Lai arī ābolu gardumu sezona ir rudenī, āboli ir tas unikālais auglis, kuru jau senie latvieši iemanījās saglabāt līdz pat pavasarim svaigā veidā. Bērnībā arī mūsmājās āboli tika glabāti tumšā un vēsā telpā (bēniņos) koka kastēs, kurās ieklāts siens un pa virsu salikti vēlo šķirņu āboli. Tādejādi visdažādākās abolkūkas varējam cept visu gadu. Mūsdienās ir pavisam viegli – gan vietējie, gan importētie āboli veikalos nopērkami visu gadu. Šeit dalāmies ar ļoti sulīga un garda ābolu un valriekstu kēksa recepti.
Daudzums: 12 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- Receptē izmantota kēksa veidne 11 x 27 cm (veidnes augšpuses izmērs)
Sastāvdaļas:
- 130 g sviesta (istabas temperatūrā)
- 150 g brūnā cukura
- 150 g kefīra
- 2 lielas olas
- 200 g miltu (mēs liekam 130 g kviešu miltu un 70 g Smalko musli vai pilngraudu auzu miltu)
- 150 g valriekstu
- 2-4 āboli (atkarībā no izmēra, šoreiz likām 4 mazus ābolus)
- 1,5 tēj.k. cepamā pulvera
- 1 tēj.k. kanēļa
Pagatavošanas gaita:
- Bļodā liek mīkstu sviestu, pievieno cukuru, kanēli un sakuļ ar mikseri vai putojamo slotiņu.
- Pievieno olas, sakuļ līdz gaisīgai konsistencei.
- Pievieno kefīru, īsi visu kopā sakuļ.
- Atsevisķā bļodiņā sajauc miltus ar cepamo pulveri un pievieno mīklai, visu kopā rūpīgi samaisa vai īsi sakuļ ar mikseri.
- Ābolus ar visu mizu sagriež mazos kubiņos un pievieno mīklai.
- Valriekstus sakapā nedaudz smalkāk. Vienu saujiņu valriekstu atliek kēksa virspusei, pārējos iemaisa mīklā.
- Kēksa veidnē ieklāj cepamo papīru, pēc vajadzības to ietauko ar eļļu vai sviestu, lej veidnēsagatavoto kēksa mīklu un izlīdzina to. Pa virsu pārber atliktos valriekstus un viegli piespiež.
- Kēksu cep cepeškrāsnī 180°C ~1 stundu. Kēksa gatavību pārbauda ar bambusa vai koka irbulīti.
- Gatavo kēksu pirms ēšanas pilnība atdzesē.
Padomi gatavošanai:
- Kēksu var gatavot arī tikai ar kviešu miltiem, taču te lieliski iederas Smalkais muslis vai pilngraudu auzu milti, kas kēksam piešķir patīkamu tekstūru.
- Rekomendējam cept kēksu pirmās 30 minūtes režīmā ar konvekciju (ventilatoru), un atlikušās 30 minūtes nomainīt režīmu uz “augša + apakša” (bez konvekcijas).
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: