Sparģeļu tarte ir gards un sātīgs veids kā izmantot sparģeļus sezonā. Gatavošana prasīs laiku, bet rezultāts ir tā vērts. Sāļās siera mīklas pamatnīte būs trausla un drupana, pildījums – krēmīgs un sātīgs. Tarti var ēst gan siltu, pasniedzot to ar kādiem zaļajiem salātiem, gan aukstu, paņemot līdzi piknikā.
Nepieciešamais aprīkojums:
- Ø Tartes forma 28 cm diametrā
Sastāvdaļas:
Smilšu mīkla
- 200 gr miltu
- 140 gr sviesta
- 1 olas dzeltenums
- 30-50 gr cietā siera
- 1/2 tējkarote ķiploku sāls
- 1/2 tējkarote saldās paprikas pulvera
- 1-2 tējkarotes skābā krējuma
Pildījumam
- 300 gr sparģeļu
- 4 olas
- 400 mililitri saldā krējuma
- 100 gr bekona
- 2 šalotes sīpoli
- 1 purava baltā daļa
- 1 ķiploka daiviņa
- 200 gr labi kūstoša siera
- sāls (var nepievienot)
- 1 tējkarote svaigi maltu melno piparu
- 1/2 tējkarote muskatrieksta (svaigi rīvēts}
- 1/2 tējkarote rīvētas citrona miziņas (var nepievienot)
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo siera smilšu mīklu izmantojot šo recepti.
- Šalotes sīpolus un puravu smalki sakapā un apcep uz pannas zeltaini brūnus.
- Sparģeļiem nogriež galvas daļu kādus 5-8 cm, ar kurām izdekorēt tarti.
- Pārējo sparģeļu daļu sagriež ripiņās. Bekonu sagriež gabaliņos (mēs šim nolūkam izmantojam kulinārijas šķēres, ar tām būs daudz ērtāk).
- Bekonu liek uz karstas pannas un cep, kamēr iztek tauki. Tad liek sparģeļu ripiņas un apcep.
- Uzvāra ūdeni, un sparģeļu galviņas noblanšē 30 sekundes un uzreiz pārliek aukstā ūdenī, pēc tam nosusina papīra dvielī.
- Visas pildījuma sastāvdaļas atdzesē.
- Olas sakuļ ar saldo krējumu, ar ķiplokspiedi piespiež daiviņu ķiploka, pieliek sāli, piparus, pierīvē muskatriekstu un citrona miziņu (citrona miziņu var nepievienot, ja nevēlas citrusīgo garšas niansi). Ar sāls pievienošanu jābūt uzmanīgam, jo sāls ir gan bekonā, gan sierā. Mēs papildu sāli pievienojam pavisam nedaudz.
- Izceptajā mīklas groziņā vienmērīgi izklāj apcepto šalotes sīpolu un puravu masu. Pa virsu kārto sparģeļu un bekona masu.
- Uzmanīgi uzlej olu un saldā krējuma maisījumu.
- Tad pa apli glīti kārto sparģeļu galviņas un uzber rīvēto sieru.
- Tarti liek cepeškrāsnī 160 – 180°C grādos un cep zeltaini brūnu apmēram 40 minūtes. Temperatūra nedrīkst būt pārāk augsta, citādi olu masa savilksies kā cepta omlete, nevis izcepsies krēmīga un maiga. Virspusei jābūt zeltaini brūnai. Gatavību pārbauda, ar naža galu iedurot sparģelī, ja tas ir mīksts – tarte gatava.
- Kad gatavs, ņem ārā un pirms griešanas padzesē, citādi neizdosies izgriezt skaistus gabaliņus.
Padomi gatavošanai:
- Pildījuma sastāvdaļas var variēt, bekonu var pievienot vairāk vai nepievienot vispār, tad būs veģetāra tarte.
- Ļoti uzmanīgi ar sāli, to var nepievienot, ja liek vairāk bekona un izvēlas sieru ar spēcīgu garšu.
- Mēs iesakām vienmēr lietot paša svaigi rīvētu muskatriekstu, nevis jau gatavu malto. To nedrīkst pievienot par daudz, citādi ēdiens garšos pēc ziepēm.
- Tartes pamatni var pagatavot vairākas dienas iepriekš un, pārsegtu ar pārtikas plēvi, noglabāt ledusskapī.