Šīs ķirbīšu formas maizītes nevienu neatstās vienaldzīgu. To forma vizuāli atgādina mazus ķirbīšus, pašas maizītes ir ļoti pufīgas, koši dzeltenas un viegli saldenas. Uzreiz jābrīdina, ka ķirbīšu formu izveide prasīs laiku (gan ķirbīšu izveide, gan pēc tam diegu izņemšana), taču rezultāts ir fantastisks. Ja tomēr ķirbīšu formu veidošana šķiet pārāk sarežģīta, tad maizītes var gatavot jebkādā formā – gan parastas apaļas maizītes, gan lielākus maizes klaipiņus. Šīm maizītēm vari pievienot sēkliņas (gan iekšā, gan uzkaisīt tās virs ar olu apsmērētām maizītēm), rozīnes, riekstus, svaigi rīvētu ķirbi, citrona sulu vai jebkādu citu iemīļotu maizes sastāvdaļu.
Daudzums: 24 nelielas maizītes
Nepieciešamais aprīkojums:
- Cepšanai piemērots diegs (nopērkams veikalos)
Sastāvdaļas:
- 300 g kefīra
- 300 g ķirbju biezeņa
- 50 g sviesta
- 10 g sausā rauga
- 40 g cukura
- šķipsniņa sāls
- 600-700 g kviešu miltu
- 1 olas dzeltenums
- 24 indijas rieksti
Pagatavošanas gaita:
- Krūzītē ieber sauso raugu, cukuru un uzlej ~50 ml silta ūdens (ūdens nedrīkst būt karsts).
- Katliņā lej kefīru, pievieno sviestu un liek uz plīts nelielā karstumā karsēties līdz brīdim, kamēr kefīrs kļūst mēreni silts (nekādā gadījumā nevajag kefīru uzkarsēt līdz vārīšanās temperatūrai, jo tad tas sāks pārvērsties par biezpienu) un sviests sāk lēnām kust. Katliņu noņem no plīts.
- Katliņā maisa kefīru ar sviestu, līdz tas gandrīz izkusis (siltais kefīrs nodrošinās diezgan ātru sviesta izkušanu), pievieno ķirbju biezeni, uzrūgušo raugu, sāli un daļu miltu, mīklu maisa ar silikona lāpstiņu vai koka karoti. Kad mīkla samaisīta, atkal pieber daļu miltu. Kad mīkla kļūst bieza un grūti samaisāma, to liek uz darba virsmas vai dēlīša un sāk mīcīt ar rokām. Mīklu mīca vismaz 5-10 minūtes, līdz tā kļūst vijīga. Pēc vajadzības pievieno papildus miltus tik daudz, lai mīkla vairs neliptu pie rokām.
- Mīklu liek bļodā, apklāj ar pārtikas plēvi, dvielīti un atstāj uzrūgt, līdz tā dubultojas apjomā (vismaz 1 stundu).
- Uz darba virsmas uzkaisa miltus, liek uzrūgušo mīklu un vēlreiz nedaudz izmīca. Mīklu sadala 24 vienādos gabaliņos (visvieglāk būs mīklu sadalīt vispirms 4 vienādās daļās, tad katru daļu vēl 6 vienādās daļās).
- Mīklas gabaliņus ar rokām saveļ bumbiņās (vajadzības gadījumā ņemot palīgā nedaudz miltu).
- Katru bumbiņu vaļīgi aptin ar cepšanai piemērotu diegu tā, kā saiņotu dāvanu un tā, lai katrai bumbiņai izveidojas 8 līdzīgi segmenti. Diega galus sasien pāris mezglos un liekos galus nogriež.
- Katra ķirbīša augšpusē centrā ar irbulīti vai virtuves šķērēm izveidot iedobīti, kurā iesprauž Indijas riekstu (ar resno galu uz leju) – tas būs ķirbīša kātiņš.
- Saveidotos ķirbīšus kārto uz ietaukotas pannas un atstāj uzrūgt 15-20 minūtes.
- Olas dzeltenumam pievieno 2 ēdkamkarotes auksta ūdens, samaisa un ar otiņu apsmērē uzrūgušās ķirbīšu formas maizītes.
- Maizītes liek cepties līdz 175° C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī (režīmā ar ventilatoru / konvekciju) un cep 15 minūtes, līdz tās kļūst zeltainas.
- Gatavās maizītes atdzesē un tām izņem diegus. Lai izņemtu diegus, maizītes augšā un apakšā esošo diegu krustojuma vietā diegus pārgriež ar virtuves šķērēm un diegus rūpīgi izvelk no maizītēm.
Ieteikumi gatavošanai:
- Šādas ķirbju formas maizītes ir ļoti skaistas un apetetlīgas, taču jābrīdina, ka maizīšu sagatavošana prasīs laiku. Taču no šīs mīklas var pagatavot jebkādas formas maizītes vai pat lielākus maizes klaipiņus. Lielāka izmēra maizītēm nedaudz jāpagarina to cepšanas laiks.
- Pēc šīs receptes sanāks maizītes, kuras var izmantot kā ierastās maizes alternatīvu. Tās būs veselīgākas par ierastu baltmaizi, jo to sastāvā ir ķirbis un kefīrs. Šīs nav bulciņas vai smalkmaizītes, bet gan maize, kuru baudīt ar dažādām piedevām (gan saldām, gan sāļām) – sviestu, krēmsieru, dārzeņiem, gaļu, zivi vai citām piedevām. Šīs maizītes var izmantot arī kā burgeru maizītes.
- Maizīšu gatavošanai jāizmanto cepšanai piemērots diegs – izmantojam diegu, kurš paredzēts cepešiem (nopērkams Gemoss), var izmantot arī dabisku (nekrāsotu) rupju kokvilnas auklu.
- Ķirbju biezeni gatavojam no sviesta ķirbja. Parasti gatavojam uzreiz lielākus biezeņa krājumus, to sasaldējot pa porcijām un pēc tam atlaidinot un izmantojot dažādu ēdienu pagatavošanā. Instrukcijas ķirbju biezeņa pagatavošanai ir aprakstītas 3 Muskatriekstu ķirbju virtuļu receptē.