Latvijā sorgo (angliski sorghum) ir ienācis pavisam nesen. Sorgo ir ārkārtīgi vērtīgs graudaugs, tajā ir liels organismam tik ļoti nepieciešamā dzelzs, kālija, kalcija, olbaltumvielu un minerālvielu daudzums. Sorgo ir bezglutēna graudaugs. Sorgo garšas un izskata ziņā nedaudz atgādina pērļu grūbas, taču sorgo graudi ir vērtīgāki, jo tie ir pilngraudi – tie nav ne pulēti, ne kā citādi apstrādāti, kā tas ir ar daudziem citiem veikalu plauktos atrodamiem graudaugiem. Ja sorgo vēl nav ieņēmis patstāvīgu vietu Tavā virtuvē, tad noteikti dod tam iespēju. Šī ir vegāna pupiņu zupas recepte jeb viena no idejām, kur pielietot sorgo. Receptē izmantojam jau vārītu sorgo. Ja vārīsi to pirmo reizi, izlasi gatavošanas ieteikumus par pareizu sorgo vārīšanu.
Sastāvdaļas:
- 230 grami vārītu pupiņu
- 200 grami vārītu balto sorgo graudu (vai 100 grami nevārītu sorgo graudu)
- 1,5 litri dārzeņu buljona
- saišķītis svaigu zaļumu
~500 grami dažādu dārzeņu, piemēram:
- burkāni
- kartupeļi
- seleriju kāti
- puravi
- paprika
Pagatavošanas gaita:
- Dārzeņus nomazgā, nomizo un sagriež.
- Katlā lej dārzeņu buljonu un liek vārīties burkānus. Kad tie vārījušies ~5 minūtes, pievieno pārējos dārzeņus un vāra, kamēr visi dārzeņi mīksti (~15 minūtes). Ja dārzeņu buljons ir bez sāls, tad zupai pievieno sāli.
- Gan vārītās pupiņas, gan sorgo graudus sietiņā noskalo zem tekoša krāna ūdens.
- Kad dārzeņi gatavi, kaltiņā pievieno pupiņas un sorgo un sagaida, līdz buljons atkal uzvārās.
- Gatavu zupu pasniedz ar svaigiem smalki sagrieztiem zaļumiem.
Ieteikumi gatavošanai:
- Kas ir sorgo? Sorgo (angliski sorghum) ir sens un vērtīgs bezglutēna graudaugs, kas pēdējo pāris gadu laikā ir parādījies Latvijas veikalos. Tomēr pasaulē sorgo pazīst jau sen. Sorgo varētu saukt par vienu no superfoods, jo tā sastāvā ir daudz cilvēka organismam vērtīgu uzturvielu, tostarp, magnijs, dzelzs, kālijs, fosfors, cinks un vairāki B grupas vitamīni.
- Kā pareizi vārīt sorgo? Sorgo vēlams pirms vārīšanas izmērcēt aukstā ūdenī. Ja vārīsi neizmērcētu sorgo, tas prasīs 80-90 minūtes, līdz graudi būs gatavi. Ja sorgo būs vairākas stundas izmērcēts, tad graudi izvārīsies 30-40 minūtēs un izvārīsies vienmērīgāk. Sorgo jāvāra atsevišķi, jo ūdens, kurā tas vārās, kļūst tumšs un duļķains, tādejādi tas sabojās zupas buljona krāsu. Sorgo graudi būs gatavi tad, kad to apvalciņi sāk vērties vaļā – graudu apvalciņi saglabāsies viegli kraukšķīgi, taču grauda kodoliņi būs mīksti.
- Kur iegādāties sorgo? Sorgo pērkam veikalā Gemoss – tur atrodams Just Nature fasējuma baltais un sarkanais sorgo. Vēl sorgo graudus var atrast pāris interneta veikalos. Sorgo ir ļoti lēts graudaugs (~60 centi par pus kilograma fasējumu), bioloģiski audzēts sorgo gan būs krietni dārgāks.