Itāļu kāzu zupa ir frikadeļu zupa itāļu gaumē. Pēc nosaukuma varētu šķist, ka šo zupu pasniedz kāzās, taču patiesībā tās nosaukums apzīmē to, ka zupā “salaulājušās” dažādu produktu garšas, radot ļoti gardu un piesātinātu zupu.
Daudzums: 8 porcijas
Sastāvdaļas:
Zupai
- 2 l liellopa gaļas buljona
- 100 g svaigu spinātu lapiņu
- 4-5 burkāni
- 2-3 selerijas kāti
- 1 sīpols
- 3 ķiploka daiviņas
- 4-5 ēd.k. pērļu kuskusa
- eļļa dārzeņu apcepšanai
Frikadelēm
- 600 g maltās gaļas (izmantojam 300 g cūkgaļas un 300 g jaunlopa gaļas)
- 1 ola
- 4 ēd.k. rīvmaizes
- 50 g parmezāna vai cita cietā siera
- 1 t.k. svaiga vai kaltēta oregano
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa svaigi maltu melno piparu
- saišķītis svaigu pētersīļu
- eļļa cepšanai
Pagatavošanas gaita:
- Maltajai gaļai pievieno smalki sakapātas pētersīļu lapiņas, rīvmaizi, olu, smalki rīvētu parmezāna sieru, sāli, piparus un oregano. Gaļas masu rūpīgi samīca.
- Ar ūdenī samitrinātām rokām veido frikadeles un apcep tās uz pannas sakarsētā eļļā. Gatavās frikadeles atliek malā.
- burkānus un sīpolu nomizo un sagriež gabaliņos, seleriju sagriež gabaliņos, ķiplokus saspiež ar ķiploku spiedi vai sasmalcina ar nazi. Katlā ar biezu apakšu lej nedaudz eļļas un lielā karstumā dažas minūtes apcep dārzeņus. Pēc tam virsū dārzeņiem lej buljonu, uzliek vāku un vāra ~10 minūtes.
- Katlā pievieno pērļu kuskusu, apceptās frikadeles un vāra vēl 8-10 minūtes.
- Spinātu lapiņas sagriež nedaudz smalkāk un pievieno zupai, kad tā gandrīz gatava. Pēc spinātu pievienošanas zupu vāra 1 minūti.
Padomi gatavošanai:
- Ja gribas veselīgāku zupas versiju, tad frikadeles un dārzeņus var neapcept eļļā pirms vārīšanas, taču apcepšana piešķirs īpaši piesātinātu zupas garšu, tādēļ itāļi šīs zupas tradicionālajā versijā vienmēr apcep gan frikadeles, gan dārzeņus.
- Zupu var pasniegt ar rīvētu parmezāna (vai citu cieto) sieru. Lai cik dīvaini tas sākumā neliktos – ir vērts pamēģināt, ir tiešām garšīgi.
- Oriģināli šai zupai tiek pievienoti speciālas formas makaroni acini de pepe, taču, diemžēl, Latvijā šīs formas makaroni ir reti atrodami. Pērļu kuskuss lieliski var aizstāt šos makaronus, jo abi šie produkti ir gatavoti no kviešu miltiem un ūdens. Pērļu kuskusa vietā zupai var pievienot arī citus smalkas formas makaronus, piemēram, orzo, kuri Latvijā ir atrodami veikalu plauktos.