Ābolu siera kūka ir perfekti krēmīga un bagātīga kūka, kas iepriecinās jebkuru siera kūku cienītāju. Kūkā apvienots saldens krēmsiera pildījums ar skābeniem āboliem, kanēļa pieskaņu un gardu auzu-kanēļa cepumu pamatnītē un virsiņā, tādēļ šī kūka piestāv rudenim un ziemai. Izmantojot šeit aprakstīto cepšanas metodi un mūsu padomus, šī sierakūka mums vienmēr izdodas perfekti.
Daudzums: 10 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- Elektriskais mikseris
- 24 cm diametra kūkas forma (derēs arī 26 cm)
- dziļā cepeškrāsns panna
- silikona lāpstiņa vai koka karote
Sastāvdaļas:
Āboliem
- 1 kg skābenu ābolu (ap 800 g iztīrītu)
- 50 g brūnā cukura
- 1 tēj.k. kanēļa
- 1 ēd.k. kukurūzas cietes
- 3 ēd.k. ūdens
Drumstalām un pamatnei
- 180 g Smalkais muslis ar āboliem (vai auzu milti)
- 150 g auzu pārslu
- 100 g brūnā cukura
- 150 g sviesta
- 2 tēj.k. kanēļa
Pildījuma masai
- 1 kg krēmsiera (vislabāk Philadelphia)
- 120 g 20% skābā krējuma
- 120 g baltā cukura
- 4 ēd.k. kukurūzas cietes (40g)
- 5 vidējas olas (vai 4 lielas)
- 2 tēj.k. vaniļas pastas (vai 1 ēd.k. vaniļas cikura)
Pagatavošanas gaita:
- Visas siera kūkas sastāvdaļas jāizņem no ledusskapja vismaz 2 stundas iepriekš un jātur istabas temperatūrā!
- Pagatavo ābolus. Tiem izgriež serdes un ābolus nomizo. Sagriež pabiezās šķēlītēs.
- Ābolus liek uz pannas kopā ar cukuru un kanēli. Maisot sautē līdz cukurs izkusis, apmēram 2 minūtes. Ja āboli ir cieti un kraukšķīgi, tie saglabās formu, bet tas nav tik būtiski.
- Kad cukurs izkusis, kukurūzas cieti samaisa ar 3 ēd.k. ūdens, līdz ciete pilnībā iemaisīta. Šķidrumu pārlej āboliem un viegli samaisot karsē apmēram 1 minūti. Ābolus liek vēsumā atdzist.
- Pagatavo drumstalu un pamatnes masu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 °C. Bļodā liek aukstu sviestu, Smalko musli vai auzu miltus, auzas, cukuru un kanēli. Ar tīrām rokām visu saspaida irdenā masā. Ja masa ir pārāk mitra un nav irdena, var pievienot vēl nedaudz Smalko musli vai auzu miltus.
- Cepamo formu iesmērē ar taukvielām un izklāj ar cepammo papīru (skat.bildi). 2/3 no auzu masas liek cepamajā formā un rūpīgi izlīdzina, lai pamatnīte būtu vienmērīgi plāna un masa nokolātu arī pannas malas apmēram 2-3 cm augstumā. Visvieglāk izmantot cilindra formas trauku.
- Pamatni liek cepeškrāsnī režīmā augša-apakša un cep apmēram 10 minūtes, līdz pamatne ir kļuvusi viegli zeltaini brūna. Pamatni noliek vēsumā atdzist līdz istabas temperatūrai.
- Cepeškrāsni noregulē uz 155 °C.
- Pagatavo pildījuma masu. Krēmsieru istabas temperatūrā liek lielā bļodā un ar elektrisko mikseri kuļ apmēram 1 minūti, līdz krēmsiers ir pilnībā viendabīgs. Pievieno vaniļu, kukurūzas cieti, balto cukuru, sakuļ visu viendabīgā masā.
- Olas istabas temperatūrā atsevišķā bļodiņā ar dakšiņu sakuļ, līdz tās ir apmēram viendabīgas. Pievieno krēmsieram, sakuļ viendabīgā masā. Iemaisa skābo krējumu istabas temperatūrā – šo dara ar silikona lāpstiņu vai koka karoti.
- Kūkas masu lej atdzesētā pamatnē un izlīdzina. Pa virsu kārto atdzesētus ābolus, ko pārklāj ar atlikušo auzu drumstalu masu.
- Apakšējā cepeškrāsns plauktiņā liek lielu dziļo cepeškrāsns pannu un tajā ielej verdošu ūdeni. Uz vidējā plauktiņa liek siera kūku.
- Kūku cep 1h režīmā augša-apakša (bez konvekcijas) un, ja virsiņa ir jau apcepusies zeltaini brūna, to pārklāj ar alumīnija folliju. Cep vēl 30 min – kopējais cepšanas laiks ir 1h 30 min. Kūka ir gatava, kad to viegli pakratot, maliņas ir stingas, bet apmēram 1/2 kūkas viducis tricinās.
- Kūku izņem no cepeškrāsns un ļauj tai atdzist istabas temperatūrā. Pēc tam to ar visu formu ievieto ledusskapī uz vismaz 10h, lai kūka pilnībā atdziest un sastingst. Vislabāk kūku cept iepriekšējā vakarā vai agri no rīta, ja tā jāpasniedz vakarā.
Padomi gatavošanai:
- Lai siera kūka izdotos krēmīga, bet turētos kopā, mēs iesakām ievērot šādus gatavošanas padomus:
- Visām kūkas krēma sastāvdaļām (krēmsieram, krējumam un olām) jābūt vienmērīgā istabas temperatūrā. Ja tiks izmantoti auksti produkti no ledusskapja, tos nebūs iespējams sakult viendabīgā konsistencē un, ieliekot kūku krāsnī, aukstās astāvdaļas reaģēs ar karstumu un sarausies kunkuļos.
- Skābo krējumu beigās iemaisām ar roku, jo to nedrīkst ilgstoši kult. Kuļot skābo krējumu ar elektrisko mikseri, tas var saiet sviestā.
- Kūkas cepšanas procesā nepieciešams tvaiks, kas palīdz kūku mitrināt, tā neapkalst un izcepas vienmērīgāk. Mēs parasti neizmantojam ūdens peldi, jo tas ir sarežģīti. Pietiek ar cepeškrāsns apakšā ievietotu dziļu pannu vai cepamtrauku, kurā ieliets verdošs ūdens.
- Kūku jācep zemākā tempertūrā kā ierast (150 – 155 °C), lai tā izceptos vienmērīgāk, maliņas nepārceptos un vidiņš nebūtu vēl jēls.
- Kūka jāatdzesē kārtīgi. Tā kā kūka pēc izņemšanas no cepeškrāsns nav stingra (vidiņam vēl jātricinās) to nepieciešams pilnībā atdzesēt aukstumā. Ja kūka tiks atdzesēta tikai līdz istabas temperatūrai, tā vidū būs pašķidra un nebūs iespējams sagriezt smukus gabaliņus.
- Kādus ābolus izmantot? Te vislabāk derēs stingri, skābeni ziemas āboli. Mēs izmantojam Antonovka vai līdzīgas šķirnes. Ja Latvijas āboli nav pieejami, no veikalā nopērkamajiem izmantojam tikai Granny Smith ābous. Tomēr nekas nevar būt labāks par vietējiem āboliem! Var izmantot arī iepriekš uzvārītu ābolu biezeni, tam pievienojot kanēli.
- Vai Smalko musli var aizstāt? Jā, Smalko musli var aizstāt ar pilngraudu auzu miltiem. Tomēr šī ir viena no retajām receptēm, kur mēs iesakām tiešām izmantot tieši Smalko musli ar āboliem (nevis auzu miltus vai cita veida Smalko musli), jo tam pievienoti kaltēti āboli un kanēlis, kas šajā kūkā lieliski iederas. Smalkā mušļa malums ir ideāli piemērots tieši šai kūkai. Var izmantot arī kviešu miltus vai bezglutēna miltu maisījumu, tomēr tad pamatnītes un virsiņas konsistence būs blīvāka. Smalko musli visizdevīgāk pasūtīt šeit.
- Kūkas formas izmērs – mēs izmantojam 24 cm diametra kūkas formu, ar kuru kūka sanāk visai augsta. Ja kūku vēlas plānāku, var izmantot 26 cm diametra pannu ar to pašu receptes daudzumu, bet to cept apmēram 1h 15 min – gatavību nosaka tāpat – maliņas stingras, vidiņš tricinās.
- Pamēģini arī citas mūsu ābolu receptes: Ābolkūka ar auzu pārslām, Ābolu jogurta plātsmaize, Siera kūka ābolos ar auzu kraukšķi.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: