Biezpiena mannas klimpas ir tradicionāls ēdiens vairākās Eiropas valstīs (Ungārijā, Rumānijā, Austrijā). Lai arī vizuāli tās izskatās, kā fritētas eļļā, tās patiesībā ir vārītas biezpiena klimpas, kuras pēc vārīšanas tiek apviļātas karamelizētā auzu muslī.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 250 g biezpiena (vislabāk derēs pēc iespējas sausāks biezpiens)
- 1 ola
- 25 g mannas putraimu
- 25 g kviešu miltu
- 1 t.k. vaniļas pastas vai 2 t.k. vaniļas ekstrakta
- 4 ēd.k. cukura
- 80 g smalkais muslis ar ogām (var izmantot arī baltmaizes rīvmaizi)
- 40 g sviesta
Pagatavošanas gaita:
- Biezpienu, olu, mannas putraimus, kviešu miltus, vaniļas pastu un 2 ēdamkarotes cukura sajauc kopā viendabīgā masā un liek to ledusskapī vismaz uz pāris stundām. Sākumā masa būs ķepīga, taču mannas putraimi piebriedīs un masa kļūs stingrāka.
- Uz pannas liek sviestu, 2 ēdamkarotes cukura, Smalko musli ar ogām un, nepārtraukti maisot, apgrauzdē. Pagatavoto karamelizēto musli noliek atdzist.
- No biezpiena masas ar mitrām rokām vai karoti veido klimpas (var veidot gan apaļas, gan garenas).
- Katliņā uzvāra ūdeni un tad, kad ūdens vārās, samazina karstumu tā, lai ūdens strauji neburbuļotu. Vārošajā ūdenī uzmanīgi liek klimpas. Kopš brīža, kad klimpas paceļas virs ūdens, tās vāra ~5 minūtes, tad ar putu karoti izņem no ūdens un liek caurdurī.
- Kamēr klimpas vēl siltas, tās apviļā karamelizētajā muslī.
- Klimpas pasniedz nekavējoties kopā ar svaigāk ogām, ogu mērci vai ievārījumu.
Padomi gatavošanai:
- Oriģināli Austrijā, Ungārijā un Rumānijā biezpiena mannas klimpas pēc vārīšanas tiek apviļātas grauzdētā rīvmaizē. Taču rīvmaizes vietā šīm klimpām lieliski piestāv Latvijā ražotais Smalkais muslis (šim ēdienam izvēlies musli ar ogām vai augļiem).
- Pagatavotās klimpas vēlams ēst siltas vai remdenas. Pēc pastāvēšanas ledusskapī, tās būs kļuvušas stingrākas/blīvākas un vairs nebūs tik gaisīgas.
- Svarīgi, lai klimpas tiek vārītas mazā karstumā. Ja liksi tās ūdenī, kurš intensīvi burbuļo, tad tās var izjukt. Vislabāk sākumā izvārīt vienu klimpu, lai saprastu, vai tā stingri turas kopā. Nepieciešamības gadījumā var pievienot vēl miltus, taču, jo vairāk miltus pievienosi, jo klimpas būs blīvākas. Tas nekas, ka saveltās klimpu bumbiņas nav stingras – tas nodrošinās to, ka pēc vārīšanas tās būs gaisīgas, nevis blīvas.