Posmā, kad mazulis mācās ēst ar karoti, ļoti piemēroti ir lipīgas konsistences ēdieni, kuri tik viegli neizbirst no karotes. Viens no šādiem ēdieniem ir risoto, turklāt tam ir tik daudz dažādu variāciju un kombināciju. Šoreiz izlaižam tik svarīgo baltvīnu, jo risoto primāri paredzēts mazulim, taču noteikti garšos arī visai ģimenei.
Daudzums: 3 personām
Sastāvdaļas:
- 150 grami apaļgraudu rīsu
- 150 grami svaigu vai saldētu zaļo zirnīšu
- 100 grami svaigu sparģeļu
- 1 šalotes sīpols
- 1 ēdamkarote eļļas
- 50 grami rīvēta parmezāna siera (40 grami risoto un 10 grami pārkaisīšanai pirms pasniegšanas)
- 600-700 mililitri dārzeņu buljona
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms uzkarsē buljonu (buljonu var iepriekš uzvārīt, izmantot gatavu saldētu buljonu vai pagatavot no labas kvalitātes buljona kubiņa).
- Sparģeļus sagriež mazos gabaliņos (cietās sparģeļu daļas neizmanto). Buljonā liek zaļos zirnīšus un sagrieztos sparģeļus un vāra 5 minūtes, tad dārzeņus ar putu karoti izņem no buljona un atliek malā.
- Uz pannas lej eļļu, sakarsē to un viegli apcep smalki sagrieztu šalotes sīpolu.
- Kad sīpols apcepies, pannā ber apaļgraudu rīsus un maisot tos pāris minūtes apcep, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.
- Pannā pakāpeniski lej pa vienam kausiņam karsta buljona un lēnām maisa, ļaujot rīsiem uzsūkt buljonu, tad atkal pielej kausiņu buljona un tā turpina, kamēr rīsi ir pieteikami mīksti un viss pievienotais buljons ir uzsūcies. Tas prasīs apmēram 20 minūtes.
- Aptuveni trešo daļu no vārītajiem zirnīšiem un sparģeļiem sablendē. Kad risoto rīsi kļuvuši mīksti, tiem pievieno blendētos dārzeņus, dārzeņu gabaliņus un parmezāna sieru. Visu rūpīgi maisot turpina gatavot, līdz siers izkusis un dārzeņi izsiluši (tas prasīs aptuveni 1 minūti).
- Risoto pasniedz ar parmezāna sieru un pēc izvēles – ar svaigiem zaļumiem vai mikrozaļumiem. Šajā receptē sāli nepievienojam, jo šis ir mazulim piemērots ēdiens. Ja vēlas, var pievienot papildus sāli, taču jāatceras, ka sāls jau ir parmezāna sierā un, iespējams, arī dārzeņu buljonā, tādēļ ieteicams risoto pagaršot, pirms pievienot papildus sāli.