• Facebook
  • Instagram
  • Par mums
3 Muskatrieksti
  • Uzkodas
  • Salāti
  • Zupas
  • Pamatēdieni
  • Deserti
  • Brokastis
  • Pamatreceptes
  • Mazulis ēd
  • Blogs
Deserti

Biezpiena mannas klimpas

Biezpiena klimpas

Biezpiena mannas klimpas ir tradicionāls ēdiens vairākās Eiropas valstīs (Ungārijā, Rumānijā, Austrijā). Lai arī vizuāli tās izskatās, kā fritētas eļļā, tās patiesībā ir vārītas biezpiena klimpas, kuras pēc vārīšanas tiek apviļātas karamelizētā auzu muslī.

Priekšdarbi10 minutes mins
Gatavošana10 minutes mins
nostāvēšanās ledusskapī2 hours hrs
Kopā2 hours hrs 20 minutes mins
Daudzums: 4 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 250 g biezpiena (vislabāk derēs pēc iespējas sausāks biezpiens)
  • 1 ola
  • 25 g mannas putraimu
  • 25 g kviešu miltu
  • 1 t.k. vaniļas pastas vai 2 t.k. vaniļas ekstrakta
  • 4 ēd.k. cukura
  • 80 g smalkais muslis ar ogām (var izmantot arī baltmaizes rīvmaizi)
  • 40 g sviesta
Klimpu sastāvdaļas

Pagatavošanas gaita:

  1. Biezpienu, olu, mannas putraimus, kviešu miltus, vaniļas pastu un 2 ēdamkarotes cukura sajauc kopā viendabīgā masā un liek to ledusskapī vismaz uz pāris stundām. Sākumā masa būs ķepīga, taču mannas putraimi piebriedīs un masa kļūs stingrāka.
  2. Uz pannas liek sviestu, 2 ēdamkarotes cukura, Smalko musli ar ogām un, nepārtraukti maisot, apgrauzdē. Pagatavoto karamelizēto musli noliek atdzist.
  3. No biezpiena masas ar mitrām rokām vai karoti veido klimpas (var veidot gan apaļas, gan garenas).
  4. Katliņā uzvāra ūdeni un tad, kad ūdens vārās, samazina karstumu tā, lai ūdens strauji neburbuļotu. Vārošajā ūdenī uzmanīgi liek klimpas. Kopš brīža, kad klimpas paceļas virs ūdens, tās vāra ~5 minūtes, tad ar putu karoti izņem no ūdens un liek caurdurī.
  5. Kamēr klimpas vēl siltas, tās apviļā karamelizētajā muslī.
  6. Klimpas pasniedz nekavējoties kopā ar svaigāk ogām, ogu mērci vai ievārījumu.

Padomi gatavošanai:

  • Oriģināli Austrijā, Ungārijā un Rumānijā biezpiena mannas klimpas pēc vārīšanas tiek apviļātas grauzdētā rīvmaizē. Taču rīvmaizes vietā šīm klimpām lieliski piestāv Latvijā ražotais Smalkais muslis (šim ēdienam izvēlies musli ar ogām vai augļiem).
  • Pagatavotās klimpas vēlams ēst siltas vai remdenas. Pēc pastāvēšanas ledusskapī, tās būs kļuvušas stingrākas/blīvākas un vairs nebūs tik gaisīgas.
  • Svarīgi, lai klimpas tiek vārītas mazā karstumā. Ja liksi tās ūdenī, kurš intensīvi burbuļo, tad tās var izjukt. Vislabāk sākumā izvārīt vienu klimpu, lai saprastu, vai tā stingri turas kopā. Nepieciešamības gadījumā var pievienot vēl miltus, taču, jo vairāk miltus pievienosi, jo klimpas būs blīvākas. Tas nekas, ka saveltās klimpu bumbiņas nav stingras – tas nodrošinās to, ka pēc vārīšanas tās būs gaisīgas, nevis blīvas.

Post navigation

Neticamais kokosriekstu pīrāgs
Zemeņu un rabarberu kārtojums

Related posts

Ābolu pīrādziņi
Deserti

Ābolu pīrādziņi

Biezpiena deserts “Serenāde”
Deserti

Biezpiena deserts “Serenāde”

Ābolu krēms
Deserti

Ābolu krēms

Meklēt

Jaunākās receptes

  • Ceptu rīsu un laša salāti
  • Biezpiena deserts “Serenāde”
  • Ābolu pīrādziņi
  • Ābolu krēms
  • Ābolu un valriekstu kēkss

Atslēgas vārdi

  • #līdzņemšanai uz darbu (1)
  • ballīšu uzkodas (35)
  • bez cukura (1)
  • bezglutēna (3)
  • biezpiens (11)
  • citvalstu virtuves (10)
  • dārzeņi (21)
  • eksotiskie augļi (2)
  • gailenes (3)
  • gatavots cepeškrāsnī (27)
  • gaļa (14)
  • kvinoja (2)
  • latviešuēdieni (10)
  • Lieldienas (5)
  • makaroni (6)
  • mazkaloriju (9)
  • pankūkas (9)
  • pavasara ēdieni (7)
  • piedeva (1)
  • piknikam (26)
  • rabarberi (11)
  • rudens (28)
  • siera kūka (8)
  • siers (5)
  • smilšu mīkla (2)
  • sparģeļi (4)
  • spināti (1)
  • svētkiem (20)
  • sēnes (8)
  • tarte (3)
  • uz dabu (1)
  • Valsts svētku galdam (3)
  • vasara (12)
  • vasaras receptes (10)
  • vegāns (15)
  • veselīgi (23)
  • veģetārs (37)
  • vienkārši (15)
  • ziema (5)
  • ziemai (2)
  • Ziemassvētku receptes (18)
  • zivs (9)
  • āboli (13)
  • ātri pagatavojams (60)
  • ķirbji (9)
  • Visa šajā vietnē publicētā informācija un fotogrāfijas ir "3 Muskatrieksti" īpašums. Jebkura informācijas vai fotogrāfiju pārpublicēšana atļauta tikai ar rakstisku "3 Muskatrieksti" atļauju.