Piekopjot bērna vadītas ēšanas metodi zīdaiņa piebarošanā, mammām jābūt radošām, piedāvājot mazajam ēdājam ēdienu, kuru ērti paņemt ar mazajām rociņām. Šādam nolūkam var pagatavot biezpiena bumbiņas (mēdzam tās saukt arī par biezpiena končiņām), kuru sastāvā 3 vienkāršas sastāvdaļas – biezpiens, laba rupjmaize un žāvētas plūmes, kuras piešķir saldumu.
Sastāvdaļas:
- 200 grami biezpiena
- 2 šķēles labas rupjmaizes
- 5-6 žāvētas plūmes
Pagatavošanas gaita:
- Žāvētas plūmes aplej ar karstu ūdeni un patur vismaz 5 minūtes.
- Kamēr plūmes mērcējas, rupjmaizes šķēlēm nogriež garozu un maizīti ar pirkstiem sadrupina pēc iespējas smalkāk. Šai receptei vienmēr izmantojam Latvijas maiznieka Īsteno rudzu maizi bez rauga, taču derēs jebkura rupjmaize, kura jūsmājās iecienīta.
- Bļodiņā liek biezpienu un izmērcētas plūmes, kurām nospiests liekais šķidrums, un ar blenderi sablendē viendabīgā masā.
- Pievieno sadrupināto rupjmaizi un masu rūpīgi samaisa.
- No masas saveļ bumbiņas. Sākotnēji masa būs nedaudz ķepīga, taču par to nav jāsatraucas, jo ledusskapī bumbiņas sastings un kļūst stingras. Ja tomēr masu grūti savelt, var pievienot vēl nedaudz drupinātas rupjmaizes vai arī ielikt masu ledusskapī, kur tā sastings, un bumbiņas savelt vēlāk.
- Bumbiņas var ievietot noslēgtā traukā un droši uzglabāt vismaz 3 dienas (iespējams, ka var arī ilgāk, bet mūsmājās ilgāk tās nekad nav glabājušās, jo garšo arī pieaugušajiem).
Svarīgi!
Pērkot žāvētas plūmes (un citus žāvētus augļus), kurus dosi bērnam (jo īpaši zīdaiņa un mazuļa vecumā), pievērs uzmanību šo žāvēto augļu sastāvam – svarīgi, lai sastāvā nebūtu sēra dioksīds (E220), kas ir viena no kaitīgākajām pārtikas piedevām. Sēra dioksīdu žāvētiem augļiem lieto gan kā balinātāju, lai tie izskatītos glītāki, gan kā konservantu, kurš iznīcina mikrobus, tajā pat laikā iznīcinot arī daudzus vitamīnus.