Tuvojas Ziemassvētki un cilvēki ierasti sarūpē lielākas vai mazākas dāvaniņas, lai iepriecinātu savu ģimeni, radus, draugus un kolēģus. Mūsuprāt, burvīga tradīcija ir dāvināt pašgatavotas dāvaniņas, arī mēs tā mēdzam darīt, taču ne vienmēr decembra skrējienā tam atliek laiks. Apdāvinot tuviniekus Ziemassvētkos, mēs bieži cenšamies dāvināt Latvijā ražotas lietas, jo īpaši mazo ražotāju un mājražotāju produkciju. Šādi sanāk nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – iepriecināt tuviniekus un atbalstīt mazos ražotājus, palīdzot radīt svētkus arī viņu ģimenēs. Mēs, 3 Muskatrieksti, esam apkopojušas savu TOP10 Latvijā ražoto pārtikas produktu sarakstu, kuri lieliski iederēsies Ziemassvētku dāvanu grozā. Šajā sarakstā ir gadiem ilgi pārbaudītas vērtības un lieliskas garšas, kuras bieži vien iekļaujam gan savā ēdienkartē, gan dāvinām tuviniekiem. Svarīgi uzsvērt, ka šī nav ne apmaksāta reklāma, ne cita veida sadarbība ar ražotājiem, bet tikai un vienīgi mūsu iecienīti produkti, kurus pērkam un lietojam ikdienā, un labprāt dāvinām citiem.
- Dreiling liofilizētie (jeb aukstumā žāvētie) augļi un ogas ir pēdējo gadu labākais atklājums par tēmu “veselīgi našķi”. Šis būs lielisks našķis bērniem, jo šo augļu un ogu sastāvā ir pavisam neliels cukura daudzums (daļa augļu/ogu žāvēti bez cukura, daļa izmērcēti ogu sīrupā un tad žāvēti), auksti žāvēti produkti saglabā daudz vitamīnus un uzturvielas (pretēji pasterizētiem produktiem), kā arī šie našķi burtiski kūst mutē. Dreiling našķiem ir garš derīguma termiņš, tādēļ tos vislabāk pasūtīt jau rudenī, jo, tuvāk Ziemassvētkiem, gardākie našķi jau mēdz būt izpirkti.
- Garšvielas ir lielisks produkts, ko dāvināt cilvēkiem, kuriem patīk gatavot. Garšvielu kombinācijas ir teju bezgalīgas, un ir forši savā virtuvē izmēģināt arvien jaunas garšas. Dabas spēka garšviela “Asumiņš” mūsu virtuvēs patstāvīgi atrodama jau vismaz 10 gadus. Tās sastāvā ir kaltēti ķiploki, dilles un pētersīļi. Šī garšviela lieliski iederēsies gandrīz jebkurā sāļajā ēdienā. Ir vērts izmēģināt arī citus Dabas spēka ražotos produktus – sēkliņu maisījumus un patriotisko plāceņu maisījumu, kas pamatā sastāv no pelēko zirņu miltiem.
- Vēl viena iecienīta garšviela mūsu virtuvēs ir Gardais ražotais dārzeņu buljons. Lai arī nav nekā labāka par pašu vārītu buljonu, šis buljona koncentrāts ir lieliska alternatīva, kā ātri tikt pie garda buljona zupai. Gardais ražo arī citus lieliskus produktus, īpaši varam ieteikt veģetāro plovu, kas ļaus pēc garas darba dienas pagatavot gardu maltīti 15 minūtēs.
- Smalkais muslis ir superprodukts, jo tam ir teju bezgalīgas pielietojuma variācijas. To var ēst kā musli, no tā var gatavot putras, to var izmantot miltu vietā saldos un sāļos ēdienos. Mušļa sastāvā ir rupji maltas auzu pārslas, žāvētas ogas, augļi, sēklas un garšvielas. Mūsu blogā atradīsi vairākas idejas receptēm, kuru sastāvā ir Smalkais muslis, piemēram, Auzu un kokosa cepumi, Brokastu mušļa tartes un Siera kūka ābolos ar auzu kraukšķi.
- MADA Riga ir ģimenes uzņēmums – mājražotāji, kas ražo fantastiski gardus produktus. MADA Riga produktu klāstā ir gan sāļas, gan saldas delikateses, sausie cepumu un kūku maisījumi. Mūsu mīļākie MADA Riga produkti, kurus īpaši gribas izcelt, ir Tonkas karameļu krēms, vistas aknu pastēte un karamelizeti sīpoli (pēdējo divu kombinācija uz maizītēm ir vienkārši perfekta).
- Mūsu dzimtajā novadā atrodas lieliska maiznīca – Lielezers. Lielezers cep ļoti gardu mazīti un ražo daudz dažādus konditorejas izstrādājumus. Vēl tagad atceramies, kas tie bija par svētkiem, kad mūsmājās nonāca Lielezera ceptais kliņģeris. Šoreiz gribas īpaši izcelt vienu no Lielezera ražojumiem – rudzu piparkūkas. Tās pieejamas gan klasiskā izskatā, gan papildinātas balto šokolādi un sublimētām avenēm. Lai arī pēdējos gados veikalu plauktos atrodamas arī citu maiznīcu ceptās rudzu piparkūkas – Lielezera rudzu piparkūkas joprojām paliek nepārspētas – tās ir fantastiskas!
- Pasta house ir Latvijas ģimenes uzņēmums, kas ražo Latvijā unikālu produktu – svaigos makaronus ar dārzeņiem. Unikālus tādēļ, ka šo makaronu sastāvā ir daudz dārzeņu – burkānu, biešu un pētersīļu (līdz pat 40%). Daudziem bērniem makaroni ir mīļākais ēdiens, taču klasiskajos makaronos praktiski nav nekā vērtīga, tādēļ šī ir lieliska veselīgāku makaronu alternatīva. Un tādēļ šos makaronus noteikti ir vērts uzdāvināt ģimenēm, kurās aug bērni. Tikai atceries pabrīdināt dāvanas saņēmēju, ka šie makaroni jāuzglabā ledusskapī. Pasta house makaronus izmantojam arī vairākās savās receptēs, piemēram, Makaronu salātos ar cēzara mērci un Krāsainajos itāļu makaronu salātos.
- Asāku garšu cienītāji noteikti novērtēs Burka un Ledus produktus, kuru sastāvā ir Latvijā audzēti dažādu šķirņu čilli pipari. Burka un Ledus ražo dažādas asās mērces un mariētus jalapeno un čilli pipariņus. Šie produkti ir ne tikai asi un gardi, bet arī ārkārtīgi koši un krāsaini.
- Mārlapiņi ir vēl viens mūsu ieteikums aso garšu cienītājiem. Mārlapiņi ir ģimenes uzņēmums, kas nodarbojas ar tik vērtīgo mārrutku audzēšanu un pārstrādi. Mārlapiņi ražo mārrutkus ar dažādām piedevām (mums visvairāk patīk klasiskie mārrutki vai mārrutki ar dzērvenēm), kā arī dažādas salātu mērces, kuru sastāvā ir mārrutki. Noteikti ir vērts izmēģināt Mārlapiņu ražoto “Bomba” salātu mērcīti – tā tiešām ir īsta garšu bomba.
- Nutego ražo dažādus produktus no visdažādākajiem riekstiem. Nutego produktos nav konservantu, daļēji hidroganizētu tauku un nevēlamu E-vielu, tādēļ šie produkti ļauj izbaudīt to labāko un dabiskāko, kas atrodams riekstos. Īpaši gards ir Nutego zemesriekstu sviests ar tumšo šokolādi – lieliska alternatīva lielveikalu plauktos sastopamajiem pārcukurotajiem un palmu eļļas bagātajiem šokolādes krēmiem.
Noslēgumā gribam teikt, ka Latvijā ir daudz lielāku un mazāku uzņēmēju, kas ražo lieliskus produktus – gan izejvielas, ko izmantot ēdienu gatavošanā, gan gatavus sāļus un saldus gardumus. Šeit ir norādīti tikai daži – 3 Muskatriekstu ļoti iecienīti produkti, kurus pērkam atkal un atkal. Lai labi garšo!
Seko mums sociālajos tīklos, lai uzzinātu recepšu jaunumus un citas interesantas tēmas par gatavošanu: