Ābolkūku variācijas ir teju bezgalīgas, jo ābols viennozīmīgi ir Latvijas populārākais vietējais auglis. Rudenī, kad aiz loga krīt lapas, līst lietus un gaisa temperatūras vairs nelutina, nav nekā patīkamāka par tikko ceptas ābolkūkas smaržu. Šī ir garda ābolkūkas versija bez olām, turklāt to var pagatavot arī pavisam vegānu, aizstājot sviestu ar, piemēram, kokosriekstu eļļu.
Daudzums: 9 gabaliņi (8×8 cm)
Nepieciešamais aprīkojums:
- Šajā receptē izmantojām cepamo veidni 24 x 24 cm
Sastāvdaļas:
- 100 g miltu
- 100 g auzu pārslu (izmantojam ātri vārāmās pilngraudu auzu pārslas)
- 100 g Smalkais muslis (lieliski iederēsies jebkura saldā Smalkā mušļa versija, taču to var aizstāt arī ar pilngraudu auzu miltiem)
- 150 g sviesta (ja vēlas vegānu versiju, var aizstāt ar kokosriekstu eļļu)
- 100 g brūnā cukura (70 g mīklai un 30 g āboliem)
- 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta (vai 1 tēj.k. vaniļas pastas)
- 1/2 tēj.k. cepamā pulvera
- 5 vidēja izmēra āboli (labāk derēs kāda no skābākām vēlajām ābolu šķirnēm)
- 1/4 citrona
- 1 tēj.k. kanēļa
Pagatavošanas gaita:
- Bļodā liek miltus, Smalko musli, auzu pārslas, 70 gramus cukura, pievieno izkausētu sviestu un vaniļas ekstraktu, un ar pirkstiem izveido drupačainu mīklu.
- 1/3 mīklas atliek drumstalām. Atlikušajām 2/3 mīklas pievieno cepamo pulveri un to rūpīgi iestrādā mīklā, šī mīkla būs kūkas pamatnītei.
- Ābolus nomazgā, nomizo, izgriež serdes un sagriež tos plānās šķēlītēs. Ābolu šķēlītes liek bļodā, pievieno atlikušo cukuru (30 gramus jeb ~2 ēdamkarotes), kanēli un svaigi spiestu citrona sulu no 1/4 citrona. Ar rokām visu rūpīgi samaisa, līdz ābolus šķēlītes vienmērīgi pārklājušās ar kanēļa-cukura maisījumu.
- Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru, to viegli ietauko, ieliek tajā kūkas pamatnītes mīklu un ar pirkstiem rūpīgi izspaida pa formas apakšu, lai tā kļūst blīva.
- Virsū kārto sagatavotās ābolu šķēlītes un tās rūpīgi piespiež.
- Sagatavoto kūku vienmērīgi pārkaisa ar drumstalām atlikto mīklas daļu.
- Kūku cep līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī ~50 minūtes režīmā “augša – apakša” (bez konvekcijas).
- Gatavo kūku kārtīgi atdzesē istabas temperatūrā un pēc tam ievieto ledusskapī uz vismaz 1 stundu. Kūku griež tikai tad, kad tā ir auksta (silta kūka nebūs tik stingra un griežot var jukt ārā). Kūku var ēst tāpat, taču vislabāk tā garšos, pasniegta ar saldējumu un/vai karameļu mērci.
Padomi gatavošanai:
- Šajā receptē izmantojām Smalko musli ar ķiršiem, noteikti derēs jebkuras saldās garšas Smalkais muslis. Ja muslis nav pieejams, to var lieliski aizstāt ar pilngraudu auzu miltiem.
- Ja izmanto īpaši saldu ābolu šķirni, tad noteikti nebaidies pievienot vairāk citronu sulas.
- Izmēģini arī citas 3 Muskatriekstu ābolu laika receptes.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: