Baraviku žuljēns ir sātīga un garda uzkoda baraviku sezonas laikā. Lielisks veids, kā izmantot šo grezno sēni visā tās krāšņumā. Šī būs lieliska uzkoda viesībās, iesakām to baudīt kopā ar labu baltvīnu.
Daudzums: 6 porcijas
Sastāvdaļas:
- 700 g svaigu baraviku
- 2 šalotes sīpoli
- 300 ml saldā krējuma
- 100 ml sausa baltvīna
- 100 ml parmezāna siera
- 100 g labi kūstoša siera (izmantojam Čedaras sieru)
- 2 tēj.k. sviesta
- 2 daiviņas ķiploka
- 1 buntīte pētersīļu
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa svaigi maltu melno piparu
Pagatavošanas gaita:
- Baravikās notīra. Mēs neiesakām tās mazgāt ūdenī, labāk ar otiņu notīrīt cepurītes augšu, no kātiņa nogriezt daļas ar zemi un lielākajām barvikām izgriezt švammīgo daļu zem cepurītes. Mazajiem podiņiem švammīti to var atstāt. Sēnes sagriež mazos gabaliņos. No dažām mazākajām un smukākajām vidū izgriež 6 biezākas šķēlītes un atliek malā dekorēšanai.
- Uz pannas izkausē tējkaroti sviesta, šalotes sīpolus smalki sakapā un apcep zeltaini brūnus, izņem no pannas un atliek maliņā. Iesakām izmatot tieši šalotes sīpolus, tiem piemīt patīkami maiga garša, kas lieliski sader ar sēnēm.
- Izkausē otru tējkaroti sviesta un apcep baravikas zeltainas, tad pievieno baltvīnu un ļauj tam novārīties.
- Parmezānu sarīvē, pētersīļus smalki sakapā un ķiploku izspiež caur spiedi vai ļoti smalki sakapā ar nazi.
- Sēnēm pievieno apceptās šalotes un pielej saldo krējumu, uzreiz nogriež karstumu, lai saldais krējums nesāk vārīties, citādi tas var saiet “ziedos”.
- Pievieno parmezāna sieru, ķiploku, piparus un sāli. Sāli jāpievieno uzmanīgi, jo sāls ir gan parmezānā, gan čedaras sierā, to var nepievienot vispār. Beigās iemaisa sakapātos pētersīļus.
- Sarīvē izvēlēto, labi kūstošo sieru (mēs izmantojam čedaras sieru).
- Masu vienmērīgi sadala 6 karstumizturīgos trauciņos, mēs izmantojām 200 ml tilpuma keramikas trauciņus. Katram uzber šķipsniņu sarīvēta siera. Trauciņus nevajadzētu piepildīt līdz pašai augšai, citādi pa virsu pārbērtais siers kusīs un līs pāri malām. Turklāt šis ēdiens ir sātīgs un porcijām nav jābūt lielām.
- Žuljēnu liek cepties līdz 200° C uzkarsētā cepeškrāsnī, ja iespējams, izmanto grila režīmu. Tiklīdz siera kārtiņa ir izkususi un sāk apbrūnēt, žuljēns ir gatavs.
- Atliktās baraviku šķēlītes no abām pusēm apcep uz pannas un dekorē katru žulējna trauciņu. Gatavo žuljēnu var pārbērt arī ar sakapātiem pētersīļiem.
- Žuljēnu pasniedz ar grauzdētu maizi, mēs šoreiz izmantojām pilngraudu bageti. Ja vēlas, maizīti vēl siltu var pārsmērēt ar zaļumu sviestiņu.
Gatavošanas padomi:
- Šo žuljēnu var gatavot arī ziemā no saldētām baravikām vai veikalā nopērkamajiem šampinjoniem.
- Žuljēnam var pievienot apceptu bekonu vai vistas gabaliņus, bet uzmanīgi, jo ēdiens jau ir gana sātīgs.
- Maizi var izvēlēties pēc savas gaumes – bageti, ciabatu, saldskābmaizi utt.
- Citas 3 Muskatriekstu iemīļotākās sēņu ēdienu receptes atradīsi šeit.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: