Dateļu snikeri ar pekanriekstiem ir gards saldums, kas garšo ļoti līdzīgi populārajam šokolādes batoniņam “snickers”. Tie ir vienkārši pagatavojami, bet ir ļoti efektīvs gardums, ko paņemt līdzi ciemos vai ar ko palutināt sevi un savu ģimeni. Šī ir mūsu versija par dateļu snikeriem. Šie dateļu snikeri ir sātīgi, tāpēc vairumam kārumnieku pietiek ar vienu, lai apmierinātu savu saldumu kāri.
Daudzums: 16 gab
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepeškrāsns
- cepeškrāsns panna
- cepamais papīrs
Sastāvdaļas:
- 16 gab lielās dateles
- 150 g veselu pekantiekstu (atkarībā no lieluma vajadzēs 40-60 pekanriekstus pildīšanai un sauju dekoram)
- 130 g tumšās šokolādes (60% – 70% kakao satura)
- 130 g piena šokolādes (ap 35% kakao satura)
- 230 g zemesriekstu sviesta
Pagatavošanas gaita:
- Uzkarsē cepeškrāsni uz 180°C karstumu. Pekanriekstus uzber uz pannas, cepeškrāsnī grauzdē apmēram 5-7 minūtes vai līdz pekanrieksti ir kļuvuši viegli tumšāki.
- Dēlīti vai nelielu pannu pārklāj ar cepamo papīru.
- Datelēm pārgriež vienu malu un izņem kauliņu. Katru dateli atver un nedaudz paspaida ar pirkstiem, lai tā kļūtu plānāka un lielāka.
- Datelēs pilda apmēram 1 tējkaroti zemesriekstu sviesta, ievieto 2-3 pekanriekstus. Virs pakenriekstiem uzsmērē vēl nedaudz zemesriekstu sviesta.
- Ja izmanto šokolādes tāfelītes, tās sakapā smalkāk. Šokolādi liek metāla bļodā un izkausē ūdens peldē, izmantojot temperēšanas metodi (skatīt padomus gatavošanai).
- Šokolādē liek pildītu dateli, uzmanīgi apgroza, lai šokolāde noklāj visu dateli.
- Dateli izņem no šokolādes ar dakšiņu, ļauj nedaudz notecēt, un liek uz cepamā papīra. Atlikušos pekanriekstus sakapā un uzlaisa ar šokolādi klātajām datelēm.
- Dateles liek saldētavā uz apmēram 30 minūtēm, līdz tās sacietējušas.
Padomi gatavošanai:
- Kādas dateles izvēlēties? Šai receptei derēs lielās, sulīgās dateles, kas atrodamas pārtikas veikalu ledusskapja sekcijā, piemēram, Dateles Medjool veikalā Rimi, kā arī interneta veikalos nopērkamas dateles, piemēram, Livin.lv. Šādām datelēm ir medaina struktūra, tās ir mīkstākas un vieglāk pildāmas. Tik labi nederēs mazās dateles, kas bieži nopērkamas lielos iepakojumos, jo tās nav piemērotas pildīšanai un nav tik gardas svaigā veidā.
- Ja Tev patīk pašu gatavoti saldumi, pamēģini arī 3 Muskatriekstu Riekstu un žāvētu augļu konfektes “Serenāde” vai Konfektes ar marcipānu un rumā mērcētiem ķiršiem.
- Kā temperēt šokolādi un kāpēc tas jādara? Šokolādes temperēšana ir šokolādes kausēšanas metode, kuras laikā šokolāde tiek uzsildīta līdz kušanas temperatūrai, pēc tam atdzesēta un vēlreiz uzsildīta līdz darba temperatūrai. Pareiza temperēšana nodrošinās kvalitatīvu šokolādes spīdumu, labu kraukšķīgumu un maigu izkušanu, to ēdot. Temperēšana nav absolūti obligāta, lai šī recepte izdotos. Šokolādi var vienkārši izkausēt un glazēt dateles vai konfektes, īpaši, ja tās plānots ēst drīz. Tomēr, temperējot šokolādi, tiks iegūta kvalitatīvāka šokolādes glazūra, un tā saglabās savu spīdumu un tekstūru, arī uzglabājot šokolādes izstrādājumus ledusskapī. Temperēšana arī novērsīs šokolādes “ziedēšanu” jeb baltās kārtiņas veidošanos, glabājot konfektes ledusskapī. Temperēšanas temperatūras ir atšķirīgas dažādiem šokolādes veidiem un pat dažādu ražotāju šokolādei, tāpēc nav absolūti vienas formulas, kura nostrādās vienmēr. Tomēr vairumā gadījumu temperēšanai izmanto šādas temperatūras:
Šokolādes veids | Kušanas temperatūra | Atdzišanas temperatūra | Darba temperatūra |
Baltā šokolāde | 40 °C | 27 °C | 28,5 °C |
Piena šokolāde | 45 °C | 28 °C | 29 °C / 30 °C |
Tumšā šokolāde | 50-53 °C | 29 °C | 30°C / 31 °C |