• Facebook
  • Instagram
  • Par mums
3 Muskatrieksti
  • Uzkodas
  • Salāti
  • Zupas
  • Pamatēdieni
  • Deserti
  • Brokastis
  • Pamatreceptes
  • Mazulis ēd
  • Blogs
Pamatēdieni

Basmati rīsi ar dārzeņiem un olu

Viegli un ātri pagatavojams veģetārs ēdiens, kurš ir gana sātīgs, tāpēc kalpo kā pilnvērtīga maltīte, taču tikpat labi šo ēdienu var pasniegt kā piedevu kādam gaļas vai zivju ēdienam. Šajā receptē izmantojam svaigus burkānus un saldētus zaļos zirnīšus, taču vēl ātrāk (un nebūt ne sliktāk) šis ēdiens izdodas arī ar gatavo saldētu burkānu un zirnīšu maisījumu. Ja jautāsiet, vai basmati rīsus var aizstāt ar citiem rīsiem? Var, bet tad tas būs pavisam cits ēdiens. Jo tieši basmati rīsu aromātiskums un īpašā struktūra padara šo ēdienu tik gardu.

Priekšdarbi10 minutes mins
Gatavošana25 minutes mins
Kopā35 minutes mins
Daudzums: 4 personām

Sastāvdaļas:

  • 250 grami basmati rīsu
  • 200 grami burkānu
  • 200 grami zaļo zirnīšu
  • 4 olas
  • 40 grami sviesta
  • 2 tējkarotes sojas mērces (vai liquid aminos*)
  • saišķītis svaigu lociņu
  • sāls, pipari

Pagatavošanas gaita:

  1. Vispirms sietā liek basmati rīsus un tos noskalo zem tekoša auksta ūdens (tas ļaus noskalot lieko cieti).
  2. Rīsus liek vārīties (verdošā ūdenī), ievērojot rīsu un ūdens proporciju 1:2 (uz vienu glāzi rīsu ņem 2 glāzes ūdens). Rīsus vāra ~15 minūtes (tiem nevajag būt pilnīgi mīkstiem, jo tie vēl turpinās gatavoties arī pannā kopā ar dārzeņiem). Kad rīsi gandrīz gatavi, tos atkal liek sietā, noskalo zem auksta ūdens (tādejādi gan pārtraucot termiskās apstrādes procesu, gan noskalojot vārīšanās laikā izdalījušos cieti, lai rīsi ēdienā būtu irdeni) un atliek malā.
  3. Pagatavo omleti: bļodiņā sakuļ olas ar šķipsniņu sāls un pipariem. Pannā liek piciņu sviesta, kad tas izkusis, lej olu masu un mērenā karstumā cep no abām pusēm, līdz tā gatava. Izcepto omleti pārgriež uz pusēm, katru pusi sarullē un ar nazi sagriež strēmelītēs, un atliek malā.
  4. Ja izmanto svaigus burkānus, sagriež tos kubiņos un liek cepties sakarsētā pannā kopā ar piciņu sviesta. Maisot cep apmēram 10 minūtes (līdz tie pusmīksti) un tad pievieno saldētus zaļos zirnīšus. Maisot paturpina cept vēl 3 minūtes. Ja izmanto gatavo saldēto burkānu un zirnīšu maisījumu, tad cep to ~5 minūtes (šajos maisījumos esošie burkāni jau ir noblanšēti, līdz ar to gatavošanas laiks ir mazāks).
  5. Dārzeņus ar lāpstiņu sastumj uz pannas malām, atbrīvojot vidiņu, kurā liek piciņu sviesta un nedaudz izkausē. Pannas vidū liek uzvārītus un noskalotus rīsus, plītij uzregulē lielāku temperatūru un, ik pēc maza brīža apmaisot, visu cep 5-7 minūtes, kamēr rīsi sāk kļūt nedaudz dzelteni. Ja nepieciešams, cepšanas laikā pievieno vēl pa piciņai sviesta. Svarīgi šo cepšanu veikt lielākā temperatūrā, lai rīsi vairāk apcepas, nevis turpina sautēties, citādi tie vairs nebūs irdeni.
  6. Pannā ieber lociņus un sagriezto olu, pielej sojas mērci un paturpina maisīt vēl ~1 minūti, lai ola uzkarst. Ja nepieciešams, pievieno papildus sāli un piparus.
  7. Gatavus rīsus pasniedz pārkaisītus ar lociņiem.

Ieteikumi:

Ir trīs metodes, kā šajā ēdienā iestrādāt olu:

  1. Vispirms pannā tiek izceptas sakultas olas, cepot tās nemaisot. Gatavo omletes “pankūku” sagriež strēmelītēs (tā kā to darām šajā receptē).
  2. Tad, kad burkāni un zirnīši ir apcepti, tad tiem pa virsu uzlej sakultu olu, kuru izcep, maisot pannas saturu. Šajā gadījumā ēdienā būs lielāki un mazāki omletes gabaliņi.
  3. Tad, kad pannā ir apcepti dārzeņi un rīsi, visam pāri pārlej sakultu olu un maisot cep, kamēr ola gatava. Šajā gadījumā ēdienā būs pavisam mazi olas kriksīši, kas būs viendabīgi sajaukušies ar rīsiem un dārzeņiem.

Mēs mēdzam izmantot visas trīs šīs metodes, atkarībā no noskaņojuma, taču par gardāko, iecienītāko un arī vizuāli pievilcīgāko variantu atzīstam tieši pirmo.

Šajā receptē var izmantot gan sojas mērci, gan Liquid aminos (vai arī neizmantot nevienu un iztikt ar sāli un pipariem). Liquid aminos jeb šķidrās aminoskābes ir no sojas proteīna ražota mērce. Atšķirībā no parastās sojas mērces, kuras ražošanā tiek izmantoti arī kvieši, liquid aminos ir bezglutēna produkts, kura sastāvā ir mazāks sāls daudzums un kam raksturīga maigāka, pilnīgāka un mazliet saldena garša. Mēs izmantojam Bragg ražoto Liquid aminos mērci, tomēr tās vietā var izmantot arī kokosriekstu amino mērci, kas ir nevien bezglutēna produkts, bet arī nesatur soju. Liquid aminos un kokosriekstu amino mērci var iegādāties dažādos bio veikaliņos, piemēram, “Lavandas”, “Dabas stacija”.

Tags

  • dārzeņi
  • veģetārs

Post navigation

Kvinojas un saldā kartupeļa medaljoni
Mazuļu boloņas mērcīte

Related posts

Soļankas sagatave ziemai
Pamatēdieni, Pamatreceptes

Soļankas sagatave ziemai

Karbonādītes etiķa un sīpolu marinādē
Pamatēdieni, Uzkodas

Karbonādītes etiķa un sīpolu marinādē

Kvinoja ar dārzeņiem un ingvera mērci
Pamatēdieni

Kvinoja ar dārzeņiem un ingvera mērci

Meklēt

Jaunākās receptes

  • Ceptu rīsu un laša salāti
  • Biezpiena deserts “Serenāde”
  • Ābolu pīrādziņi
  • Ābolu krēms
  • Ābolu un valriekstu kēkss

Atslēgas vārdi

  • #līdzņemšanai uz darbu (1)
  • ballīšu uzkodas (35)
  • bez cukura (1)
  • bezglutēna (3)
  • biezpiens (11)
  • citvalstu virtuves (10)
  • dārzeņi (21)
  • eksotiskie augļi (2)
  • gailenes (3)
  • gatavots cepeškrāsnī (27)
  • gaļa (14)
  • kvinoja (2)
  • latviešuēdieni (10)
  • Lieldienas (5)
  • makaroni (6)
  • mazkaloriju (9)
  • pankūkas (9)
  • pavasara ēdieni (7)
  • piedeva (1)
  • piknikam (26)
  • rabarberi (11)
  • rudens (28)
  • siera kūka (8)
  • siers (5)
  • smilšu mīkla (2)
  • sparģeļi (4)
  • spināti (1)
  • svētkiem (20)
  • sēnes (8)
  • tarte (3)
  • uz dabu (1)
  • Valsts svētku galdam (3)
  • vasara (12)
  • vasaras receptes (10)
  • vegāns (15)
  • veselīgi (23)
  • veģetārs (37)
  • vienkārši (15)
  • ziema (5)
  • ziemai (2)
  • Ziemassvētku receptes (18)
  • zivs (9)
  • āboli (13)
  • ātri pagatavojams (60)
  • ķirbji (9)
  • Visa šajā vietnē publicētā informācija un fotogrāfijas ir "3 Muskatrieksti" īpašums. Jebkura informācijas vai fotogrāfiju pārpublicēšana atļauta tikai ar rakstisku "3 Muskatrieksti" atļauju.