Biezpiena, ķiršu un auzu pārslu deserts ir viegli pagatavojams saldais ēdiens ar latviskām garšām. Maigs un krēmīgs biezpiena krēms, sviestā un cukurā karamelizētas auzu pārslas un skābena ķiršu mērce veido lielisku kontrastu un burvīgi sader kopā vienā desertā. Šāds deserts iederēsies uz svētku galda gan valsts svētkos, gan Ziemassvētkos.
Daudzums: 4 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- 4 caurspīdīgi deserta trauciņi (mēs izmantojam 300 ml stikla alus glāzes)
Sastāvdaļas:
Biezpiena krēmam:
- 300 ml saldā krējuma (ar tauku saturu vismaz 35%)
- 180 g krēmīga biezpiena (parasti izmantojam vājpiena biezpienu ar 0.5% tauku saturu)
- 1 ēd.k. cukura
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas (vai 2 tēj.k. vaniļas ekstrakta)
Karamelizētām auzu pārslām:
- 150 g auzu pārslas (var izmantot dažādas, mums šoreiz ātri vārāmās pilngraudu auzu pārslas)
- 50 g sviesta
- 2 ēd.k. cukura
Ķiršu mērcei:
- 400 g skābo ķiršu bez kauliņiem (mēs izmantojam saldētus)
- 1 ēd.k. cukura
- 1 ēd.k. kukurūzas cietes
- 4 ēd.k. ūdens
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo ķiršu mērci: katliņā liek ķiršus un cukuru. Krūzītē rūpīgi samaisa kukurūzas cieti ar ūdeni. Kad ķirši uzvārījušies un cukurs izkusis, nepārtraukti maisot, katiņā lēnām lej cietes ūdeni. Ķiršu mērci nepārtraukti maisa, līdz tā sabiezē (tas prasīs pāris minūtes). Ķiršu mērci noliek atdzist.
- Pagatavo karamelizētas auzu pārslas: pannā liek sviestu, kad tas izkusis, pievieno auzu pārslas un cukuru. Visu rūpīgi maisa, līdz auzu pārslas kļūst zeltainas. Karamelizētās auzu pārslas noliek atdzist.
- Pagatavo krēmu: Putošanai piemērotā traukā liek saldo krējumu, cukuru un vaniļas pastu, visu puto līdz šķidru putu konsistencei. Pievieno biezpienu un visu saputo kopā, līdz tiek iegūts krēmīgs krēms.
- Traukā kārtās kārto karamelizētās auzu pārslas, biezpiena krēmu un ķiršu mērci. Ja desertu kārto glāzēs, tad biezpiena krēmu var iepildīt konditorejas tūtā, lai to vieglāk un glītāk var iespiest glāzēs.
Padomi gatavošanai:
- Ja izmanto graudainu biezpienu un gribas iegūt krēmīgas konsistences krēmu, biezpienu vispirms var izberzt caur sietiņu vai sablendēt.
- Var sagatavot visas trīs deserta sastāvdaļas atsevišķos traukos un likt tās uz svētku galda – lai katrs ēdājs pats izveido savu deserta porciju.
- Ja desertu baudīsi drīz pēc pagatavošanas, auzu pārslas būs kraukšķīgas. Jo ilgāk deserts pastāvēs, jo mīkstākas kļūst karamelizētās auzu pārslas.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam recepšu jaunumus un padomus gatavošanai: