Ceptu baklažānu salāti ar gurķu-jogurta mērci būs vasarīga maltīte pusdienām vai vakariņām. Salātu mērce ir kaut kas starp tradicionālo grieķu mērci tzaziki un atsvaidzinošos indiešu ēdienu piedevu – raitu. Šie salāti lieliski sader ar grilētu gaļu, vai arī tos var baudīt ar pitas vai naan maizi.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 2 vidēja izmēra baklažāni
- 3-4 ēd.k. vīnogu kauliņu vai citas neitrālas garšas eļļas (baklažānu cepšanai)
- 1/2 tēj.k. kumina sēklu
- 1 garais gurķis
- 300 g grieķu jogurta
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 ēd.k. citrona sulas (tas būs apmēram 1/2 no vidēja citrona)
- 300 g ķiršu tomātu
- 1/2 tēj.k. baltā balzametiķa
- 100 g salātu (tādu kā baldriņi, rukola vai tamlīdzīgi)
- 1 ēd.k. olīveļļa
- šķipsniņa sāls
Pagatavošanas gaita:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200° C.
- Baklažānu sagriež gabaliņos, apslaka ar vīnogu kauliņu eļļu, apkaisa ar sāli un liek cepties cepeškrāsnī aptuveni 25 minūtes vai kamēr tie mīksti. Apmēram pēc 15 cepšanās minūtēm baklažānus apmaisa un pārbauda, vai nevajag vēl mazliet eļļas – ja baklažāni izskatās apžuvuši, pievieno eļļu. Baklažāniem jābūt zeltainiem un mīkstiem. Izceptos baklažānus atdzesē.
- Gurķi sarīvē uz vidēji smalkas rīves, mazliet apsāla un liek sietā notecināt lieko sulu, kārtīgi nospiežot. Tas nepieciešams, lai mērce nekļūtu ūdeņaina.
- Bļodā sajauc jogurtu ar sarīvēto gurķi, citrona sulu, sāli, apgrauzdētām un samaltām kumina sēklām un caur spiedi izspiestām ķiploka daiviņām.
- Ķiršu tomātiņus pārgriež uz pusēm. Bļodā sajauc olīveļļu ar balto balzāmetiķi, liek ķiršu tomātiņus, pievieno mazliet sāls un ļauj dažas minūtes iemarinēties. Tad pievieno salātu maisījumu un ļoti maigi apmaisa.
- Uz servējamā šķīvja vienmērīgi klāj jogurta mērci, pa virsu kārto baklažānus, salātu un tomātu maisījumu. Beigās, ja vēlas, salātus var vēl pārkaisīt ar sāli, pārslacīt ar olīveļļu un citrona sulu.