Gandrīz droši varam teikt, ka griķi ir latviešu mīļākais graudaugs, kam vienmēr jābūt mājās. Tomēr mēs, Latvieši, ne vienmēr esam radoši šī vērtīgā graudauga pagatavošanas variācijās. Mūsu, 3 Muskatriekstu, iecienītākais griķu gatavošanas veids ir cepeškrāsnī – tie izdodas vienmēr un nav jāpieskata. Šajā receptē griķus apvienojam ar gardu kūpinātu cūkgaļas krūtiņu un sīpoliem. Tomēr lielākais šīs receptes veiksmes noslēpums ir griķu iepriekšēja apgrauzdēšana uz pannas, kas tiem piešķir pilnīgāku garšu buķeti ar riekstainām garšas notīm. Šo griķu pagatavošanas veidu mums iemācīja draugi no Igaunijas, un tas kļuvis par mūsu virtuves pamatrecepti. Griķus var gatavot arī vegānā versijā, nepievienojot gaļu.
Nepieciešamais aprīkojums:
- Stikla vai keramikas cepamais trauks
- Alumīnija folija
Sastāvdaļas:
- 1 glāze griķu
- 2 glāzes ūdens (vai buljona bez sāls)
- 200 g karsti kūpinātas cūkgaļas krūtiņas
- 1 vidējs sīpols
- 1/2 tēj.k. melno piparu
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 °C.
- Griķus apgrauzdē – sausus griķus uzber uz sausas pannas, maisot apgrauzdē līdz izdalās riekstaina smarža un griķu graudi sāk sprakšķēt. Tas prasīs apmēram 5 minūtes. Griķus ber stikla vai keramikas cepamtraukā.
- Karsti kūpinātu cūkas krūtiņu un sīpolus sagriež kubiņos. Krūtiņu liek uz sausas pannas. Kad sāk izdalīties tauki, pievieno sīpolus un melnos piparus. Apcep apmēram 3 minūtes. Pievieno griķiem.
- Griķus pārlej ar ūdeni vai buljonu, apmaisa. Cepamtrauku pārklāj ar alumīnija foliju un uzmanīgi ievieto cepeškrāsnī.
- Cep apmēram 25 minūtes, līdz viss šķidrums ir ievārījies griķos. Ja pēc 25 min vēl ir redzams slapjums trauka apakšā, pacep ilgāk. Kad mitrums iztvaikojis, noņem foliju un 5 minūtes griķus apcep ar grila režīmu (karsējot no augšas).
- Pasniedz kā piedevu vai pamatēdienu.
Padomi gatavošanai:
- Par gaļu – šajā receptē pievienojam karsti kūpinātu cūkas krūtiņu, kas griķiem piešķir papildu garšu. Griķi, kas gatavoti pēc šīs receptes, sanāk irdeni un nav slapji, tādēļ pavisam liesa gaļa šeit nederēs, jo tā gatavojot kļūs sausa. Tomēr gaļu var arī nepievienot, bet iztikt ar sīpoliem. Tādā gadījumā sīpolu apcepšanai izmanto nedaudz eļļas un sviesta.