Humuss ir turku zirņu smēriņš, kurš ir ļoti iecienīts Austrumu zemēs. Humuss parasti ir vairāk vai mazāk rūgtens, ko nodrošina tam pievienotā tahini pasta (sezama pasta). Šī pavisam noteikti nav autentiska humusa recepte, bet gan bērniem un tiem, kas vēl tikai iepazīstas un mēģina sadraudzēties ar turku zirņiem, pielāgota recepte. Šie humusi ir maigāki par ierastajiem humusiem, turklāt tajos ir paslēpušies arī citi dārzeņi, kuri humusus padara ne tikai krāsainākus, bet arī vitamīniem bagātākus un maigākus. Šoreiz tahini pastu atstājām plauktā (taču droši vari to izmantot arī dārzeņu humusos), bet burkānu humusam pielikām nedaudz apgrauzdētas sezama sēkliņas.
Nepieciešamais aprīkojums:
- blenderis
Sastāvdaļas:
Zaļo zirnīšu humuss
- 230 grami vārītu vai konservētu turku zirņu
- 230 grami apvārītu zaļo zirnīšu
- 1 ķiploka daiviņa
- 2 ēd.k. olīveļļas
- 3-4 ēd.k. turku zirņu šķidruma (no zirņu vārīšanas vai no konservētajiem zirņiem)
- 1 ēd.k. citronu sulas
- sāls
Burkānu humuss
- 230 grami vārītu vai konservētu turku zirņu
- 200 grami vārītu burkānu
- 1 ķiploka daiviņa
- 1-2 ēd.k olīveļļas
- 1-3 ēd.k. turku zirņu šķidruma
- 1 ēd.k. sezama sēkliņu
- 1 ēd.k. citronu sulas
- sāls
Biešu humuss
- 230 grami vārītu vai konservētu turku zirņu
- 200 grami vārītu, tvaicētu vai ceptu biešu
- 1 ķiploka daiviņa
- 1-2 ēd.k. olīveļļas
- 1-3 ēd.k. turku zirņu šķidruma
- 1 ēd.k. citronu sulas
- sāls
Humusu pasniegšanai:
- olīveļļa
- pētersīļi
- sezama sēkliņas
- dārzeņi, maizītes, čipsi, siers u.c.
Pagatavošanas gaita:
- Vārītiem vai konservētiem turku zirņiem nokāš šķidrumu, taču to nelej ārā, bet atliek malā – jo tas būs jāpievieno humusam.
- Tālākais ir pavisam vienkāršs – virtuves kombainā vai blendēšanai piemērotā traukā (ja izmanto rokas blenderi) liek turku zirņus, vārītus zaļos zirnīšus (vai vārītos burkānus / vai vārītās bietes), pievieno olīveļļu, citrona sulu, ķiploku, sāli, sezama sēkliņas un blendē, līdz tiek iegūta vienmērīga konsistence. Tad pagaršo humusu – ja prasās stiprāka garša, tad pievieno papildus ķiploku / citrona sulu / sāli / sezama sēkliņas. Ja prasās maigāka un krēmīgāka konsistence, pievieno papildus olīveļļu vai turku zirņu šķidrumu. Sākumā labāk pievienot mazāk garšas devējus un tad, pakāpeniski blendējot un garšojot, nonākt līdz vēlamajai garšai un konsistencei.
- Gatavo humusu liek bļodiņās, apslaka ar olīveļļu, pārber ar smalki sagrieztiem pētersīļiem un sezama sēkliņām. Pasniedz ar dārzeņiem, maizītēm, siera nūjiņām u.c. gardumiem, kurus var ērti mērcēt humusā vai uz kuriem var uzsmērēt humusu.