Šo pīrādziņu mīklu var pagatavot no divām sastāvdaļām divās minūtēs – tas ir krietni ātrāk pat par gatavās saldētās mīklas atkausēšanu. No norādītā daudzuma sanāks ~12 pīrādziņi, taču iesakām uzreiz taisīt vismaz divas porcijas, jo tikko no krāsns izņemti pīrādziņi pazudīs nemanot. Sēņu pīrādziņiem izmantojam kausēto sieru ar baravikām – tas papildinās pīrādziņu sēņu garšu un aromātu, taču var izmantot arī klasisko kausēto sieru. Jārēķinās, ka šie pīrādziņi nebūs pufīgi kā rauga mīklas pīrādziņi – tie būs viegli kraukšķīgi, taču labi garšos gan silti, gan auksti.
Daudzums: 12 pīrādziņi
Sastāvdaļas:
- 200 g kausētā siera ar baravikām (izmantojam Dzinatara kausēto sieru)
- 130 g miltu (+ nedaudz miltu mīklas rullēšanai)
- 300 g notīrītu sēņu (izmantojam gailenes un baravikas)
- 25 g sviesta (sēņu apcepšanai)
- 1 sīpols
- 40 g parmezāna siera
- saišķītis diļļu
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa piparu
- 1 maza ola (pīrādziņu apsmērēšanai)
- pēc izvēles – sēkliņas pīrādziņu apkaisīšanai (izmantojam sezama sēkliņas)
Pagatavošanas gaita:
- Sēnes notīra, nomazgā, sagriež gabaliņos un liek uz sausas sakarsētas pannas. Sēnēm karstuma ietekmē sāks izdalīties šķidrums. Ļauj, lai viss šķidrums iztvaiko, tad pannā pievieno sviestu un smalki sagrieztu sīpolu – visu apcep, līdz sēnes kraukšķīgas un sīpoli gatavi.
- Saceptās sēnes ar sīpoliem liek bļodā, nedaudz atdzesē, pievieno smalki sagrieztas dilles, smalki sarīvētu parmezāna sieru, sāli un piparus pēc garšas. Visu samaisa.
- Pagatavo mīklu: bļodā liek dzintara sieru, pievieno miltus un ar roku veikli samīca mīklu. Tās konsistence būs kā plastilīns – tā nelips pie rokām un būs ļoti viegli veidojama.
- Uz darba virsmas uzkaisa nedaudz miltus, liek mīklu un izrullē to plānu (~2 mm biezumā). Mīklas maliņā liek pildījumu, mīklu aizloka un ar glāzi izspiež pīrādziņu. Pīrādziņu maliņas rūpīgi aizspiež ciet.
- Pīrādziņus liek uz cepampannas, kurā ieklāts cepampapīrs, apsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar sēkliņām.
- Pīrādziņus cep līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī ~16-18 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.