Plūmes noteikti nav starp populārākajām siera kūku sastāvdaļām, taču tiem, kam garšo plūmes un patīk ne pārāk saldi deserti, svaigā plūmju siera kūka būs tieši laikā. Tā ir viegli skābena un krēmīga ar izteiktu plūmju garšu.
Daudzums: 10 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- kūkas veidne 20-23 cm diametrā
- blenderis
- mikseris vai putojamā slotiņa
Sastāvdaļas:
- 250 gr cepumu pēc izvēles
- 120-150 gr sviesta (sviesta daudzums būs atkarīgs no izvēlētajiem cepumiem, labāk nedaudz sviesta turēt rezervē)
- 500 gr plūmju
- 600 gr svaigā siera (istabas temperatūrā)
- 400 ml saldā krējuma
- 25 gr želatīna
- 150-200 gr cukura
Pagatavošanas gaita:
- Plūmes nomazgā, izņem tām kauliņus un liek katliņā vārīties kopā ar 70 gramiem cukura. Vārīšanās sākumā katliņā var ieliet nedaudz ūdeni, lai plūmes nepiedeg, kamēr no plūmēm sāk izdalīties sula. Plūmes vāra, kamēr tās izšķīdušas (~20 minūtes). Gadījumā, ja plūmes nav iespējams viegli atbrīvot no kauliņiem (tā tas mēdz būt ar vairākām Latvijā augušām plūmju šķirnēm), tad plūmes var vārīt ar visiem kauliņiem, pēc tam atdzisušu plūmju biezeni izberzt caur sietu – tad no sieta būs viegli izlasīt kauliņus. Sietā palikušās plūmju miziņas pievieno izberztajam plūmju biezenim, jo tās piešķirs siera kūkai burvīgu krāsu. Atdzisušu plūmju biezeni sablendē, līdz tas iegūst viendabīgu konsistenci.
- Cepumus saberž ar stampiņu vai sasmalcina virtuves kombainā. Izkausē sviestu un pievieno cepumiem. Vēlams vispirms pievienot daļu sviesta, tad masu samaisīt un saprast, vai nepieciešams pievienot vēl sviestu. Šai kūkai izmantojam Gullon cepumus, kuriem vienmēr vajag mazāk sviesta, nekā tāda paša daudzuma Selga cepumiem.
- Kūkas veidnē ieklāj cepamo papīru, ieber sagatavoto cepumu pamatnīti un izlīdzina, stingri to piespiežot pie pamatnes.
- Želatīnu ieber krūzītē un uzlej 4-5 ēdamkarotes vēsa ūdens un atstāj uzbriest.
- Saldo krējumu saputo ar 2 ēdamkarotēm cukura un atliek malā.
- Istabas temperatūrā esošu krēmsieru viegli saputo ar mikseri vai putojamo slotiņu, tam pievieno 4-5 ēdamkarotes cukura.
- Uzbriedināto želatīnu ūdens peldē izkausē, pielej sablendētajam plūmju biezenim un rupīgi samaisa. Svarīgi, lai želatīns nav karsts.
- Plūmju biezeni ar želatīnu pievieno saputotajai krēmsiera masai un rūpīgi saputo. Šajā brīdī jāpagaršo siera masa, lai saprastu, vai cukura daudzums būs pietiekams. Ja gribas saldāku kūku, pievieno vēl cukuru un masu par jaunu saputo, lai cukurs izkūst.
- Siera masā liek saputotu saldo krējumu un to viegli iecilā. šajā solī nekādā gadījumā vairs nedrīkst izmantot mikseri, jo putota saldā krējuma mērķis ir piešķirt kūkai gaisīgumu.
- Kūku liek ledusskapī sastingt vismaz uz 4 stundām, taču vislabāk to pagatavot jau iepriekšējā dienā. Gatavu kūku dekorē pēc vēlēšanās.