Domājam, ka droši varam apgalvot, ka vaniļa ir populārākā desertu garšviela, kam jābūt katrā virtuvē, kur top saldie gardumi. Arī 3 muskatriekstu desertu receptēs sastāvdaļu sarakstā atradīsiet tādas sastāvdaļas kā “vaniļas ekstrakts”, “vaniļas pāksts” un “vaniļas pasta”. Tomēr veikalu garšvielu plauktos atrodami vēl citi produkti, kuru nosaukumā lietots vārds “vaniļa”. Bet kuru izmantot?
Šajā nelielajā rakstā mēģināsim īsi pastāstīt par Latvijas veikalu plauktos atrodamajiem vaniļas produktiem, to sastāvu un izmantošanas veidiem. Tāpat pastāstīsim, kāpēc daļu no šiem produktiem mēs savās receptēs parasti neizmantojam.
VANIĻA
Viss sākas ar vaniļu, ko iegūst no speciālas orhidejas šķirnes (latin. – Vanilla planifolia). Vaniļas pāksts ir šīs orhidejas auglis. Vaniļas pāksts ir dabiskākais vaniļas veids, ko izmantot ēst gatavošanā. Tās iekšpusē ir vērtīgās un aromātiskās vaniļas sēkliņas, kas jebkuram ēdienam piešķirs saldeno vaniļas aromātu un garšu. Vaniļas pākstis ir arī visdārgākais vaniļas produkts. Izpētot Latvijas veikalu plauktos atrodamās vaniļas pākstis, secinājām, ka šī raksta tapšanas brīdī vienas vaniļas pāksts cena svārstās no 3 – 8 EUR. Vienu vaniļas pāksti būs iespējams izmantot 1-2 desertu sagatavošanā.
Tomēr jānorāda, ka daudzos veikalos atrodamās vaniļas pākstis ir jau visai sažuvušas un zaudējušas daļu aromāta. Savukārt kvalitatīvākās vaniļas pākstis arī maksā dārgāk. Tāpēc mēs vaniļas pākstis reizēm pasūtām Amazon.de, kur tās iespējams iegūt par izdevīgāku cenu, ja iegādājas uzreiz lielāku daudzumu.
VANIĻAS EKSTRAKTS
Tā kā pašas vaniļas pākstis ir ne vien dārgas, bet arī ne vienmēr atrodamas veikalos, lielisks vaniļas produkts, ko var glabāt savā virtuvē, ir vaniļas ekstrakts. Vaniļas ekstraktu pamatā gatavo, pārlejot vaniļas pākstis ar 40% degvīnu un noturot 6-12 mēnešus. Alkohols “izvelk” vaniļas garšu. Gatavu vaniļas ekstraktu iespējams iegādāties dažādos veikalos – Gemoss, Stockmann, iDille, Avokado. Dažu veikalos pieejamo ekstraktu sastāvā izmantots fruktozes sīrups un glicerīns, pievienojot vaniļas ekstraktu un sēkliņas. Lai arī šīs ir atļautas pārtikas piedevas, labāk izvēlēties ekstraktu bez papildu piedevām.
Vaniļas ekstraktu, kurš gatavots ar alkoholu, mēs parasti izmantojam ceptajos un vārītajos desertos. Termiski apstrādājot gardumus, alkohols iztvaiko, bet vaniļas garša saglabājas. To, protams, var izmantot arī svaigos desertos, tomēr tiem vairāk piemērota vaniļas pasta vai vaniļas pāksts. Vaniļas ekstrakta sastāvā esošais alkohols svaigajos desertos ir mazliet sagaršojams.
Mēs vaniļas ekstraktu gatavojam pašas, izmantojot amazon.de iegādātas vaniļas pākstis un labas kvalitātes degvīnu, kas ir ievērojami izdevīgāk. Sadaļā “Pamatreceptes” atradīsiet mūsu vaniļas ekstrakta recepti.
VANIĻAS PASTA
Mūsu receptēs visbiežāk atradīsiet vaniļas produktu – vaniļas pasta. Vaniļas pastas sastāvā papildus vaniļas ekstraktam un vaniļas sēklām tiek pievienoti dažādi biezinātāji – ksanāna sveķi, guāra sveķi vai tragakanta sveķi, kā arī inulīns (augu izcelsmes ciete), cukurs, tapiokas ciete (iegūta no maniokas jeb kasavas auga saknes), cukurs, ūdens. Visas minētās ir atļautas pārtikas piedevas, kas ir augu izcelsmes.
Vaniļas pastas sastāvā vaniļas koncentrācija ir samērā augsta, tāpēc to nepieciešams lietot mazākos daudzumos. Vairumā 3 Muskatriekstu recepšu tiek izmantota viena tējkarote vai tikai ½ tējkarotes vaniļas pastas, kas ir pietiekams daudzums desertam, kas paredzēts vairākiem ēdājiem. Lai arī vaniļas pastas sastāvā ir nedaudz alkohola, jo tā satur vaniļas ekstraktu, alkohols ēdienos nav jūtams. Vaniļas pasta desertiem piešķir arī vizuālu bonusu, jo tā satur mazās vaniļas sēkliņas, kas parāda, ka desertam pievienota īsta vaniļa.
Vaniļas pastu visizdevīgāk iegādāties veikalā GEMOSS (lielā burka bildē), bet tā atrodama arī citos veikalos, piemēram, Stockmann, Avokado, Gourmet studio. Esam to pasūtījušas arī Amazon.de. Vaniļas pasta nav lēta, bet tā noteikti ir tā vērta!
VANIĻAS CUKURS
Vaniļas cukurs noteikti ir vispieejamākais vaniļas produkts. Tas atrodams gandrīz katrā lielākā vai mazākā pārtikas veikalā. Dabisks vaniļas cukurs sastāv tikai no vaniļas sēkliņām vai maltas vaniļas pāksts un pūdercukura. Tomēr jābūt uzmanīgiem, jo vairumam veikalā atrodamo produktu, kas nosaukti par “vaniļas cukuru”, ir pievienotas sintētiskais vanilīns. Tāpēc mēs iesakām vienmēr izlasīt produkta sastāvdaļas un izmatot vaniļas cukuru, kura sastāvā ir tikai dabīgā vaniļa.
Vaniļas cukurā vaniļas koncentrācija parasti ir visai zema – apmēram 1%. Tādēļ to būs nepieciešams pievienot vairāk, lai iegūtu izteiktāku vaniļas garšu. Tomēr nedrīkst aizmist, ka tas ir cukurs. Izmantojot vaniļas cukuru, jāsamazina citu saldinātāju daudzums receptē.
VANILĪNS
Vanilīns ir sintētisks aromatizētājs, ko iegūst no kokapstrādes blakusproduktiem. Vanilīnam nav nekādas saistības ar dabīgo vaniļu. Vanilīns tika atklāts 19.gadsimtā un tas tiek izmantots kā lēta alternatīva dārgajai vaniļai. Tā kā vaniļa vairumā pasaules, kur tā tiek audzēta, tiek apputeksnēta un novākta ar rokām, tās audzēšana ir sarežģīts process, kas iekļauj daudz manuālu darbu. Tādēļ daudzi ražotāji to aizstāj ar sintētisko vanilīnu.
Jānorāda, ka vanilīns ir atļauta pārtikas piedeva. Mums arī neizdevās atrast oficiālus informācijas avotus par būtiskiem veselības riskiem, lietojot vanilīnu uzturā. Tomēr atsevišķos avotos tiek minēti dažādi iespējami kaitējumi veselībai, lietojot vanilīnu lielos daudzumos. Tādēļ mēs vanilīna produktus parasti neizmantojam, bet tā vietā izvēlamies dabisko vaniļu. Arī garšas ziņā var tiešām just, vai desertam pievienota dabīga vaniļa vai sintētiskais vanilīns.
VANIĻAS ESENCE
Vaniļas esence ir šķidra sintētiskā aromātviela. Tai nav nekādas saistības ar dabisko vaniļu. Vaniļas esence ēdienam nepiešķir vaniļas garšu, bet piešķir aromātu, kas, mūsuprāt, ir ļoti sintētisks un tikai ļoti attāli līdzinās vaniļai. Jānorāda, ka veikalā nopērkamajai vaniļas esencei, jeb aromātvielai nemaz nav norādīts tās sastāvs.
Lai arī vaniļas esence, salīdzinot ar dabīgajiem vaniļas produktiem, ir ļoti lēta, mēs vaniļas esenci nekad neizmantojam.
3 Muskatrieksti vienprātīgi uzskata, ka ir vērts gatavot un baudīt tikai labas kvalitātes desertus ar īstu vaniļas garšu un aromātu, kas iegūti no dabiskas vaniļas. Dzīve ir pārāk īsa, lai ēstu sliktus desertus! 😊
* Šajā rakstā izmantoto informāciju esam ieguvušas gadu gaitā, interesējoties par kulināriju un dažādiem mūsu iecienītākajiem produktiem. Informācija iegūta dažādās interneta vietnēs.