Daudzums: 1 porcija
Sastāvdaļas:
- 200 gr miltu
- 140 gr sviesta (istabas temperatūrā)
- 1 olas dzeltenums
- 30-50 gr cieta siera (sarīvēts skaidiņās)
- 1/2 tējkarote ķiploku sāls
- 1/2 tējkarote saldās paprikas pulvera
- 1-2 tējkarotes skābā krējuma
Pagatavošanas gaita:
- Miltus izsijā un sajauc kopā ar ķiploku sāli un paprikas pulveri. Iesakām lietot ķiploku sāli, tas cepumam piešķirs labāku garšu, kā arī saldās paprikas pulveri, kas dos skaistu krāsu.
- Sviestu istabas temperatūrā ar rokām raiti sastrādā ar miltiem, pievieno sieru un olas dzeltenumu, būtu jāsanāk drupačainai mīklai.
- Tad pievieno 1 tējkaroti skābā krējuma un skatās, vai mīkla smuki saies bumbā, iespējams vajadzēs arī otru tējkaroti krējuma (skatīt pievienotos attēlus).
- Visu gatavošanas procesu vajadzētu darīt ātri, šai mīklai nav nepieciešama ilga mīcīšana, tad gatavie groziņi būs nedaudz drupani un mutē kūstoši.
- Gatavu mīklas bumbu kārtīgi ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī vismaz uz pusstundu, bet droši var atstāt uz visu nakti vai pat pāris dienām. Tādā gadījumā pirms pildīšanas groziņu formiņās vai tartes formā, kādu pusstundu mīklu patur istabas temperatūrā.
- Šādu mīklu visērtāk formās pildīt ar rokām, nevis rullēt ar mīklas rulli, jo tā būs ļoti valga. Ja tomēr nepieciešams rullēt, iesakām to darīt starp divām pārtikas plēves kārtām.
- Groziņus cep 200°C grādos 25-30 minūtes zeltaini brūnus.
Ja gatavo tarti vai kišu:
- Ja gatavo tarti vai kišu, mīklu vienmērīgi izklāj 28 cm tartes vai kiša formā, ar mīklu noklājot arī formas malas.
- No cepamā papīra izgriež apli un ieklāj formā ar mīklu, ieber kādu “slogu”, tam derēs kādi pākšaugi vai graudaugi. Tas nepieciešams, lai cepoties apakša neceltos uz augšu un veidotos gluds pamats, kur kārtot pildījumu. Pēc tam šos pākšaugus vai graudaugus var saglabāt un izmantot taršu, kišu cepšanai vairākkārt. Ir arī nopērkamas speciālas keramikas pērlītes šādam nolūkam.
- Cep cepeškrāsnī 200°C grādos 30 minūtes, ņem ārā no cepeškrāsns un izņem cepamo papīru ar zirņiem. Pirms liet iekšā olu masu, pamatne jāpadzesē
Padomi gatavošanai:
- No šāda mīklas daudzuma sanāks 34 groziņi 8 cm diametrā vai tartes/kiša forma 28 cm diametrā.
- Mīklai var pievienot dažādas garšvielas: smalki sakapātus garšaugus, apgrauzdētas linsēklas, čili pulveri, kumīnu, svaigi maltus melnos piparus. Viss atkarīgs no tā, kādu pildījumu izvēlēsieties.
- No šīs mīklas var cept arī sāļos siera cepumiņus, variējot ar sieru veidiem vai apkaisot ar sēkliņām.