Baraviku zupa ir viens no tiem baraviku ēdieniem, ko pagatavojam katrā baraviku sezonā, kad izdevies tikt pie skaistajām meža karalienēm – baravikām. Šī zupa patiesībā ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojama, bet tā garšo karaliski, pateicoties zeltaini sviestā apceptajām baravikām.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 500 g baraviku (apm. 300 g iztīrītu)
- 250 g kartupeļu (4 mazi)
- 180 g burkānu (4 mazi)
- 200 g sviesta pupiņu
- 2 l dārzeņu buljona
- 1 ēd.k. sviesta
- 4-6 melno piparu graudi
- sāls pēc garšas
- saišķītis dilļu
Pagatavošanas gaita:
- Burkānus sagriež šķēlītēs un liek vārīties dārzeņu buljonā, pievienojot melno piparu graudus. Pupiņām nogriež galus un tās katru sagriež 2-3 gabaliņos. Kartupeļus sagriež kubiņos.
- Baravikas rūpīgi iztīra – izņem švammes un nokasa kātiņus. Tās sagriež apmēram 5 mm biezās šķēlītēs. Sagrieztās baravikas pārlej ar aukstu ūdeni un uzmanīgi nomazgā. Tās jāmazgā jau iztīrītas un sagrieztas, jo smiltis var būt paslēpušās visās krociņās un šķirbiņās. Ja sēnes ir īpaši netīras, tās noskalo 2 ūdeņos. Baravikas ieliek caurdurī un ļauj dažas minūtes notecēt.
- Sausā pannā, kas uzkarsēta uz plīts vidēji augstā temperatūrā, liek nomazgātās baravikas. Drīz pēc ievietošanas pannā no baravikām sāks izdalīties liekais ūdens. Visas sēnes ir kā sūkļi – tās uzsūc daudz mitruma gan, augot dabā, gan arī mazgāšanas procesā. Liekajam ūdenim jāļauj iztvaikot gandrīz pilnībā. Tas prasīs 5-10 minūtes atkarībā no pannas izmēra, baraviku daudzuma un plīts veida.
- Kad mitrums gandrīz iztvaikojis, pievieno ēdamkaroti sviesta un rūpīgi samaisa, lai visas baraviku šķēlītes ir noklātas. Baravikas apcep, līdz tās kļūst zeltaini brūnas no abām pusēm, apmēram 5 minūtes. Tieši šī apcepšana sviestā piedos zupai īpašo baraviku garšu. Beigās pievieno nelielu šķipsniņu sāls. Tad noņem no karstuma.
- Pupiņas pievieno buljonam, kad burkāni ir gandrīz mīksti. Pēc apmēram 6 minūtēm, kad pupiņas ir pusmīkstas, pievieno kartupeļus un apceptās baravikas. Kartupeļi izvārīsies ātri – apmēram 8-10 minūtēs, to gatavību pārbauda ar dakšiņu. Pievieno sāli pēc garšas.
- Zupu pasniedz, pārberot ar dillēm.
Padomi gatavošanai:
- Kādus dārzeņus izvēlēties? Šajā zupā var izmantot jebkādus neitrālas garšas dārzeņus. Šoreiz pievienojām burkānus, sviesta pupiņas un kartupeļus. Tomēr jebkuru no šiem dārzeņiem var nepievienot vai aizstāt, piemēram, ar cukini vai brokoļiem. Arī visu dārzeņu un buljona proporcijas var mainīt pēc sirds patikas Tāpat zupai var pievienot graudaugus – grūbas vai sorgo. Tomēr mums vislabāk patīk šī klasiskā versija.
- Kādu buljonu izvēlēties? Šo zupu vislabāk gatavot ar vieglu dārzeņu vai vistas buljonu. Tā kā baraviku garša ir viegla, svarīgi, lai buljona garša to nenomāc. Buljonu, protams, vislabāk pagatavot pašam. Tomēr droši var izmantot arī kādu gatavo dārzeņu buljona pulveri vai koncentrātu. Tomēr būtiski pievērst uzmanību, lai tajā nav kaitīgu sastāvdaļu, piemēram, hidrogenēti augu tauki, kas atrodami vairumā veikalu plauktos esošajos buljona kubiņos. Tomēr gan populārajos veikalos, gan dažādos eko veikaliņos pieejami buljona koncentrāti bez kaitīgām sastāvdaļām. Atliek tikai izlasīt etiķeti. 🙂
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: