Vistas cepetis ar citronu sviestu ir recepte, pie kuras atgriežamies atkal un atkal, kad jāplāno svētku pusdienu ēdienkarte. Gatavojam šo cepeti jau daudzus gadus un esam šo tradīciju nodevušas arī draugiem, radiem un paziņām. Vista, kas šādi izvērsta plakana, izcepas vienmērīgi un samērā ātri, tādēļ pat filejas saglabājas sulīgas.
Daudzums: 8 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepeškrāsns
Sastāvdaļas:
- 1 vesela vista
- 100 g sviesta
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 tēj.k. sāls
- 1 citrons
- 1/2 tēj.k. maltu melno piparu
- saišķītis pētersīļu
- saišķītis diļļu
Piedevas
- dažādi dārzeņi (skatīt padomus gatavošanai)
- eļļa dārzeņu apslacīšanai
- nedaudz sāls un pipari dārzeņiem
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 °C.
- Vistu sagatavo cepšanai – noliek ar muguru uz augšu. Ar gaļas šķērēm izgriež mugurkaulu. Vistu atver un ar asu nazi iegriež krūšu kaulu abās pusēs. Vistu pagriež otrādi ar filejām uz augšu – šādi tā ir plakana un izcepsies vienmērīgāk.
- Pētersīļus smalki sakapā. Ķiploka daiviņas saspiež ar ķiploku spiedi vai sarīvē uz smalkās rīves.
- Mīkstam sviestam istabas temperatūrā pievieno pētersīļus, ķiploku, 1/2 tēj.k. sāls un piparus. Pierīvē miziņu no pus citrona un pievieno 2 ēd.k. citrona sulas. Samaisa.
- Vistu viscaur ieberzē ar atlikušo 1/2 tēj.k. sāls. Vistas ādu uz filejām un šķiņķīšu daļas daļēji atbrīvo no gaļas, iebāžot pirkstus zem ādas. Zem ādas ievieto 2/3 no citronu sviesta. Pārējo sviestu saplucina un uzliek virs ādas.
- Vistu liek uz pannas un visapkārt apbārsta dārzeņus (kartupeļus, burkānus, Briseles kāpostus). Dārzeņiem pārber sāli un piparus, apslaka ar eļļu un viegli apmaisa. Eļļu lieto nedaudz, jo citronu sviests no vistas satecēs pannā.
- Pannu liek līdz 220 °C uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 20 minūšu cepšanas apmaisa dārzeņus, lai tie būtu apvārtīti zaļumu sviestā. Ar karoti vai silikona otiņu sviestu pārlaista arī visai vistai. Vistu un dārzeņus kopā cep apmēram 40-45 minūtes vai līdz vistas iekšējā temperatūra filejās un šķiņķīšos sasniegusi 75 °C, mērot ar gaļas termometru. Ja vistas ādiņa strauji paliek brūna, uz vistas cepšanas laikā uzliek gabalu alumīnija folija.
Padomi gatavošanai:
- Kādus dārzeņus izvēlēties? Šajā receptē vari izvēlēties jebkādus sakņu dārzeņus (kartupeļus, saldos kartupeļus, burkānus, pastinakus, kāļus u.c.), kā arī krustziežu dzimtas dārzeņus (brisele kāpostus, puķkāpostus, brokoļus), sparģeļus, ķirbjus un citus dārzeņus, kas piemēroti cepšanai cepeškrāsnī. Ņem vērā, ka dažādi dārzeņi jācep atšķirīgu laiku. Tie dārzeņi, kas izcepas ātrāk, jāpievieno vēlāk. Cepšanās laiks būs arī atkarīgs no dārzeņu gabaliņu lieluma. Mēs izmantojam šādus cepšanas laikus.
- kartupeļi, burkāni, briseles kāposti, pastinaki – 30-45 minūtes
- saldie kartupeļi, puķkāposti, brokoļi, ķirbis, zaļās pākšu pupas, kāļi – 25 minūtes
- sparģeļi – 10 minūtes
- 3 Muskatrieksti blogā meklē arī citas idejas svētku pusdienām, piemēram, Sviesta pupiņu un zaļo zirnīšu tarte, Cūkas cepetis rozmarīna medus marinādē, Sparģeļu tarte, Laša un sparģeļu tūtas un daudzas citas receptes.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam recepšu jaunumus un padomus gatavošanai: