Frikadeļu zupa ir viena no populārākajā latviešu zupām, kas liekas garšo visiem gaļēdājiem. Arī 3 Muskatriekstiem tieši frikadeļu zupa ir viena no mīļākajām zupām, kas tiek gatavota bieži un dažādās kombinācijās. Šajā receptē piedāvājam tītara gaļas frikadeļu zupu un nedaudz neierastāku dārzeņu kombināciju. Frikadeles ir īpaši gardas, jo tām tiek pievienoti cepti sīpoli. Tomēr šajā receptē var izmantot jebkādu malto gaļu.
Daudzums: 8 porcijas
Sastāvdaļas:
Pamatsastāvdaļas
- 2 saldās paprikas
- 4 nelieli burkāni
- 7 mazi kartupeļi (vai 4 vidēji)
- 1 cukini
- 3 l laba vistas vai tītara buljona
- Saišķītis zaļumu
- 1 ēd.k. eļļas
Frikadelēm
- 800 g tītara maltās gaļas
- 1 ola
- 4 ēd.k. baltmaizes rīvmaizes
- 2 tēj.k. granulēta ķiploka (vai ķiploku pulveris)
- 1 tēj.k. paprikas pulvera
- 2 sīpoli
- 1 tēj.k. sāls
- 1/2 tēj.k. maltu melno piparu
- 1 ēd.k. eļļas vai sviesta
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo frikadeles. Sīpolus smalki sakapā un uz pannas apcep zeltainus, izmantojot sviestu vai eļļu. Cepšanās gaitā uz pannas uzlej apmēram 4 ēd.k. ūdens un sautē sīpolus, līdz ūdens iztvaiko. Tas prasīs apmēram 6 minūtes.
- Bļodā liek tītara gaļu, apceptos sīpolus, 1 olu, rīvmaizi, sāli, piparus, paprikas pulveri, ķiploku granulas. Visu rūpīgi samaisa viendabīgā masā. No masas veido vienāda izmēra frikadeles. Mēs tam darām, izmantojam saldējuma karoti.
- Buljonu uzvāra. Burkānus sagriež ripiņās un liek vārīties.
- Cukini un papriku sagriež kubiņos, pannā apcep 2 minūtes, līdz dārzeņi ir pusmīksti.
- Kartupeļus sagriež nelielos kubiņos. Kad burkāni gandrīz mīksti, katlā liek kartupeļus un vāra apmēram 5 minūtes. Pievieno pārējos dārzeņus.
- Katlā pa vienai liek frikadeles. Buljons tūlīt pārstās vārīties. Kad buljons atkal uzvārījies, frikadeles vāra 5 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni.
- Pirms pasniegšanas zupu noņem no plīts un tai ļauj ievilkties vismaz 10 minūtes. Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem.
Padomi gatavošanai:
- Kādu tītara gaļu izvēlēties? Šajā receptē derēs jebkāda maltā tītara gaļa. Fileja būs jāvāra pāris minūtes mazāku laiku un frikadeles nebūs tik sulīgas. Tāpēc mēs izvēlamies tītara spārnu vai šķiņķu malto gaļu. Tītara malto gaļu var iegādāties dažādos pārtikas veikalos, mēs visbiežāk to pērkam veikalā Tītariņš.
- Lai pārliecinātos, ka frikadeles neizjuks, mēs vienmēr vispirms uztaisām vienu frikadeli un ieliekam to buljonā kopā ar burkāniem. Ja pēc apmēram minūtes vārīšanās frikadele ir stingra un nejūk ārā, droši var ripināt pārējās. Tomēr, pievienojot rīvmaizi un olu, frikadelēm nevajadzētu izjukt.
- Labas zupas noslēpums – labs buljons! Zupas svarīgākā sastāvdaļa ir labs buljons. Mēs buljonu gatavojam pašas. Tomēr var izmantot labus veikalā nopērkamus buljona koncentrātus, kuriem nav pievienoti hidrogenēti augu tauki, piemēram, ICA buljona koncentrāts.
- Kā gatavot vistas vai tītara buljonu? Ņem 1-2 kg spārnu. Sākumā tos 1h apcep cepeškrāsnī 200 °C. liek lielā katlā kopā ar burkāniem, sīpoliem un garšaugiem. Uz ļoti zema karstuma karsē vairākas stundas. Mēs to darām 12h uz indukcijas plīts karstuma režīma 2 no 6. Tad buljons ir dzidrs un pilnīgs ar garšu. Ja tik daudz laika nav, spārnus var vārīt uz nelielas uguns 2-3h.
Seko mums arī sociālajos tīklos: