Aizvien vairāk veikalos sāk parādīties interesantās shimeji sēnītes, kas ir lieliski piemērotas dažādu austrumu ēdienu gatavošanai. Viens no tādiem ir šis liellopa voks austeru mērcē. Tas būs lieliski piemērots darba dienas vakariņām, kad nav daudz laika ilgstošai stāvēšanai pie plīts, bet gribas ko gardu un sātīgu, bet arī ne pārāk smagu. Vokā tiek izmantota gatavā veikalos nopērkamā austeru mērce, pievienojot tikai dažas sastāvdaļas garšas uzlabošanai. Tāpēc tas ir ātri un vienkārši pagatavojams.
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 150 g iepakojums shimeji sēnītes
- 250 g liellopa gaļas (mēs izmantojam antrekota steiku)
- 1/2 vidēja cukini
- 1 sarkanā paprika
- 1 burkāns
- 1 neliels sarkanais sīpols
- 3 ēd.k. austeru mērces
- 1 ēd.k. sojas mērces
- 1 ēd.k. mirina
- 2 ēd.k. vieglas olīveļļas (cepšanai)
- 1 ēd.k. sezama sēklu
- rīsu nūdeles pasniegšanai
Padomi gatavošanai:
- Sagriež dārzeņus – papriku palielos gabalos, sīpolu daiviņās, burkānu plānās šķēlītēs, cukini apmēram 0,5 cm biezās šķēlītēs. Pannu uzkarsē līdz augstai temperatūrai (mēs izmantojam 10 no 12 uz indukcijas plīts), uzkarsē 1 ēd.k. eļļas, ievieto dārzeņus un, strauji maisot, apcep apmēram 3 minūtes, līdz dārzeņi vietām iegūst zeltainu brūnumu. Svarīgi, lai dārzeņi nekļūtu pārlieku mīksti, bet saglabā nedaudz stingru un kožamu konsistenci. Izņem no pannas.
- Liellopu sagriež strēmelītēs. Pannā pievieno vēl nedaudz eļļas, ja tā ir pasausa. Strauji apcep apmēram 30 sekundes. Svarīgi liellopu nepārcept, lai tas nekļūtu sauss. Pannai jābūt kārtīgi uzkarsētai, lai liellops tik īsā cepšanas laikā tomēr iegūtu nedaudz brūnumu. Liellopa strēmelītes izņem no pannas.
- Shimeji sēnītēm nogriež saknīšu daļu. Tās nav vajadzība mazgāt, ja sēnes ir tīras. Sēnes liek pannā, strauji apcep apmēram 2 minūtes. Pannu pēc liellopa apcepšanas nevajag mazgāt, visi brūnumiņi, kas pielipuši pannai, dos vokam papildu garšu. Tomēr, ja tiek izmantota nerūsējošā tērauda panna un brūnumiņi ir pārāk apdeguši, pannu tomēr labāk notīrīt, lai ēdienam nav piedeguma garšas.
- Visus dārzeņus un liellopu pievieno sēnēm. Pārlej ar visām mērcītes sastāvdaļām – austeru mērci, sojas mērci un mirinu. Ja voks izskatās pasauss, pievieno nedaudz ūdens. Visu rūpīgi samaisa un kopā tikai uzkarsē. Pārāk ilgi karsēt nedrīkst, lai liellops netiktu pārcepts.
- Pasniedzot pārber ar sezama sēklām, ko var iepriekš uz sausas pannas apgrauzdēt apmēram 2 minūtes, nepārtraukti maisot. Voku var pasniegt ar rīsu nūdelēm vai jebkādām citām nūdelēm vai rīsiem.
Padomi gatavošanai:
- Kādu pannu izmantot? Vokus klasiski gatavo wok pannā, tomēr tā ir piemērota tikai izmantošanai uz dzīvās uguns, kur uguns uzkarsē pannas augstās malas. Ja mājās ir elektriskā vai indukcijas plīts, iesakām izmantot pannu ar pēc iespējas plakanu un plašu pamatni, lai nodrošinātu pēc iespējas lielāku uzkarsēto virsmu. Vislabāk derēs nerūsējošā tērauda panna, kas ļauj ēdienam labāk apbrūnēt. Tomēr šo voku var pagatavot jebkura cita pārklājuma pannā, izmantojot vidēji augstu līdz augstu temperatūru.
- Kādu liellopu izmantot? Vislabākais liellops vokam būs nogatavināts vidēji liess vai liess steiks (Antrekots, Ribeye vai Sirloin). Tomēr steika gabali ir visai dārgi. Tāpēc receptei derēs jebkurš vidēji liess vai liess liellopa mīkstuma gabals.
- Kas ir austeru mērce un kur to atrast? Tā ir veikalos nopērkama bieza mērce, kas visbiežāk tiek izmantota dažādu austrumu ēdienu, īpaši voku, gatavošanai. Tās sastāvā ir austeru ekstrakts, sāls, cukurs, sojas mērce, kukurūzas ciete, ūdens u.c. sastāvdaļas. Austeru mērci ir iespējams iegādāties dažādos lielveikalos, piemēram, Rimi, Maxima, kā arī garšvielu veikalos, piemēram, Avokado, Gourmet studio u.c.
- Kas ir shimeji sēnes un kur tās atrast? Shimeji sēnes ir vienas no populārākajām sēnēm pasaulē. Viena no galvenajām shimeji priekšrocībām ir sagatavošanas ērtība – to pagatavošana prasa vien dažas minūtes un sēnītes saglabā kraukšķīgu konsistenci. Tieši tāpēc šīs ir vienas no mūsu iecienītākajām sēnēm, ko izmantot austrumu zupās un vokos. Shimeji sēnes var izmantot zupās, vokos, mērcēs, salātos, pastās, risotto utt. Shimeji sēnēm ir viegli skābena smarža un garša. Vēl nesen braucām šīs sēnītes meklēt veikalā Stockmann, bet nu jau tās nopērkamas dažādos veikalos, tostarp, Rimi, Maxima un Lats.
- Kas ir Mirins un kur to atrast? Mirins ir rīsu vīns – viens no sake paveidiem, kas atšķiras no klasiskā sake ar mazāku alkohola koncentrāciju un ir saldāks. Mirins ēdienam piešķir pilnīgāku un nedaudz saldenu garšu, izceļ ēdiena dabiskās garšas nianses [1]. Mirinu ir iespējams iegādāties veikalā Stockmann, Sky, kā arī garšvielu veikalos, piemēram, Avokado, Gourmet studio u.c.