Taizemiešu zivju karijs – maiga baltās zivs fileja un sezonas dārzeņi kokosriekstu karija mērcē. Taizemiešu sarkanais karijs ir ātri un vienkārši pagatavojams ēdiens, pilns ar pārsteidzošām garšām. Tas iederēsies gan ikdienas pusdienās vai vakariņās, gan īpašos gadījumos. Pasniedziet to ar rīsim, rīsu vai olu nūdelēm, vai „ziedkāpostu rīsiem”. Lai arī sastāvdaļu saraksts izskatās garš, ir vērts šīs sastāvdaļas iegādāties, jo visas garšvielas ir ar garu derīguma termiņu.
Daudzums: 8 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- 4 veselas baltās zivs filejas (paltuss, menca, zandarts, asaris, pikša)
- 4 – 5 gb dažādu krāsu burkāni (var būt parastie oranžie)
- 200 gr zaļo zirnīšu (var būt saldēti)
- 300 gr svaigu spinātu
- 2 gab dažādu krāsu paprikas
- 2 gb šalotes sīpoli
- 500 ml kokosriekstu krēma (mēs izmantojam Santa Maria)
- 500 ml vistas vai zivju buljona (var izmantot buljona koncentrātu)
- 3 ēd k sarkanās karija pastas
- 1 ēd k zivju mērces
- 2 gab laimi (+ 1-2 pasniegšanai, ja vēlas)
- 5 gab citronzāles kāti vai 3 ēdamkarotes citronzāles pastas
- 2 tēj k kurkuma pulvera
- 6 daiviņas ķiploka
- 1 – 4 gab svaigie čili
- 8 gab kaffir laima lapas kaltētas
- 5 cm gabaliņš ingvera
- 3 ēd k sezama sēklu eļļas
- 1 tēj k sāls
- sakapāts svaigs koriandrs
- sakapāti liciņi
Pagatavošanas gaita:
- Zivi sagriež gabaliņos, nosusina un liek bļodā. Vienam laimam norīvē miziņu un izpiež sulu, pievieno zivij, pieber pus tējkaroti sāls un iemasē. Bļodu pārsedz un liek ledusskapī.
- Sagatavo garšaugu pamatu. Smalki sakapā sīpolu, citrnozāles balto daļu un čili. Ingveru sarīvē, ķiploku daiviņas izspiež caur spiedi, vai sakapā.
- Burkānus un papriku notīra un sagriež palielos gabalos. Ja nepieciešams, spinātiem nogriež cietos kātus. Burkānus vāra, līdz tie ir gandrīz mīksti – apmēram 5 minūtes.
- Sautējamajā panā uzkarsē sezama sēklu eļļu, var izvēlēties arī kokosriekstu eļļu, vai maigas garšas augu eļļu. Pievieno šalotes sīpolu un sautē, līdz kļūst zeltaini, tad pievieno citronzāli, čilli un ķiploku. Sautē, līdz izdalās aromāts, apmēram, 3-4 minūtes.
- Tad pievieno inveru, kurkuma pulveri un sarkanā karija pastu, pasautē 1 minūti, līdz visa masa „sadraudzējas”.
- Pievieno buljonu, kaffir laima lapas, burknānus un papriku. Sautē, līdz burkāni mīksti, tad pievieno kokosriekstu krēmu, zivju mērci un laima sulu. Sāciet ar ½ laima sulas.
- Nogaršojiet mērci, tai jābūt pikantai ar skābumiņu un pietiekamu sāls daudzumu. Šajā brīdī var pievienot vēl zivju mērci, sarkanā karija pastu, ingveru, ķiploku pēc garšas. Jārēķinās, ka pēc zivs pievienošanas visas garšas mazināsies.
- Pievienojiet zaļos zirnīšus un spinātus, apmaisiet, līdz spināti saplok.
- Pēdējo pievieno zivi, uzliek vāku un sautē līdz zivs gatava, apmēram 5 minūtes. Maisa pavisam uzmanīgi, vai nemaisa nemaz, lai zivs gabaliņi saglabā formu un neizšķīst.
- Gatavu pārber ar sakapātiem lociņiem un koriandru, var uzspiest svaigu laima sulu, pārbērt sakapātu svaigu čili.
- Pasniedz ar rīsiem, rīsu vai olu nūdelēm.
- Karijam var izvēlēties jebkuru balto zivi, kāda pieejama – paltuss, menca, zandarts, asaris, pikša. Galvenais skatīties, lai zivij nav asaku.
- Ar dārzeņiem var variēt pēc sezonas. Pavasarim piestāvēs sparģeļi, zaļie zirnīši, spināti. Vasarai – cukini, baklažāni, zaļās vai dzeltenās pākšu pupiņas. Rudenim piemēroti būs ziedkāposti, sviesta ķirbis, saldie kartupeļi, burkāni.
- Galvenais jāievēro dārzeņu pagatavošanas laiks un tie jāpievieno karijam pareizā secībā.
- Šoreiz mēs izvēlējāmies pievienot krāsainos burkānus, kā arī dažādu krāsu paprikas un čili, lai karija mērce izskatītos košāka. Tas nav obligāti.
- Kur nopirkt Kefir laima lapas, sarkano kariju un zivju mērci? Šādus speciālos produktus var iegādāties veikalā Stockmann, kā arī garšvielu veikaolos Avokado, Gourmet studio un veikalā Gemoss. Šos produktus var ilgi glabāt un izmantot dažādos taizemiešu ēdienos un ne tikai!
- Ja nav pieejama svaiga citronzāle, var izmantot 3 ēdamkarotes citronzāles pastas.
- Taizemiešu sarkanā karija pasta ir pikanta, ja neesat asu ēdienu piekritēji, uzmanīgi pievienojiet svaigos čili – sākotnēji pievienojiet nelielu daudzumu un turpmāk pēc garšas.
- Var izmantot kokosriekstu pienu, bet kokosriekstu krēms ir daudz bagātīgāks un karijs sanāk krēmīgāks. Ja pievienosiet kokosriekstu pienu, pietiks ar vienu 400 ml iepakojumu.
- Ja jums garšo dažādi austrumu ēdieni, pamēģiniet arī citas mūsu receptes: Liellopa voks austeru mērcē, Austrumnieciskā kvinoja ar dārzeņiem.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam informāciju par jaunām receptēm, kā arī ikdienas padomus gatavošanā: