Šī recepte primāri tika radīta bērniem zīdaiņu / mazuļu vecumā, kuru uzturā vēl netiek iekļauti saldumi ar rafinētu cukuru, taču ģimenes svētkos gribas sarūpēt arī mazajiem ēdājiem piemērotas kūciņas. Kūciņas tiek saldinātas ar banāniem, turklāt tie piešķir kūciņām ne tikai mērenu saldumu, bet tie arī padara kūciņas ļoti sulīgas un gardas. Šīs kūciņas noteikti ir vērts pamēģināt arī pieaugušajiem, kuri nelieto vai cenšas ierobežot rafinētā cukura lietošanu savā uzturā.
Daudzums: 12 kūciņas
Nepieciešamais aprīkojums:
- Mafinu cepamā veidne
- Mafinu papīrīši
Sastāvdaļas:
- 150 gr cepumu bez cukura (izmantojam Gullon ražojuma pilngraudu cepumus ar dabīgo saldinātāju)
- 80 gr sviesta
- 300 gr krēmsiera
- 100 gr skābā krējuma (izmantojam 20% krējumu)
- 2 nelielas olas
- 2 gatavi banāni
- 1/2 tējkarotes vaniļas pasta vai 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 1 ēdamkarote kukurūzas cietes
- ogas gatavo kūciņu dekorēšanai
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sagatavo cepumu pamatnīti: cepumus sasmalcina ar stampiņu vai virtuves kombainā. Pievieno izkausētu sviestu un rūpīgi samaisa.
- Mafinu cepšanas veidnē ieklāj 12 mafinu papīrīšus un vienmērīgi sadala sagatavoto cepumu masu pa mafinu veidnītēm. Masu ar stampiņu vai kādu stikla burciņu vai pudeli rūpīgi piespiež, lai tā pieblīvējas un stingri turas kopā.
- Palielā bļodā liek banānus un tos saspaida ar dakšiņu. Svarīgi izmantot pēc iespējas gatavākus banānus – tad tie būs saldāki un mīkstāki. Saspaidītajiem banāniem pievieno istabas temperatūrā esošu svaigo sieru, skābo krējumu, olas, kukurūzas cieti un vaniļas pastu vai ekstraktu. Ar mikseri vai putojamo slotiņu visu sakuļ viendabīgā masā.
- Siera masu lej uz cepumu pamatnītēm. Mafinu formiņas var droši liet pilnas līdz malām, jo šīs kūciņas cepoties nenāks pāri. Cepoties to vidiņi nedaudz pacelsies, taču atdziestot tie atkal saplaks un atdzisušu kūciņu virspusīte būs līdzena.
- Mafinu veidni liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī uz 160° C un cep ~35 minūtes režīmā bez konvekcijas (ventilatora). Kad kūciņas gatavas, cepeškrāsni izslēdz, paver cepeškrāsns durtiņas un ļauj kūciņām lēnām atdzist cepeškrāsnī.
- Atdzisušas kūciņas pēc vēlēšanās dekorē ar ogām vai augļiem. Ja vēlas, var atdzisušai kūciņai uzsmērēt krēmsieru vai kādu riekstu sviestu, lai ogas pielīp kūciņas virspusei.
Padomi gatavošanai:
- Kā vispareizāk cept siera kūkas? Jebkura siera kūka vislabāk izdosies, ja tā tiks cepta lēnām zemā temperatūrā. Liela izmēra siera kūkām nereti tiek rekomendēts tās cept ūdens peldē, taču šīm mazajām banānu siera kūciņām ūdens pelde nav nepieciešama. Siera kūkām svarīgi neizmatnot konvekcijas režīmu, jo konvekcijas režīmā to virspusīte izcepsies brūna. Vislabāk cept režīmā, kas nodrošina cepšanu no augšas un no apakšas.
- Ja ir pieejama silikona mafinu cepamā veidne, tad mafinu papīrīšus var nelikt – no silikona formiņām siera kūciņas varēs viegli izņemt arī bez papīrīšiem.
- No norādītajām sastāvdaļām var cept arī vienu lielāku, nevis daudzas mazas siera kūciņas. Tādā gadījumā cepšanas laiks būs nedaudz ilgāks (40-50 minūtes).
- Vairumam veikalā nopērkamo krēmsieru ir pievienots diez gan daudz sāls. Tā kā šīm kūciņām neitiek pievienots cukurs (kas parasti labi izbalansē desertos pievienoto sāli), tad šīm kūciņām vēlams izvēlēties krēmsieru ar pēc iespējas mazāku pievienoto sāls daudzumu. Mēs izvēlamies Philadelphia krēmsieru. Šādas kūciņas var pagatavot arī no pašgatavota krēmsiera.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: