Auzu un kokosa cepumi ir ārkārtīgi viegli un ātri pagatavojams našķis, to pagatavošana būs pa spēkam arī bērniem. Šie cepumi ir kraukšķīgi un aromātiski. Cepumus var gatavot gan lielus, gan mazākus – tie lieliski iederēsies kā pašgatavota dāvaniņa Ziemassvētkos vai citos svētkos.
Daudzums: 12 lieli cepumi
Sastāvdaļas:
- 60 g mīksta sviesta
- 100 g cukura
- 1 liela ola
- 70 g kokosriekstu skaidiņu
- 70 g kviešu miltu
- 70 g "Smalkais muslis" (derēs jebkura Smalkā mušļa "saldā" versija)
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas vai 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 1 tēj.k. cepamā pulvera (strīķēta, bez kaudzītes)
- 2 tēj.k. citrona sulas
Pagatavošanas gaita:
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 180° C.
- Bļodā liek mīkstu sviestu, cukuru, olu, vaniļas pastu, citrona sulu un ar elektrisko mikseri (vai putojamo slotiņu) sakuļ, līdz tiek iegūta viendabīgas konsistences masa.
- Atsevišķā bļodiņā rūpīgi sajauc miltus ar cepamo pulveri.
- Mīklai pievieno miltu un cepamā pulvera maisījumu, Smalko musli un kokosriekstu skaidiņas. Ar karoti rūpīgi samaisa, līdz tiek iegūta viendabīgas konsistences mīkla.
- Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru, to viegli ietauko un ar karoti un/vai rokām (mīkla būs ķepīga) izveido 12 plakanus cepumus. Tos veido atstatus vienu no otra, jo cepoties tie kļūs nedaudz lielāki.
- Cepumus cep cepeškrāsnī 17-18 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.
- Gatavos cepumus pilnībā atdzesē un tad noņem no pannas. Tikko izcepti cepumi būs mīksti, atdziestot tie sacietēs un kļūst kraukšķīgi.
Padomi gatavošanai:
- Šajā receptē izmantojam Smalko musli (šoreiz Smalko musli ar ogām, taču var izmantot jebkuru “saldo” mušļa versiju). Ja Smalkais muslis nav pieejams, to vislabāk šajā receptē aizstāt ar blenderī rupji sablendētām auzu pārslām.
- Kādā cepšanas režīmā vislabāk cept cepumus? Cepumiem vispiemērotākais būs cepeškrāsns režīms “augša un apakša”, t.i. bez konvekcijas – tad cepumi izcepsies vienmērīgi zeltaini. Ja izmanto konvekcijas režīmu, cepumu maliņas ātrāk kļūs brūnas, kamēr cepumu vidiņš vēl nebūs izcepies.
- Cik ilgi var uzglabāt šādus cepumus? Cepumus vislabāk uzglabāt slēgtā traukā, tad tie nezaudēs savu kraukšķīgumu. Pēc mūsu pieredzes – šādus cepumus droši var uzglabāt istabas temperatūrā (slēgtā traukā) vismaz nedēļu.