Zaļo zirnīšu salāti ar citrona un parmezāna mērci ir viegla un svaiga, ātri pagatavojama maltīte ikdienas vakariņām vai svētkiem. Kraukšķīgie un saldie zaļie zirnīši lieliski sader ar sāļo bekonu un gaudas siera gabaliņiem. Ķiršu tomātiņi un divu krāsu paprika padarīs salātus svaigus un košus. Kremīgā citrona, zaļumu un parmezāna siera mērce piešķirs īpašu garšu.
Sastāvdaļas:
Salātiem
- 600 g saldētu zaļo zirnīšu
- 200 g ķiršu tomātiņu
- 1/2 dzeltenās paprikas
- 1/2 sarkanās paprikas
- 150 g bekona
- 2 ēd.k. sakapātu pētersīļu
- 2 ēd.k. sakapātu lociņu
- 2 ēd.k. sakapātu diļļu
Citrona un parmezāna mērce
- 200 g grieķu jogurta
- 120 g majonēzes (aptuveni puspaciņa)
- 50 g parmezāna siera (rīvētu vai skaidiņās)
- 1 sarkanais sīpols
- 1 citrons (sula un miziņa)
- 1 ēd.k. dižonas sinepju
- 1/2 tējk. svaigi maltu melno piparu
- 1/2 tējk. sāls
Pagatavošanas gaita:
- Pirmo pagatavo mērci, lai tā nedaudz ievelkas. Sakapā sarkano sīpolu. Citronam norīvē miziņu un izspiež sulu.
- Grieķu jogurtu, majonēzi, parmezāna sieru sajauc ar sīpolu, citrona miziņu un sulu, pievieno dižonas sinepes, sāli un piparus. Visu samaisa un ieliek ledusskapī, lai garšas „sadraudzējas”.
- Katliņā uzkarsē ūdeni, pievieno sāli un zaļos zirnīšus noblanšē 3 – 5 minūtes. Šo soli var izlaist, tomēr saldētajiem zirnīšiem mēdz būt neliels rūgtums, blanšējot no tā var izvairīties. Turklāt blanšējot zirnīšu krāsa kļūs izteikti koši zaļa.
- Zirnīšus uzreiz liek aukstā ūdenī atdzist un tad sietā kārtīgi notecina.
- Papriku sagriež smalkos kubiņos, Gauda (gouda) sieru sagriež lielākos kubiņos. Ķiršu tomātiņus pārgriež uz pusēm.
- Bekonu pannā apcep un liek uz papīra dvieļa, lai notek liekie tauki. Tad izcepto bekonu sakapā smalkāk.
- Bļodā liek zirnīšus, tomātiņus, papriku, siera kubiņus un pievieno sakapātos zaļumus.
- Pārlej ar sagatavoto mērci un viegli samaisa. Nevajag maisīt paŗāk enerģiski, lai zaļie zirnīši saglabā formu.
- Salātus liek pasniegšanai paredzētajā traukā un pārber ar bekonu.
Padomi gatavošanā:
- Salātu sastāvdaļas un proporcijas var variēt pēc vēlēšanās.
- Mēs izmantojam dažādu krāsu papriku, lai salāti būtu krāsaināki, var izmantot vienas krāsas papriku vai nelikt to vispār, ja paprika negaršo.
- Mērcītē var izmantot gan rīvētu cieto sieru, gan sieru plāksnītēs. Šoreiz izmantojām Džiugas sieru plāksnītēs.
- Gaudas siera vietā var izmantot Čedaras sieru vai citu puscieto sieru ar izteiktu garšu.
- Šie salāti lieliski iederēsies kā piedeva gaļai vai zivij. Tādā gadījumā bekonu salātiem var nepievienot.
- Ja zaļos zirnīšus neblanšēsiet, tos jāatlaidina istabas temperatūrā vai leduskapī, vislabāk ievietojot sietā un sietu bļodā, lai notek liekais ūdens.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: