Citronu kvadrātiņi ir citronīgākais deserts, kādu būsi ēdis. Tas ir saldskābs gardums ar izteiktu citronu garšu, kas garšos visiem, kam nepatīk pārlieku saldie deserti. Tikai viens kvadrātiņš apmierinās kāro zobu. Šis noteikti ir deserts, kurā jādalās ar draugiem un kolēģiem, jo tas ir kalorijām bagāts. Tomēr šīs kalorijas noteikti ir tā vērtas – garša ir burvīga.
Daudzums: 20 kvadrātiņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- 22 x 33 liela cepeškrāsns panna
- virtuves kombains (nav obligāti)
Sastāvdaļas:
Pamatnei
- 300 g kviešu miltu
- 60 g pūdercukura
- 1/4 tēj.k. sāls
- 170 g sviesta
Krēmam
- 65 g kviešu miltu
- 250 ml citronu sulas (svaigi spiestas no 3-4 citroniem)
- 3 ēd.k. citrona miziņas (no 2-3 citroniem)
- 600 g cukura
- 8 vidēji lielas olas
Pagatavošanas gaita:
- Krāsni uzkarsē līdz 170 °C.
- Pagatavo pamatni – virtuves kombainā ar pulsa režīmu samaisa 300g miltu, ¼ tēj.k. sāls un 60g pūdercukura. Sviestu izkausē ūdens peldē. Sviestu iemaisa miltu masā, līdz izveidojas mitrām smiltīm līdzīga konsistence. Šo procesu var veikt arī ar dakšiņu, bet tas prasīs nedaudz vairāk laika.
- Pannu izklāj ar cepamo papīru. Tas palīdzēs gatavos kvadrātiņus izcelt no pannas. Mīklas drupačas ieber pannā, rūpīgi izlīdzina un iepresē pannā ar plaukstu vai glāzi ar plakanu apakšu. Cep līdz 170 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes, līdz pamatnei izveidojusies viegli zeltaina maliņa.
- Kamēr pamatne cepas, cukuru kopā ar rīvētu citrona miziņu ievieto virtuves kombainā un pulsē apmēram 40 sekundes līdz cukurs rūpīgi sajaucies ar citrona miziņu un ieguvis gaisīgu tekstūru. Šo soli var izlaist, bet tas piešķir citrona kvadrātiņiem īpašu garšu balansu un pildījums ir vēl krēmīgāks.
- Cukuram rūpīgi piemaisa miltus. Pievieno citrona sulu un visas 8 olas. Rūpīgi sakuļ ar putojamo slotiņu, līdz izveidojas viendabīga masa.
- Masu uzlej vēl siltai izceptajai pamatnei. Uzmanīgi ar karoti noņem putas, ja tādas ir izveidojušās. Putas apcepoties var kļūt mazliet brūnas. Šis gan nav obligāti.
- Cep līdz 170 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes. Kvadrātiņi ir gatavi, ja, pakratot pannu, maliņas ir stingras, bet vidus nedaudz tricinās.
- Pirms sagriešanas un pasniegšanas ļauj pilnībā atdzist istabas temperatūrā un vismaz 2h ledusskapī. Ja kvadrātiņi nebūs pilnībā atdzisuši, tos būs grūtāk sagriezt un tie var nedaudz izplūst. Pirms pasniegšanas pārsijā ar pūdercukuru.
Padomi gatavošanai:
- Kā pareizi norīvēt citrona miziņu? Citrona miziņu norīvē tā, lai tiktu norīvēta tikai ārējā kārta, neskarot balto starpslāni, kas ir rūgts. Mūsu iecienītākā rīve šim procesam ir Microplane ražotā parmezāna un citrusa rīve, kas nopērkama Gemoss un dažādos interneta veikalos, piemēram, eltek.lv
- Vai var gatavot tikai citrona kvadrātiņus? Nē, citrona vietā var gatavot šos kvadrātiņus no citām augļu sulām, piemēram, apelsīnu, laima, marakujas, aveņu u.tml.
- Kā glīti sagriezt? Tā kā citronu kvadrātiņi ir ļoti lipīgi, lai tos glīti sagrieztu un maliņas būtu gludas, jāizmanto plāns un ass nazis un pirms katra grieziena naža asmens jānotīra ar papīra dvieli vai jānomazgā.