Šie Austrāliešu gaļas pīrāgi ir viens no populārākajiem Austrālijas un Jaunzēlandes ēdieniem. Tā kā pīrāgus gatavo individuālas porcijas izmērā, tas ir lieliski piemērots ēdiens līdzņemšanai vai ballītei. Pīrāgi labi garšos gan karsti, gan auksti.
Daudzums: 12 pīrāgi
Nepieciešamais aprīkojums:
- kēksiņu panna vai formītes
Sastāvdaļas:
- 500 g maltas liellopu galas
- 1 sīpols
- 1 ēd.k. vieglas olīveļļas
- 1 ēd.k. kukurūzas cietes
- 1 ēd.k. Vušteršīras mērces
- 180 ml liellopa buljona
- 180 ml kečupa vai tomātu mērces
- 1/2 tēj.k. sāls
- 1/2 tēj.k. maltu melno piparu
- 1 ola
- 6 plāksnes kārtainās rauga mīklas
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 °C.
- Sīpolus sakapā smalki. Apcep uz pannas olīveļļā līdz caurspīdīgi un tikko kļūst zeltaini. Pievieno liellopa gaļu, cep, līdz tā ir pilnībā izcepusies.
- Pievieno liellopa buljonu, kečupu vai tomātu mērci, vušteršīras mērci, sāli un piparus, kā arī kukurūzas cieti. Rūpīgi izmaisa un sautē apmēram 5 minūtes, līdz masa sabiezē.
- Atkausētu kārtainās mīklas plāksni izrullē, lai veidotos kvadrāts. No vienas plāksnes izspiež 2 lielākus apļus un 2 mazākus. Lielāko apli ieklāj ieeļļotā mafinu formiņā tā, lai mīkla sniedzas nedaudz pāri mafinu formas maliņām. Pilda ar gaļas masu.
- Brīvās mīklas maliņas apsmērē ar olu, kas sakulta ar ēdamkaroti auksta ūdens. Pārklāj ar mazāko mīklas aplīti. Virspusi apsmērē ar olas-ūdens maisījumu.
- Ar šķērēm virspusē izgriež nelielu caurumu. Tas nepieciešams, lai cepšanās procesā radies tvaiks pīrāgu iekšpusē varētu izsprukt un pīrāgi nepārplīsti nepareizajā vietā. No atlikušajiem mīklas atgriezumiem ar formiņām var izspiest dažādus rotājumus, ar ko izrotāt pīrāgu virspusi. Arī tos apsmērē ar olas-ūdens maisījumu.
- Cep 18-20 minūtes līdz pīrāgi ir zeltaini brūni.
PADOMI GATAVOŠANAI
- Receptē klasiski tiek izmantots kečups. Tomēr iesakām izvēlēties kečupu ar iespējami zemu cukura daudzumu. To var aizstāt arī ar tomātu mērci.
- Šajā receptē izmantojam veikalā iegādātu kārtaino rauga mīklu. Tomēr iesakām vienmēr iegādāties mīklu, kuras sastāvā ir sviests, nevis hodrogenēti augu tauki vai margarīns.
- Pīrāgus iespējams saldēt. Pirms pasniegšanas tos atkausē ledusskapī un uzsilda cepeškrāsnī.
- Mīklas apļu izspiešanai izmantojam divas glāzes ar dažādiem diametriem.