Kad ārā aiz loga plosās lietus un vējš, tad īstais laiks vārīt siltdošu zupiņu. Zupas sastāvdaļas un proporcijas norādītas ļoti aptuveni, jo zupas nu reiz ir tas ēdiens, ar kuru nav iespējams nošaut greizi. Zupā lieliski garšos pat nedaudz pavītuši dārzeņi, jo buljons tiem piešķirs otro elpu.
Daudzums: 4 procijas
Sastāvdaļas:
- 1,5 litri dārzeņu vai vistas buljona (var aizstāt ar ūdeni + labas kvalitātes buljona kubiņu)
- 4 ēdamkarotes pērļu kuskusa
- svaigi zaļumi (dilles / pētersīļi / lociņi)
Frikadelēm:
- 300 grami maltas vistas gaļas
- 1 ēdamkarote kukurūzas cietes
- šķipsniņa ķiploku pulvera
Dārzeņi:
- 2 burkāni
- 1 neliels puravs (izmanto tikai balto un gaiši zaļo purava daļu)
- 2 saujas svaigu, saldētu vai konservētu zaļo zirnīšu
- 1 sauja brokoļu
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo frikadeles: vistas maltajai gaļai pievieno kukurūzas cieti un ķiploku pulveri (vai jebkuras citas garšvielas pēc izvēles), ar roku rūpīgi samīca un ar ūdenī samitrinātām rokām veido bumbiņas.
- Sagriež dārzeņus.
- Kaltiņā lej buljonu un pakāpeniski pievieno visas sastāvdaļas, ievērojot šādus aptuvenos dārzeņu vārīšanās laikus (tie gan būs atkarīgi arī no tā, cik lielos gabaliņos dārzeņi sagriezti):
- burkāni: ~20 minūtes
- puravi, brokoļi ~10 minūtes
- pērļu kuskuss: 8-10 minūtes (vai atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma)
- svaigi vai saldēti zaļie zirnīši: ~5 minūtes (ja izmanto konservētus zaļos zirnīšus, tad tos nav nepieciešams vārīt, tikai uzkarsēt līdz pirmajam burbulim).
- Frikadeles: ~5 minūtes
- Gatavai zupai pievieno svaigus smalki sakapātus zaļumus.