Klasiskā boloņas mērce ir stipra un sātīga, tās mūsdienu versijā ļoti populāra sastāvdaļa ir sarkanvīns, ar kuru šī mērce sanāk izcili garda. Šoreiz piedāvājam boloņas mērces versiju, kura būs piemērota mazuļiem, taču noteikti garšos visai ģimenei. Šajā mērcē ir liels dārzeņu īpatsvars. Receptē aptuveni norādīti produktu daudzumi, taču ar šo ēdienu noteikti nevar nošaut greizi, saliekot tajā visu pēc sajūtām vai atkarībā no tā, ko var atrast ledusskapī.
Sastāvdaļas:
- 300 grami maltās gaļas (pēc izvēles liellopa / cūkas / vistas / tītara)
- 400 grami tomātu biezeņa (mizoti un sasmalcināti tomāti bez piedevām)
- eļļa cepšanai
- sāls
- 2 ķiploka daiviņas
- rīvēts cietais siers (pasniegšanai)
- svaigi lociņi un bazilika lapiņas (pasniegšanai)
~600 grami dažādu dārzeņu, piemēram:
- sīpoli
- burkāni
- selerijas kāti
- puravi
- kabači
- paprika
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sagriež dārzeņus: burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves, puravu sagriež šķēlītēs un pārējos dārzeņus kubiņos.
- Katliņā ar biezu apakšu vai dziļā pannā ielej nedaudz eļļas un vispirms 2-3 minūtes maisot apcep ķiploku un sīpolus.
- Pievieno malto gaļu un maisot apcep ~5 minūtes. Gaļai šajā brīdī vēl nav jābūt gatavai, jo tā turpinās gatavoties kopā ar dārzeņiem.
- Katliņā ieber visus pārējos dārzeņus.
- Ik pa brīdim apmaisot, gaļu un dārzeņus apcep ~10 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno vēl eļļu, taču no dārzeņiem izdalās škidrums, līdz ar to gaļa un dārzeņi daļēji sautēsies savā sulā.
- Kad dārzeņi gandrīz mīksti (katliņa saturs būs 2x samazinājies apjomā), lej klāt tomātu biezeni un 1 krūzīti ūdens. Katlam uzliek vāku un mērenā temperatūrā sautē vēl ~10 minūtes.
- Gatavo boloņas mērci pasniedz ar makaroniem, griķiem vai citiem graudaugiem, pārkaisot ar smalki sakapātām spinātu lapiņām, lociņiem un rīvētu cieto sieru.
Ieteikumi:
- Oriģināli boloņas mērci gatavo ar liellopa gaļu, taču šī mērce lieliski garšo arī ar cūkas, vistas un tītara gaļu. Šajā receptē mērcē galveno garšas intensitāti sniedz dārzeņi un tomāti, gaļa paliek otrajā plānā.
- Ja vēlas vēl intensīvāku tomātu garšu un spilgtāku krāsu, mērcei var papildus pievienot tomātu pastu.
- Šo mērci var saldēt. Vislabāk mērci salikt porciju izmēru trauciņos un pirms gatavošanas lēnām atkausēt pannā vai katliņā.
- Ja ģimenē ir izvēlīgi ēdāji, kuriem traucē redzamie dārzeņu gabaliņi, tad dārzeņus var apcept un izsautēt kopā ar tomātu biezeni, kad gatavs, sablendēt viendabīgā masā un tad pievienot atsevišķi apceptu gaļu.
- Oriģināli itāļi šo mērci vienmēr ēd kopā ar makaroniem (turklāt konkrēti spagetti vai tagiatelle (garās lentītes)), taču pēc pieredzes varam apgalvot, ka mērce lieliski garšos kopā arī ar griķiem, rīsiem, kvinoju un citiem graudaugiem.