Šī auzu medus maize ar smalko auzu musli izdodas mīksta un pufīga. Maizītei ir saldena medus garša, kas ļauj šo maizi baudīt pilnībā bez piedevām vai tikai ar sviestu. Tomēr tā nav saldā maize, tādēļ to var papildināt ar dažādām gardām piedevām. Daži varianti aprakstīti sadaļā “Padomi gatavošanai”.
Nepieciešamais aprīkojums:
- 23 cm x 13 cm maizes forma
Sastāvdaļas:
- 400 g kviešu miltu
- 150 g smalkais muslis vai auzu pārslas (var izmantot smalko musli ar augļiem, ar ogām vai tumšo musli)
- 50 g sviesta
- 3 ēd.k. cepamās eļļas
- 300 ml piena
- 100 g medus
- 2-4 ēd.k. kviešu miltu (mīcīšanai)
- 1 ēd.k. medus (glazēšanai)
- 7 g sausā rauga (2 1/4 tēj.k.)
- 1 tēj.k. sāls
Sastāvdaļas:
- Pienu lej katliņā, pievieno sviestu un medu. Pienu uzsilda, līdz sviests un medus ir izkusuši un piens sasniedzis apmēram 40 °C temperatūru – iebāžot pirkstu, piens ir silts, bet ne karsts. Pienu lej bļodiņā, pievieno sāli, uzber sauso raugu un ielej eļļu. Visu samaisa. Noliek malā uz 10 minūtēm līdz raugs uzbriedis – pienam virspusē izveidojušās putas.
- Miltus un smalko musli ber lielā bļodā, samaisa. Kad piens ar raugu uzbriedis, tos pievieno miltu un auzu mušļa masai. Visu maisa ar koka karoti, līdz visi milti iemaisījušies. Mīkla sākumā būs lipīga.
- Mīklai pārber 2 ēd.k. miltu. Ar tīrām rokām mīklu sāk mīcīt. Mīca apmēram 2 minūtes. Mīcot mīkla kļūs viendabīgāka un vairs nebūs lipīga. Ja mīkla joprojām ir ļoti lipīga, pievieno vēl līdz 2 ēd.k. miltu un tos iemīca. Mīklai jābūt tādai, ka tā šķiet nedaudz lipīga, tomēr pie rokām nekas nelīp, mīkla ir viegla un mīksta. Vairāk miltu nepievieno, citādi mīkla kļūs cieta un maize nebūs pufīga.
- Izveido mīklas bumbu, to viegli ieziež ar eļļu. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi, pārklāj ar dvielīti un noliek siltā vietā uzrūgt uz 1 stundu. Mīklai jādubtojas apjomā.
- Kad mīkla uzrūgusi, maizes veidni izsmērē ar sviestu. Ieber 1 ēd.k. smalkā mušļa un, grozot pannu, musli vienmērīgi izbārsta pa pannu. Šis ļaus maizi vieglāk izņemt no veidnes.
- Mīklu izņem no bļodas un nedaudz izspaida gaisu. Mīkla sakritīsies. No tās izveido garenas formas kukulīti un liek veinē. Veidni pārklāj ar pārtikas plēvi un virtuves dvielīti. Noliek atkal siltumā vēlreiz uzrūgt uz 45 minūtēm līdz 1 stundai. Mīklai atkal apmēram jādubultojas apjomā.
- Kad mīkla uzrūgusi, katliņā liek 2 ēd.k. medus. To uzkarsē, līdz medus ir kļuvis šķidrs. Ar konditorejas otiņu izkausēto medu uzklāj uzrūgušajai maizei. Tas palīdzēs veidot skaisti brūnu garoziņu.
- Maizes veidni liek līdz 175°C uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 35 – 40 minūtes. Maize būs gatava, kad virspuse ir skaisti vidēji brūna un, padauzot ar pirkstiem pa virspusē izveidojušos garoziņu, veidojas viegli dobja skaņa.
Padomi gatavošanai:
- Ar ko aizstāt smalko musli? Pirmkārt, var izmantot jebkuru no trim “smalkais muslis” saldā mušļa veidiem – ar augļiem, ar ogām un tumšais. Sēklu muslis būs mazāk piemērots, tomēr arī to var izmantot, ja gribas paeksperimentēt. Smalko musli var aizstāt ar parastām auzu pārslām vai citām graudu pārslām, kas tiek izmantotas putru gatavošanai.
- Kā glabāt? Auzu medus maizi var glabāt ledusskapī līdz vienai nedēļai. To var arī saldēt – maizi sagriež šķēlēs, tās izklāj uz dēlīša un sasaldē. Sasalušās šķēles liek saldējamā maisiņā un glabā līdz 6 mēnešiem. Jārēķinās gan, ka maizes garša saldētavā pamazām kļūst neizteiksmīgāka.
- Ar ko pasniegt auzu medus maizi? Šai maizei piemīt pašai sava saldena garša, ko dod gan medus, gan smalkais muslis, kas papildināts ar kaltētiem augļiem vai ogām. Tādēļ maize garšos lieliski vienkārši ar sviestu. Tomēr te b;us vēl daži pasniegšanas varianti:
Maize ar medus sviestu. Medus sviestu pagatavo, sajaucot mīkstu sviestu ar izkausētu medu attiecībā 3:1.
Maize ar kazas sieru un medotiem valriekstiem. Valriekstus apgrauzdē uz pannas, pievieno ēdamkaroti medus, samaisa, līdz medus ir izkusis un pārklājis visus valriekstus. Uz maizes šķēles liek mīksto kazas sieru, garnē ar medotiem valriekstiem.
Maize ar ogām. Uz apgrauzdētas maizes šķēles smērē krēmsieru, pārklāj ar svaigām ogām un pārslaka ar kļavu sīrupu vai šķidru medu.
Maize ar brī sieru un ievārījumu. Uz maizes šķēles plānā kārtiņā uzsmērē sviestu. Plāni sagriež brī sieru, liek uz maizes. Dekorē ar brūkleņu ievārījumu.
Maize ar karamelizētiem sīpoliem. Sīpolus sagriež pusaplīšos, cep un sautē uz pannas sviesta un eļļas maisījumā apmēram 30 minūtes, pievienojot 1 tēj.k. brūnā cukura, nedaudz sāli, baltvīnu un timiānu. Uz mizes šķēles uzsmērē sviestu plānā kārtiņā, liek siltus karamelizētus sīpolus.