Ābolu jogurta plātsmaize ir variācija 3 Muskatriekstu Rabarbera jogurta plātsmaizei, kurā rabarberi aizvietoti ar āboliem. Šajā plātsmaizē ir apvienota cepumam līdzīga stingra pamatnīte ar krēmīgu un sulīgu pildījumu. Plātsmaize būs saldāka, ja tiks izmantoti vasaras āboli, bet skābena, ja izmantosi skābus ziema ābolus kā antonovka. Varētu teikt, ka šī plātsmaize ir figūrai draudzīgāka kā citas, jo tajā ir samērā mazāks cukura un tauku daudzums nekā daudzās citās ābolmaizēs. Tomēr apēst tikai vienu gabaliņu būs grūti.
Daudzums: 25 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- 30 x 35 cm cepeškrāsns panna
- mīklas rullis
Sastāvdaļas:
Pamatnītei
- 180 g sviesta (istabas temperatūrā)
- 130 g turku vai cita bezpiedevu jogurta (ar tauku saturu 10%)
- 320 g kviešu miltu
- 1 tēj.k. cepamā pulvera
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas (vai 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta)
- 1 ēd.k. cukura
Pildījumam
- 900 g notīrītu skābenu ābolu (7-8 lieli āboli)
- 330 g turku vai cita bezpiedevu jogurta (ar tauku saturu 10%)
- 70 g cukura
- 3 ēd.k. kviešu miltu
- 2 olas
Pagatavošanas gaita:
- Sviestu istabas temperatūrā saplucina gabaliņos, pievieno jogurtu, cukuru, cepamo pulveri, vaniļu, visu samaisa ar koka karoti vai sakuļ ar elektrisko mikseri. Pievieno miltus un turpina ar pavāra labāko darbarīku – tīrām rokām. Mīklu mīca ar rokām, līdz tā kļūst viendabīga un elastīga. Atpūtina 15 minūtes istabas temperatūrā.
- Ābolus nomizo, izgriež serdes un sagriež nelielos gabaliņos.
- Mīklu izrullē izmērā, kas ir nedaudz lielāks par izmantojamo pannu. Ar mīklas ruļļa palīdzību ieklāj pannā un ar rokām izlīdzina tā, lai mīkla noklāj arī pannas malas gandrīz līdz augšai.
- Ābolus vienmērīgi izklāj uz mīklas.
- Visas pildījuma sastāvdaļas ar putojamo slotiņu sakuļ viendabīgā masā. Pildījumu uzmanīgi vienmērīgi pārlaista āboliem. Ar karotes vai silikona lāpstiņas palīdzību ābolus pabīda šurpu turpu, lai šķidrums vienmērīgi pārklāj visus ābolus. Ja kāds pleķītis nebūs noklāts ar šķidrumu, āboli tur var piedegt.
- Plātsmaizi cep cepeškrāsnī 180 °C 60 minūtes. Plātsmaize ir gatava, kad vietām sāk parādīties zeltains brūnums un, pakratot pannu, viss plātsmaizes pildījums vienmērīgi nedaudz kratās, bet nekur nav šķidrs.
- Pirms pasniegšanas plātsmaize ir pilnībā jāatdzesē, lai pildījums turētos kopā un to būtu vieglāk sagriezt. Pasniedzot var pārkaisīt ar pūdercukuru, ja ir izmantoti skābāki āboli.
Padomi gatavošanai:
- Mēs receptē izmantojam 30×35 cm pannu, tomēr šo mīklas daudzumu var izmantot arī mazākā pannā, tad pamatnīte būs mazliet biezāka. Ja mīkla paliek pāri, to var izrullēt, sagriezt strēmelītēs un izcept kā cepumus.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam recepšu jaunumus un padomus gatavošanai: