Gaileņu siltie salāti ir interesants un neierastāks veids, kā izbaudīt šīs gardās meža sēnes. Tās ierasts ēst mērcītē ar kartupeļiem, kas ir visai kalorijām bagāts ēdiens. Šie salāti iemieso super kombināciju – gailenes, sīpoliņi un bekons, bet ir krietni veselīgāka un svaigāka alternatīva. Redīsi salātiem piešķir papildu svaigumu un kraukšķi.
Daudzums: 2 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepamā panna
Sastāvdaļas:
- 1/2 l svaigu mazu gaileņu (ja gailenes ir lielākas, vajadzēs vairāk)
- 100 g bekona
- 1 ēd.k. sviesta
- 30 ml sausa baltvīna
- 1 neliels sīpols
- 2 ēd.k. lazdu riekstu eļļas (vai citas riekstu eļļas)
- salātu mikslis
- sauja redīsu
- saujiņa dīgstu (var nepievienot)
- šķipsniņa sāls (var nepievienot)
Pagatavošanas gaita:
- Gailenes nomazgā, 2-3 reizes mainot ūdeni. Šis darbs jāveic rūpīgi, lai atbrīvotu gailenes no smiltīm, kas paslēpušās rieviņās un plaisiņās.
- Nomazgātās gailenes liek uz sausas pannas, kas uzkarsēta uz vidēji augstas temperatūras plīts. Gailenes, līdzīgi kā citas sēnes, ir kā sūkļi, kas uzsūc ūdeni gan, augot dabā, gan tās mazgājot. Tādēļ gailenēm izdalīsies liels daudzums ūdens. Tam jāļauj iztvaikot gandrīz pilnībā, lai gailenes apceptos kraukšķīgas. Ūdeni var arī noliet, ja tas izdalās ļoti lielā daudzumā.
- Kad ūdens iztvaikojis, gailenēm pievieno sviestu, gailenes apcep sviestā apmēram 2 minūtes. Ja tiek izmantota gaļa, kas nav īpaši sāļa vai bekons netiek izmantots vispār, šajā brīdī var pievienot šķipsniņu sāls. Pievieno baltvīnu un ļauj tam iztvaikot. Sīpolu sagriež plānās ripiņās. Pievieno sīpolus, un visu masu cep apmēram 3-4 minūtes, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi un viegli zeltaini.
- Uz pannas apcep nelielos gabaliņos sagrieztu bekonu, līdz tas kļūst viegli kraukšķīgs (3-4 minūtes). Nolej visus liekos taukus, kas izdalījušies no bekona. Ja panna ir ļoti taukaina, to papildus nosusina ar papīra dvieli. Pievieno gailenes ar sīpoliem, visu samaisa un uzkarsē.
- Salātu miksli ievieto bļodā kopā ar dīgstiem. Redīsus sagriež plānās šķēlītēs, pievieno salātiem. Salātiem pārlej lazdu riekstu eļļu un ar 2 karotēm rūpīgi iemaisa, līdz eļļa noklāj visus salātus. Salātus kārto uz diviem šķīvjiem. Pa virsu kārto gailenes ar sīpoliem un bekonu.
- Pasniedz, kamēr gailenes vēl siltas.
Padomi gatavošanai:
- Kādu vīnu izvēlēties un vai to var nepievienot? Šajā receptē vislabāk izvēlēties sausu un viegli skābenu baltvīnu, kas labi sader ar sēnēm, piemēram, sauvignon blanc vai pinot grigio vīnogu šķirņu vīnus. Baltvīns šajā receptē tiek izmantots kā garšviela. To karsējot, vīnā esošais alkohola saturs iztvaiko, tādēļ par to var neuztraukties. Tomēr, ja vīna nav vai to negribas pievienot, šo soli var izlaist.
- Kur iegādāties triekstu eļļas? Riekstu eļļas ir pieejamas lielākajos pārtikas veikalos: Maxima, Rimi, Stockmann, Sky, dažādos eko produktu veikalos, kā arī tās iespējams pasūtīt internetā, piemēram, riekstijums.lv, vomFASS.
Seko mums arī sociālajos tīklos: