Aprikožu enerģijas bumbiņas ir veselīga saldumu alternatīva, jo to sastāvā ir žāvētas aprikozes, rieksti, auzas un čia sēklas, tām netiek pievienots rafinēts cukurs vai citi saldinātāji. Šīm enerģijas bumbiņām lieliski piestāv ķirbīšu forma, kuru jo īpaši novērtēs bērni.
Nepieciešamais aprīkojums:
- Virtuves kombains vai jaudīgs blenderis
- Koka zobu bakstāmie kociņi
Sastāvdaļas:
- 200 g žāvētu aprikožu
- 50 g Smalkais muslis vai auzu pārslas (bildēs izmantos Smalkais muslis ar mango)
- 50 g indijas riekstu
- 20 g čia sēklu
- daži pekanrieksti ķirbīšu kātiņiem
Pagatavošanas gaita:
- Aprikozes liek virtuves kombainā un sasmalcina.
- Pievieno riekstus, Smalko musli (vai auzu pārslas), čia sēklas un turpina smalcināt, līdz tiek iegūta viendabīga un stingra masa. Sākumā masa būs irdena, bet pēc pāris minūšu blendēšanas tā savelsies bumbā.
- No iegūtās masas var savelt bumbiņas, likt tās slēgtā traukā un glabāt ledusskapī vismaz 2 nedēļas.
- Ja vēlas gatavot ķirbīšus, tad vispirms saveļ bumbiņas un tad ar koka zobu bakstāmo katrai bumbiņai izveido 8 simetriskas rieviņas. Pekanriekstus gareniski sagriež un iegūtos gabaliņus iesprauž ķirbīšos kā kātiņus.
Padomi gatavošanai:
- Šīm enerģijas bumbiņām var pievienot vēl dažādas sastāvdaļas, piemēram, kokosriekstu skaidiņas, cita veida riekstus, garšvielas utt. Svarīgi nodrošināt, lai iegūtā masa ir stingras un nedaudz lipīgas konsistences, lai to var viegli savelt bumbiņās.
- Jāņem vērā, ka dabīgi žāvētas aprikozes ir brūnā, nevis oranžā krāsā. Oranžā aprikožu krāsa tiek saglabāta, rūpnieciskajā žāvēšanas procesā pievienojot sēra dioksīdu (E220). Pārtikas rūpniecībā ar sēra dioksīda palīdzību novērš augļu un dārzeņu pūšanu, uzlabo žāvētu augļu krāsu un to saglabāšanu. Visbiežāk mēs izvēlamies dabīgi žāvētas aprikozes, kurām navpievienots sēra dioksīds, jo ikdienā cenšamies no šīs pārtikas piedevas izvairīties. Lielākos daudzumos tai var būt kaitīga ietekme uz organismu. Dabīgas žāvētas aprokozes ir brūnā krāsā un garšo nedaudz atšķirīgi, tomēr šajā receptē izmantojām oranžās aprikozes, lai iegūtu oranžīgas nokrāsas ķirbīšus.
- Ķirbīšu kātiņiem izmntojam pekanriekstus, taču var izmantot arī citu riekstu vai šokolādes gabaliņus.
- Šajā receptē izmantojam “Smalko musli” ar mango. Šis mušļa veids ir visgaišākais un vislabāk iederas ķirbīšos, bet receptē var izmantot arī jebkuru citu Smalko musli (arī sēklu) vai arī to var aizstāt ar auzu pārslām.
- Sagatavotās enerģijas bumbiņas var uzglabāt ledusskapī slēgtā traukā līdz 2 nedēļām (šis ir uzglabāšanas termiņš, ko esam pārbaudījušas, bet, visticamāk, tās var uzglabāt arī krietni ilgāk, jo visi izmantotie produkti ir ar ilgiem derīguma termiņiem).
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: