Kvinoja ar dārzeņiem un ingvera mērci ir viena no tām vienkāršajām receptēm, ko ātri un viegli pagatavot darba dienas vakarā kā vieglas vakariņas vai kā interesantu piedevu pusdienām. Šī kvinoja garšo labi arī auksta, tāpēc to var ērti paņemt līdzi darba pusdienām. Receptē var izmantot jebkādu saldēto dārzeņu maisījumu pēc savas izvēles.
Daudzums: 4 piedevu porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- plīts
- panna vai katls gatavošanai
Sastāvdaļas:
- 200 g nevārītu baltās kvinojas sēklu
- 1 iepakojums (400g) saldētu dārzeņu maisījuma (mēs izmantojam Hortex Mexico mix)
- 1 neliels sīpols
- 2 ēd.k. sviesta (vai cepamās eļļas)
Mērcei
- 1 tēj.k. svaigi rīvēta ingvera
- 1 maza ķiploka daiviņa
- 1/2 tēj.k. čili pārslu
- 3 ēd.k. gaišās sojas mērces (izmantojam mērci ar samazinātu sāls daudzumu)
- 1 ēd.k. sezama eļļas
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo kvinoju – kvinoju liek smalkā sietiņā un rūpīgi noskalo aukstā ūdenī apmēram 15 sekundes. Katlā lej lielu ūdens daudzumu un ieber kvinoju. Vāra 15 min. Kad kvinoja gatava, to rūpīgi noskalo zem auksta ūdens apmēram 15 sek.
- Kamēr vārās kvinoja, sīpolu smalki sakapā. Uz pannas liek sviestu un apcep sīpolus. Pievieno dārzeņu miksu. Uzlej apmēram ¼ glāzi ūdens un visu sautē 10-15 min, līdz dārzeņu miksā esošie cietie dārzeņi ir mīksti (pupas, burkāni u.c.).
- Pagatavo mērci – bļodiņā sajauc sojas mērci, sezama eļļu, caur ķiploku spiedi izspiestu vai sarīvētu ķiploku, sarīvētu ingveru, čili pārslas.
- Pievieno izvārīto kvinoju. Samaisa. Pārlej ar mērci, samaisa un maisot karsē līdz kvinoja uzkarsusi.
- Pasniedz kā piedevu vai pamatēdienu.
Padomi gatavošanai:
- Kādu dārzeņu miksu izvēlēties? Šajā receptē der jebkāds Tavs mīļākais saldēto dārzeņu mix. Mums patīk Hortex Mexico mikss, kas ir jāpasautē līdz 15 minūtēm, lai miksā esošās pupiņas kļūtu mīkstas. Ļoti labi iederas arī Hortex Stir-Fry dārzeņu mikss ar Oliental garšvielām, kas jāsautē līdz 10 min.
- Kā vārīt kvinoju? Lielākoties kvinojas vārīšanas instrukcijās būs norādīts, ka jāņem 1 daļas kvinojas un 2 daļas ūdens, jāliek katliņā un jāvāra 12-15 minūtes, kamēr ūdens iztvaikojis. Tomēr mums šī tehnika ne vienmēr izdodas, jo kvinojas briedības pakāpes ir dažādas. Mēs kvinoju vāram šādi – liekam kvinoju lielā auksta ūdens daudzumā un vāram apmēram 15 minūtes, līdz kvinojas graudiņi kļuvuši caurspīdīgi un katra graudiņa vidū vairs nav redzams baltais punktiņš. Gatavību var noteikt arī pagaršojot. Gatava kvinoja ir mazliet kraukšķīga un saglabā savu tekstūru, bet ne cieta. Tiklīdz kvinoja gatava, to nokāš un noskalo aukstā ūdenī.
- Kur iegādāties kvinoju? Kvinoja mūsdienās ir viegli pieejama visos lielveikalos, piemēram, Rimi, Maxima, Sky, Stockman, kā arī to var pasūtīt internetā, piemēram, veikalā riekstijums.lv un iegādāties dažādos eko produkto veikalos, piemēram, Dabas stacija.
- Piezīme – šīs ēdamās sēklas visbiežāk veikalu plauktos atradīsiet ar nosaukumu “kvinoja”, tomēr dažreiz to dēvē arī par “kinoju”, kas literāri ir pareizāks nosaukums latviešu valodā. Receptē izmatojam vārdu “kvinoja”, jo to visbiežāk izmanto šī produkta izplatītāji.
- Kādu kvinoju izmantot? Receptē var izmantot jebkura veida kvinoju. Baltā kvinoja ir vismaigākā, tomēr receptē iederēsies arī kvinojas mix (baltā, sarkanā un melnā kvinoja), kas piešķir ēdienam papildu struktūru. Katram no kvinojas viediem ir nedaudz cits makroelementu, minerālvielu un vitamīnu sastāvs, bet tās visas ir ļoti vērtīgs uzturvielu avots. (Avots)
- Pamēģini arī citas mūsu receptes ar kvinoju – Krāsainie kvinojas salāti ar oregano mērci vai Kvinojas un saldā kartupeļa medaljoni.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam recepšu jaunumus un idejas ikdienas maltītēm