Mango-marakujas burciņkūkas ir deserts ar izteiktu tropisko augļu garšu, kas nav pārlieku salds, bet liek garšas kārpiņām gavilēt. Burciņkūkā apvienota krēmīga siera masa ar kraukšķīgu riekstu pamatnīti. Šo recepti var izmantot arī siera kūkas gatavošanai lielāka izmēra pannā. Tomēr burciņkūkas ir lielisks risinājums ballītēm – tās ir sadalītas porcijās, ērti uzglabājamas ledusskapī un neapēstās varēs viegli iedot līdzi viesiem.
Daudzums: 10 burciņas (200ml – 225ml)
Nepieciešamais aprīkojums:
- Elektriskais mikseris
- 10 burciņas (200-225 ml)
Sastāvdaļas:
Krēmam
- 600 g krēmsiera
- 250 g maskarpones siera
- 200 ml saldā krējuma
- 60 g pūdercukura
- 200 ml mango biezeņa
- 180 ml marakujas biezeņa
- 1 tēj.k. vaniļas pastas (vai vaniļas cukura)
- 15 g želatīna
Pamatnītei
- 150 g pilngraudu cepumu
- 60 g sviesta
- 60 g lazdu riekstu
- 2 ēd.k. pūdercukura
Dekorēšanai
- Marakujas mērce, svaigas marakujas vai svaigs mango
Pagatavošanas gaita
- Atsevišķā bļodiņā samaisa mango biezeni, marakujas biezeni un želatīnu. Atstāj uz 15 minūtēm piebriest.
- Lazdu riekstus, ja tiem ir apvalks, uzber uz sausas pannas un, kustinot pannu, apgrauzdē apmēram 2 minūtes, līdz apvalks sāk atdalīties. Riekstus ietin virtuves dvielī un to spaida un rullē uz galda līdz atdalās apvalks.
- Nolobītos riekstus sakapā, uzber uz pannas un pārkaisa ar 2 ēdamkarotēm pūdercukura. Maisot riekstus karamelizē līdz cukurs pilnībā izkusis un iegūst gaišas karameles nokrāsu. Tas prasīs apmēram 5-7 minūtes.
- Pamatnītes cepumus ar piestu sasmalcina smalkās drupačās. Sviestu izkausē un pievieno cepumiem. Samaisa līdz veidojas mitras, irdenas drupačas, kuras salīp, saspiežot plaukstā.
- Cepumu drupačas un riekstus samaisa. Ar karotīti saliek burciņās un piespiežot izlīdzina. Vislabāk izmantot mazu koka stampiņu.
- Krēmsieram un maskarpones sieram jābūt istabas temperatūrā. Krēmsieru saputo kopā ar maskarpones sieru un vaniļas pastu vai vaniļas cukuru, līdz veidojas viendabīga, krēmīga masa – apmēram 2 minūtes. Saldo krējumu ar pūdercukuru saputo atsevišķā traukā līdz mīkstām putām – krējumam jābūt saputotam, bet ne stigtās putās. Krēmsieru un putukrējumu saputo kopā apmēram 15 sekundes. Svarīgi nepārkult, lai saldais krējums nesāk sadalīties.
- Augļu biezeņu un želatīna masai jābūt piebriedušai. Ūdens peldē to izkausē līdz visi uzbriedušie želatīna gabaliņi ir izkusuši viendabīgā konsistencē. To var pārbaudīt, saberzējot ar pirkstu galiem.
- Augļu masu sakuļ ar krēmsieru masu, izmantojot putojamo slotiņu. Šajā brīdī labāk neizmantot elektrisko mikseri, lai masa netiktu pārkulta. Šajā brīdī masu var pagaršot un pievienot vairāk pūdercukura, ja to vēlaties saldāku. Tomēr šis deserts ir īpašs tieši ar marakujas doto skābenumu. Mēs izmantojam gatavus pasterizētus augļu biezeņus, kuros ir 7-10% cukura. Ja tiek izmantoti svaigi augļi, cukurs, iespējams, jāpievieno vairāk pēc garšas.
- Siera masu salej burciņās, izlīdzina. Burciņām uzliek vāciņu, liek ledusskapī sastingt uz vismaz 3 stundām.
- Kūciņas var rotāt ar mazos kubiņos sagrieztu mango, marakujas mērci (recepti var atrast šeit) vai svaigu marakuju biezeni ar visām sēkliņām.
Padomi gatavošanai
- Kūku var gatavot arī apaļajā veidnē (22cm – 24cm). Tādā gadījumā krēma masai pievieno vairāk želatīna (25g), lai tā turētos kopā.
- Krēmam jāizvēlas krēmsiers ar pēc iespējas mazāku sāls daudzumu. Māsas izmanto Phinadelphia vai paštaisīto krēmsieru (recepti var atrast šeit)
- Marakuja pazīstama arī kā kaisles auglis (passion fruit) vai passiflora auglis.
- Gatavo mango biezeni un marakujas biezeni var iegādāties veikalos: Gemoss, Stockmann un Promo Cash&Carry. Šiem biezeņiem ir pievienots nedaudz cukura (apmēram 7g-10g uz 100g). Kūkas gatavošanai var izmantot arī svaigu mango un svaigu marakujas biezeni. Mango mīkstumu sablendē viendabīgā masā, izberž caur sietiņu. Marakujas pārgriež, caur sietiņu izberž biezeni. Tomēr jānorāda, ka Latvijā grūti atrast tiešām gardas marakujas, tādēļ dodam priekšroku gatavajam biezenim. Mango tā sezonas laikā (maijs līdz septembris) iespējams atrast gardus un saldus. Izmantojot svaigus augļus krēma masai, iespējams, nepieciešams pievienot vairāk cukura pēc garšas.