Šī ir ļoti vienkārša recepte, kura sevī apvieno lielisku produktu kombināciju – sviesta pupiņas, gailenes un bekonu. Sastāvdaļu propocijas ir ļoti aptuvenas – katrs var pievienot vairāk vai mazāk to, kas vislabāk garšo.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 700 gr sviesta pupiņu
- 300-400 gr gaileņu
- 300 gr plānā brokastu bekona
- 2 saldie sīpoli (var izmantot parastos sīpolus)
- 1 ķiploka daiviņa
- saišķītis diļļu
- 20 gr sviesta
- sāls
- svaigi malti melnie pipari
- Sviesta pupiņas nomazgā, nogriež katrai pākstij abus galiņus un liek vārīties ūdenī, kuram pievienota šķipsniņa sāls. Pupiņas vāra, kamēr tās gatavas (~20 minūtes).
- Gailenes rūpīgi notīra vai nomazgā zem tekoša ūdens. Lielākās gailenes ar rokām saplucina mazākos gabaliņos. Gailenes liek uz sausas pannas, jo no tām izdalīsies liels ūdens daudzums. Gailenēm ļauj izsautēties savā sulā. Kad viss ūdens iztvaikojis, pannā liek piciņu sviesta un gailenes strauji apcep, lai tās kļūst nedaudz kraukšķīgas. Gailenes noņem no pannas un atliek malā.
- Bekonu sagriež gabaliņos un apcep uz pannas, līdz tas kļūst kraukšķīgs. Izcepto bekonu noņem no pannas un atliek malā, tauciņus, kas palikuši no bekona cepšanas, atstājot pannā.
- Sīpolus nomizo un sagriež strēmelītēs, pievieno rīvētu ķiploka daiviņu, liek uz pannas bekona tauciņos un apcep, līdz tie gatavi. Mums patīk visas šīs trīs sastāvdaļas apcept atsevišķi, jo sīpoliem cepoties izdalās nedaudz sula un tā gan gailenēm, gan bekonam atņem nedaudz kraukšķīgumu. Taču laika taupības nolūkos sastāvdaļas var droši cept arī kopā (tad, kad gaileņu ūdens iztvaikojis, pievieno pārējās sastāvdaļas un visu kopā apcep).
- Kad visas sastāvdaļas apceptas, tās atkal saliek kopā pannā, pievieno izvārītas un nokāstas sviesta pupiņas, visu samaisa un uzkarsē. Pēc vēlēšanās pievieno sāli un maltus melnos piparus.
- Gatavo ēdienu bagātīgi pārkaisa ar smalki sagrieztām svaigām dillēm.