Siera kūkas ir populāras visā pasaulē – svaigas, ceptas, ar šokolādi, ogām u.c. gardām piedevām. Siera kūkās mēdz likt arī ābolus, taču mēs pašu siera kūku ielikām ābolos – un rezultāts ir burvīgs: apkārt cepts un sulīgs ābols, vidū krēmīga un maiga siera kūka, virsū kraukšķīga auzu cepurīte.
Daudzums: 6 personām
Nepieciešamais aprīkojums:
- bumbiņkarote vai tējkarote ar diezgan asām maliņām (ābolu izgrebšanai)
Sastāvdaļas:
- 6 palieli āboli (jāizvēlas stingri āboli, kāda no rudens ābolu šķirnēm, mēs izmantojam Champion šķirnes ābolus)
- 400 g krēmsiera
- 2 olas
- 80 g skābā krējuma
- 70 g cukura (50 g siera masai un 20 g auzu kraukšķim)
- 1 tēj.k. vaniļas pastas (vai 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta)
- 80 g Smalkais muslis ar ogām (var aizstāt ar pilngraudu auzu miltiem)
- 50 g sviesta
- 30 g pekanriekstu
- 1 tēj.k. kanēļa
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sagatavo auzu kraukšķi: sviestu izkausē, pekanriekstus ar nazi sagriež nelielos gabaliņos. Bļodiņā liek Smalko musli ar ogām, 20 g cukura, izkausēto sviestu, sagrieztos pekanriekstus un kanēli, ar karoti visu sajauc kopā un atliek malā.
- Sagatavo siera masu: bļodā liek istabas temperatūrā esošo krēmsieru, pievieno olas, skābo krējumu, 50 g cukura, vaniļas pastu, un ar putojamo slotiņu vai mikseri mazos apgriezienos visu sakuļ kopā līdz viendabīgai konsistencei.
- Izgrebj ābolus. Ābolus vēlams grebt pēdējos, jo tie, ilgāk stāvot, mēdz kļūt brūni. Āboliem nogriež cepurītes un ar bumbiņkaroti (vai tējkaroti ar asām maliņām) rūpīgi izgrebj, atstājot ~5-7 mm no ābola maliņām.
- Izgrebtos ābolus kārto cepamtraukā, iepilda tajos sagatavoto siera masu un virsū liek sagatavoto auzu kraukšķi.
- Ābolus cep līdz 160°C sakarsētā cepeškrāsnī režīmā bez konvekcijas (t.i. bez ventilatora) ~45 minūtes.
- Gatavus ābolus vēlams atdzesēt pirms pasniegšanas. Jārēķinās, ka, ēdot šīs “kūciņas” pavisam karstas vai siltas, siera kūka tajās būs šķidrāka. Atdziestot siera masa sabiezē, taču tā joprojām būs krēmīga. Šādas “kūciņas” lieliski garšos kopā ar saldējumu.
Ieteikumi gatavošanai:
- Šajā receptē auzu kraukšķim iesakām izmantot tieši Smalko musli ar ogām, tā sastāvā ir avenes un dzērvenes, kas piešķirs kraukšķim patīkamu skābumiņu. Ja nu tomēr Smalkais muslis nav pa rokai, kraukšķīgo virsiņu var gatavot no pilngraudu auzu miltiem.
- Ja esi aktīvs mūsu recepšu bloga lasītājs, tad jau būsi pamanījusi, ka siera kūkas dažādās variācijās ir 3 Muskatriekstu iecienītākās kūkas. Izmēģini vēl citas 3 Muskatriekstu siera kūku receptes: Cepto aveņu siera kūku, banānu siera kūciņas bez cukura, svaigo plūmju siera kūku, svaigo persiku siera kūku, Rabarberu un zemeņu svaigo siera kūku vai Marakujas un mango siera kūkas burciņās.