Šis ir mūsu bērnības gardums, kuru katru bērnībā gadu gatavojām rabarberu sezonā. Maigais biezpiens, skābenie rabarberi un kraukšķīgās un saldās drumstaliņas patīkami kontrastē un rada burvīgu rezultātu. Lai arī šīs plātsmaizes sagatavošana ir darbietilpīgāka par ātrajām rabarberu kūkām, rezultāts viennozīmīgi ir tā vērts!
Daudzums: 20 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- Cepamā veidne 20 x 32 cm (var izmantot arī lielāku veidni, tad plātsmaize būs plānāka)
Sastāvdaļas:
Pamatnītes mīklai:
- 120 g sviesta
- 200 g kviešu miltu
- 50 g cukura
- 1 ola
- 1/2 tēj.k. cepamā pulvera
Pildījumam:
- 700 g biezpiena
- 150 g skābā krējuma
- 150 g cukura + 1 ēd.k. cukura rabarberu atsulošanai
- 3 olas
- 4 ēd.k. kukurūzas cietes
- 700 g rabarberu
- 1 tēj.k. vaniļas pastas (vai cita vaniļas veida)
Drumstaliņas (pēc izvēles, drumstaliņas var arī nelikt):
- 80 g sviesta
- 70 g cukura
- 150 g kviešu miltu
Pagatošanas gaita:
- Rabarberu kātus rūpīgi nomazgā, noslauka un sagriež gabaliņos (ar visu miziņu). Sagrieztos rabarberus ber bļodā, pievieno 1 ēdamkaroti cukura, apmaisa un atstāj atsuloties uz vismaz 2h (bet tos var sagatavot arī iepriekšējā vakarā atstāt uz nakti ledusskapī).
- Pagatavo mīklu: bļodā liek mīkstu sviestu, cukuru, miltus, olu, cepamo pulveri un visu samīca viendabīgas konsistences mīklā.
- Cepamajā veidnē ieklāj cepamo papīru, ietauko to un pamatnītē ar pirkstiem izlīdzina sagatavoto mīklu.
- Bļodā liek biezpienu, cukuru, olas, skābo krējumu, kukurūzas cieti, vaniļas pastu un ar rokas blenderi visu sablendē viendabīgas konsistences masā.
- Sagatavo drumstaliņas: bļodiņā liek mīkstu sviestu, miltus, cukuru un ar rokām visu sastrādā, līdz tiek iegūtas vienmērīgas drumstalas.
- Biezpiena masu lej cepamajā veidnē virs mīklas un izlīdzina, pa virsu vienmērīgi ber rabarberus, pirms tam ar rokām rūpīgi nospiežot lieko šķidrumu. Pa virsu vienmērīgi pārber drumstaliņas.
- Plātsmaizi liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 170°C un cep 1 stundu.
Padomi gatavošanai:
- Mēs šo plātsmaizi vispirms ~40 minūtes cepam cepeškrāsns režīmā “augša + apakša” (bez konvekcijas) un pēdējās ~20 minūtes ieslēdzam konvekciju, lai drumstaliņas apbrūninās. Ja plātsmaizi cep bez drumstaliņām, tad visu cepšanas laiku var cept režīmā “augša + apakša” (bez konvekcijas).
- Ja vēlas šo plātsmaizi padarīt mazliet veselīgāku, daļu no kviešu miltiem var aizstāt ar pilngraudu miltiem.
- Izmēģini arī citus mūsu rabarberu gardumus: 3Muskatriekstu rabarberu receptes.
Uzzini recepšu jaunumus un ikdienas maltīšu idejas, sekojot 3Muskatrieksti sociālo tīklu kontiem: