Alpu siera salāti ar kivi un bumbieriem mūsu virtuvē ienāca no draudzenes Lauras, kas tos reiz atnesa uz meiteņu salātu ballīti. Kopš tā laika šos salātus gatavojam regulāri. Tos īpaši iecienījušas dāmas, jo salātu sastāvdaļas lieliski apvieno saldskābu, sāļu un nedaudz rūgtenu garšu buķeti – salātos esošie bumbieri piešķir salātiem sulīgu saldumu, kivi piedod saldskābu noti, rukola un balsamico mērcīte iedod vieglu rūgtumu, un alpu siers salātos pievieno ne vien sāļi riekstainu garšu, bet arī nodrošina salātu sātīgumu. Zemāk lasiet, ar ko aizstāt alpu sieru, ja to neatrodat. Un vēl viena šo salātu lieliska īpašība – tie ir ātri pagatavojami.
Sastāvdaļas:
- 250 g alpu siera
- 100 g rukolas (viens iepakojums)
- 4 kivi
- 2 bumbieri
- 4 ēd.k. olīveļļas (extra virgin)
- 2 ēd.k. balsamico etiķa (klasiskā)
Pagatavošanas gaita:
- Bumbierus, kivi un alpu sieru sagriež nelielos kubiņos. Sieru griež mazākos kubiņos nekā augļus, jo sieram ir stiprāka garša.
- Balsamico etiķi ielej bļodiņā, lēnā strūkliņā pievieno olīveļļu un ar putojamo slotiņu kuļ. Šādi olīveļļa emiulsificēsies – kļūs biezāka un salātu mērcīte būs biezākas konsistences.
- Rukolu nomazgā. Ja rukolas lapiņas ir lielas, tās nedaudz saplucina.
- Platā traukā pamīšus kārtās kārto rukolu, bumbierus, kivi, rukolu, sieru – pārlej ar pusi no mērcītes. Atkārto visas kārtas rukolu, bumbierus, kivi, rukolu, sieru un pārlej ar pārējo mērcīti.
- Pasniedz nekavējoties.
Ieteikumi gatavošanai:
- Ar ko aizstāt alpu sieru? Salātos izmantojam veikalos nopērkamu sietu ar nosaukumu “Alpu siers”. Tomēr patiesībā alpu sieri ir sieru grupa – tie ir dažādi sieri, ko klasiski gatavo Alpu kalnu reģionos Šveicē, Itālijā, Austrijā un Francijā, un sieri, kas tiem līdzinās, piemēram, Latvijā nopērkamais Alpu siers. Alpu sieru salātos var aizstāt ar šādiem Latvijā atrodamiem sieriem: Masdam, Ementalers, Šveices siers (kas patiesībā ir tas pats Ementālers), Comte. Jāatceras – jo stiprāka siera garša, jo mazāk tas jāpievieno.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: