Aliču un apelsīnu ievārījums sieram ir lielisks veids, kā izmantot stiprās un skābenās aliču plūmes, kuras svaigā veidā parasti nevar apēst daudz. Šo ievārījumu mēs pasniedzam kā piedevu siera platei, jo izteiktā saldskābā garša kombinācijā ar sāļu sieru ir īsts baudījums garšas kārpiņām.
Daudzums: 8 x 200 ml burciņas
Sastāvdaļas:
- 1,2 kg aliču plūmju (1 kg plūmju bez kauliņiem)
- 5-6 apelsīni (800 g apelsīnu fileju)
- 2 paciņas 330 g marmelādes cukura 3:1 (Dansukker)
Pagatavošanas gaita:
- Apelsīniem izgriež filejas. Aliču plūmēm izņem kauliņus.
- Aliču plūmes liek katliņā, pievieno 100 ml ūdens un, ik pēc minūtes apmaisot, vāra uz vidēji zema karstuma, līdz plūmes ir mīkstas un gandrīz izšķīdušas (apmēram 15 min.). Plūmes obligāti jāapmaisa ik pēc minūtes, lai tās nepiedeg.
- Pievieno apelsīna filejas un, ik pa brīdim apmaisot, vāra vēl 10 minūtes, līdz apelsīni izšķīduši.
- Pievieno marmelādes cukuru un vāra 10 minūtes, apmaisot ik pēc minūtes, lai ievārījums nepiedeg.
- Sablendē un karstu pilda sterilizētās burciņās. (Par burku sterilizēšanu skatīt padomus gatavošanai).
Padomi gatavošanai:
- Ar šo Marmelādes 3:1 cukura daudzumu džems sanāk saldskābs – tieši tāds, kā mums garšo. Ja to gribas saldāku pievieno 1 kg 1:2 ievārījuma cukura Dansukker vai cita ražotāja.
- Kā vislabāk karsēt burkas? Burkas un vāciņus var karsēt divos veidos:
- Verdošā ūdenī paturēt burku un vāciņus pāris minūtes, grozot burku, lai verdošais ūdens izkarsē visu burku. Tad burku liek atdzist ar “muti” uz augšu (lai tvaiks iztvaiko un burka ir sausa).
- cepeškrāsnī: Burkas rūpīgi izmazgā. Slapjas burkas liek aukstā cepeškrāsnī. Cepeškrāsni silda līdz 150 °C. Kad tā uzkarsusi, burkas karsē 15 minūtes. Ja burkas lielākas par 1l, tās karsē 20-25 minūtes. Arī burku vāciņi ir jāsterilizē, tos ievieto cepeškrāsnī kopā ar burkām. Pirms lietošanas burkas atdzesē. Aukstas burkas nedrīkst likt jau uzkarsētā cepeškrāsnī, jo tās var saplīst.
- Pamēģini arī citu mūsu iecienīto ievārījumu: Rabarberu un zemeņu ievārījums.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur puiblicējam recepšu jaunumus un dažādus padomus gatavošanai: