Gaileņu krēmzupa ir lielisks veids kā ieviest meža veltes savā ēdienkartē. Šī recepte ir ļoti piemērota, ja salasītas vai tirgū iegādātas lielas un ne tik glītas gailenes, jo zupa tiks sablendēta, tādēļ sēņu izskatam nav nozīmes. Šo zupu ir ļoti viegli pagatavot un tā neatstās vienaldzīgu nevienu sēņu mīļotāju.
Sastāvdaļas:
- 3 l gaileņu
- 1 l vistas vai dārzeņu buljona
- 3 sīpoli
- 1 purava baltā daļa
- 2 kartupeļi
- 2 burkāni
- 1 ķiploka daiviņa
- 200 ml saldā krējuma
- 100 ml sausa baltvīna
- 150 gr brokastu bekona
- 1 sauja kaltētu baraviku
- buntīte pētersīļu
- ēdamkarote sojas mērces
- gabaliņš parmazāna
- 1 piciņa sviesta
- šķipsniņa sāls
Pagatavošanas gaita
- Sēnes ļoti rūpīgi notīra un saplēš mazākos gabaliņos, dažas mazākās un glītākās atstāj dekorēšanai. Kartupeļus un burkānus nomizo.
- Kaltētās baravikas pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj, līdz izmirkst, tad nospiež lieko ūdeni un sēnes sakapā. Ūdeni, kurā mērcējās kaltētās sēnes, saglabā, tam ir ļoti koncentrēta sēņu garša, beigās to pievienosim zupai. Ja kaltētas baravikas nav pieejamas, bez tām var iztikt, taču noteikti iesakām pievienot kaltētās baravikas šai zupai, tās dos ļoti izteiktu meža sēņu garšu un tās būs nepieciešamas pavisam nedaudz.
- Gailenes uz pannas apcep sviestā, līdz izdalās viss liekais ūdens, uz beigām pievieno sakapātas izmērcētās baravikas un visu apcep zeltainu.
- Dārzeņus sagriež gabaliņos. Burkānus, sīpolu un puravu uz pannas apcep sviestā, kamēr tie kļūst viegli zeltaini, pievieno apceptās sēnes un sakapātu ķiploka daiviņu. Ja vēlas, uzlej baltvīnu un atļauj tam izgarot, tas piešķirs zupai izteiktāku garšu. Katlā uzvāra buljonu un pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus.
- Kad kartupeļi izvārījušies pusgatavi, pievieno pannas saturu un visu vāra, līdz burkāni un kartupeļi mīksti.
- Zupu rūpīgi sablendē, pievieno saldo krējumu, sāli un sojas mērci, kā arī ūdeni, kurā mērcējās kaltētās baravikas. Tad sablendēto zupu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevāra. Ja konsistence šķiet par biezu, pievieno vēl uzkarsētu buljonu.
- Bekonu sagriež mazākos gabaliņos, apcep zeltainu un izņem no pannas, atlikušajos tauciņos apcep gailenītes dekorācijai. Pētersīļus sakapā un parmazānu sieru sarīvē uz salkās rīves.
- Zupu lej traukos, izkārto apceptās gailenītes, pārkaisa ar bekonu un parmazānu. Klāt var pasniegt apgrauzdētu maizi.
Padomi gatavošanā
- Zupu var dekorēt arī ar baltmaizes grauzdiņiem un dažām pilēm balzamiko glazūras.
- Ja izmanto dārzeņu buljonu un beigās nepievieno bekonu, zupa būs veģetāra.
- Kaltētās baravikas iesakām turēt mājās garšvielu plauktiņā, jo tās piešķir lielisku garšu jebkuram sēņu ēdienam un ne tikai.
- Reizēm kaltētās baravikas mēdz būt mazliet smilšainas, tad baraviku ūdeni pirms pievienošanas zupai izkāš caur tējas sietiņu.
- Baltvīnu zupai var arī nepievienot, tomēr tas ļoti uzlabo ēdiena garšu, turklāt gatavošanas laikā tas izgaro un alkohols ēdienā nebūs jūtams.
- Gailenes ir jānotīra ļoti rūpīgi. Citos avotos ir minēts, ka sēnes nevajag mazgāt, jo tad tās piesūcas ar ūdeni un zaudē garšu. Mēs tomēr iesakām sēnes rūpīgi pa vienai noskalot zem tekoša ūdens strūklas, tā varēs apskatīt katru sēnīti un atbrīvoties no netīrumiem. Pēc tam sēnītes sietā notecina. Nebūs patīkami, ja ēdot smiltis čirkstēs starp zobiem.
- Ekskluzīvu garšu zupai piešķir trifeļu eļļa, to pievieno šķīvī ar zupu tieši pirms pasniegšanas. Katrai porcijai uzpilina tikai dažus pilienus, jo eļļai ir ļoti spēcīga un specifiska garša.