Saldajai smilšu mīklai ir ļoti daudz variantu. Šī ir mūsu iecienītākā mīkla tieši riekstiņiem, gliemezīšiem, groziņiem vai mazajām tartītēm – tartalettēm. Mīkla ir ļoti elastīga un mīksta, ideāli piemērota maziem cepumiņiem. To iespējams izklāt formiņās pavisam plānā, gandrīz caurspīdīgā kārtiņā.
Sastāvdaļas:
- 250 gr. kviešu miltu
- 130 gr. sviesta istabas temperatūrā
- 2 tēj.k. cukura
- 1 ola
- 1/2 tēj.k. cepamā pulvera
Pagatavošanas gaita:
- Sviestu sadrupina ar miltiem, līdz izveidojas drupačas.
- Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Baltumu kopā ar cukuru saputo stingrās putās, pievieno dzeltenumu un cepamo pulveri, vēl nedaudz paputo.
- Drupačām pievieno olu masu un ar rokām sastrādā viendabīgā mīklā.
- Ja mīkla ir pārāk mitra un līp pie rokām, pievieno vēl ēdamkaroti miltu.
- Mīklu liek ledusskapī vismaz uz pusstundu. Pirms mīklas ieklāšanas formiņās, to nedaudz patur istabas temperatūrā.
Padomi gatavošanā:
- Sviestam noteikti jābūt istabas temperatūrā. Tikko no ledusskapja izņemts tas būs ciets un nebūs iespējams izveidot drupačas.
- Mīklu var pagatavot iepriekšējā dienā, to droši var arī saldēt.
- Šīs saldās smilšu mīklas izstrādājumi būs kraukšķīgi nevis drupani.
- Cukuru mīklai var likt arī vairāk, jo šī mīkla nav ļoti salda, tā ir lieliski piemērota “riekstiņiem” vai groziņiem ar saldākiem pildījumiem.
Smilšu mīklas riekstiņi ar iebiezināto pienu
“Riekstiņu” cepumus noteikti ir baudījis ikviens. Pagatavošanas process prasa pacietību un laiku, bet pašu gatavoti riekstiņi būs gardums ar bērnības garšu. Mīklas lipināšanu formiņās var veikt kopā ar bērniem. Izmantojot šo mīklas recepti, iespējams izcept pavisam plānas mīklas pusītes. Vārīto iebiezināto pienu noteikti iesakām gatavot pašiem, tas izdosies daudz gardāks, kā veikalos nopērkamais.
Pagatavošanas gaita:
- Riekstiņu formiņas vajadzības gadījumā ietauko ar sviestu.
- Katrā formiņā liek mīklas pikucīti un plānā kārtiņā to izlīdzina pa visu formiņu.
- Riekstiņu pusītes cep 180°C 8-10 minūtes, līdz tās zeltaini brūnas.
- Iebiezinātā piena ar cukuru bundžiņu liek katlā lielā ūdens daudzumā un vāra 1.5 stundas, rūpīgi uzmanot, lai bundžiņa visu laiku ir zem ūdens. Vajadzības gadījumā pielej vēl ūdeni.
- Kad riekstiņu pusītes un iebiezinātais piens kārtīgi atdzisuši, iebiezināto pienu ar tējkaroti pilda riekstiņu pusītē, virsū liekot otru pusīti.
Saldie groziņi
Saldajos groziņos var pildīt dažādus krēmus, augļus un ogas. Saldos groziņus (tāpat kā riekstiņu pusītes) var izcept vairākas dienas iepriekš un uzglabāt tos slēgtā traukā istabas temperatūrā, piepildot groziņus dažas stundas pirms pasniegšanas.
Pagatavošanas gaita:
- Groziņu formiņas vajadzības gadījumā ietauko ar sviestu.
- Katrā formiņā liek mīklas pikucīti un plānā kārtiņā to izlīdzina pa visu formiņu.
- Groziņus cep 180°C 12-15 minūtes, līdz tie zeltaini brūni.
- Atdzesētos groziņos pilda vēlamo pildījumu.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: