Pupiņu salāti ir latviešu svētku galda klasika, taču šiem salātiem ir simtiem variāciju un katrai saimniecei sava recepte. Bērnībā pvisam vienkārši pupiņu salāti mūsmājās bija visbiežāk gatavotie salāti svētku galdam, jo visas sastāvdaļas (pupiņas, krējums, sīpoli) bija pieejamas savā saimniecībā. Laika gaitā pupiņu salātiem pievienojās arvien jaunas sastāvdaļas un nu jau gatavojam šos salātus ar ļoti bagātīgu sastāvdaļu klāstu. Norādītie sastāvdaļu daudzumi ir ļoti aptuveni, sastāvdaļas nekad nesveram, gatavojot salātus, tikai cenšamies ievērot principu, ka pupiņas liekam vairāk kā pārējās sastāvdaļas.
Daudzums: 10 porcijas
Sastāvdaļas:
- 500 g vārītu pupiņu
- 250 g karsti kūpināta cūkgaļas šķiņķa
- 250 g marinētu gurķu
- 250 g marinētu šampinjonu
- 2 vidēja izmēra paprikas (parasti liekam dažādu krāsu paprikas)
- 1 vidēja purava baltā un gaiši zaļā daļa (reizēm puravu aizstājam ar sīpolu)
- 150 g majonēzes
- 100 g skābā krējuma
- daži svaigi lociņi
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošanas gaita:
- Pupiņas liek sietiņā un noskalo zem auksta tekoša ūdens.
- Šķiņķi, marinētos gurķus un papriku sagriež salmiņos, šampinjonus gabaliņos un puravus plānās šķēlītēs.
- Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno majonēzi, krējumu un piparus pēc garšas (mēs sāli nepievienojam, jo sāls ir gan majonēzē, gan šķiņķī, gan marinētajos gurķos un šampinjonos).
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: