Plāns smilšu mīkla groziņš un bagātīgs un sulīgs pildījums – tā varētu raksturot šo pīrāgu. Pīrāgā lieliski iederas brūklenes, taču, ja vēlies to pagatavot brūkleņu ne-sezonā, tad brūkleņu vietā var pievienot citas svaigas vai atsaldētas skābenas ogas. Šīs pīrāgs nav pārlieku salds, jo īpaši, ja tiek izmantoti skābāki āboli.
Daudzums: 8 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepamā veidne 26 cm diametrā (izmantojām tartes formu, kas ir 4 cm augsta)
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 100 g sviesta
- 50 g cukura
- 200 g miltu
- 1 neliela izmēra ola
Pildījumam:
- 500 g rikotas siera
- 150 g skābā krējuma
- 50 g cukura
- 4 āboli
- 3 saujas svaigu brūkleņu
- 1 tējk. vaniļas pasta (vai 2 tējk. vaniļas ekstrakta)
- 2 olas
- 30 g mandeļu plāksnīšu
- Vispirms pagatavo mīklu: bļodā liek istabas temperatūrā esošu sviestu (krisīti sviesta atstāj veidnes ietaukošanai), cukuru, miltus, olu un ar roku visu samīca viendabīgā mīklā. Nedaudz miltus var turēt blakus rezervē – ja būs trāpījusies liela ola, var nākties pievienot nedaudz vairāk miltu, lai mīkla nelīp pie rokām.
- Pagatavoto mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 30 minūtēm ievieto ledusskapī.
- Sagatavo pildījumu: ābolus nomizo un sagriež gabaliņos. Bļodā liek rikotas sieru, cukuru, skābo krējumu, olas, vaniļas pastu un ar putojamo slotiņu vai mikseri saputo līdz viendabīgai konsistencei.
- Rikotas masai pievieno sagrieztos ābolus, brūklenes un ar karoti viegli samaisa. Sauju brūkleņu var atstāt un uzbērt uz pīrāga tad, kad tajā būs iepildīts pildījums – tādejādi pīrāga virspusīte būs smukāka.
- Cepamo formu (var izmantot gan parasto apaļo formu, gan tartes formu) izsmērē ar sviestu vai eļļu.
- No ledusskapja izņem mīklu, atstāj to 5 minūtes istabas temperatūrā un tad ar pirkstiem veikli izlīdzina pa cepamās veidnes apakšu un maliņām. Mīklu sadursta ar dakšiņu, lai cepoties neveidojas gaisa burbuļi. Pa virsu uzklāj cepamo papīru un uzliek kādu smagumu (pupas, zirņus vai speciālos cepšanas svariņus), liek līdz 180°C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūtes. Ja kādā brīdī mīklas apakšiņa paceļas, veidojot gaisa burbuli, tajā vietā iedur ar dakšiņu, lai gaiss iziet ārā un pīrāga pamatnīte izcepas līdzena.
- Apceptajā mīklas groziņā lej pildījuma masu, to vienmērīgi izlīdzina un pa virsu uzkaisa atliktās brūklenes un mandeļu plāksnītes.
- Pīrāgu cep 180°C grādos 35-40 minūtes. Gatavību var noteikt, viegli pakratot pīrāgu – tā maliņām jābūt stingrām un viegli zeltainām, vidū tas var būt vēl nedaudz mīksts.
- Gatavo pīrāgu atdzesē un pasniedz. Jāņem vērā, ka siltu pīrāgu būs grūtāk sagriezt – tas juks ārā. Vislabāk pīrāgu baudīt, kad tas pastāvējis ledusskapī – tad pīrāgu būs viegli sagriezt, tas nejuks ārā.