Brūkleņu rulete ar karamelizētiem lazdu riekstiem apvieno vairākas no 3 Muskatriekstu mīļākajām garšām – vieglu biskvītu ar skābenām brūklenēm un saldi karamelizētiem lazdu riekstiem. Brūklenes un lazdu rieksti neticami lieliski sader kopā. Karamelizētos lazdu riekstus pēc šīs metodes var pagatavot un pievienot visdažādākajiem desertiem. Šeit aprakstītā ruletes pamatnes recepte izdodas vienmēr un nav jāķēpājas ar olu dzeltenumu un baltumu atdalīšanu.
Daudzums: 10 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepeškrāsns panna 34 cm x 43 cm
- Elektriskais mikseris
- cepeškrāsns
- plīts
Sastāvdaļas:
Biskvītam:
- 8 vidējas olas
- 180 g cukura (10 ēd.k.)
- 120 g miltu
- 2 ēd.k. kukurūzas cietes
- 1 tēj.k. vaniļas pastas (vai ekstrakta)
- 1/8 tēj.k. sāls
Piildījumam
- 500 ml saldā krējuma (35% tauku saturs)
- 1 ēd.k. pūdercukura
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas (vai 1 tēj.k. vaniļas cukura)
- 300 ml brūkleņu – ābolu ievārījuma
Lazdu riekstu pārklājumam
- 150 g lobītu lazdu riekstu
- 2 ēd.k. pūdercukura
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180° C.
- Pagatavo ruletes mīklu. Olas atdala no čaumalām un liek bļodā, pievieno cukuru. Visu kuļ, līdz izveidojušās biezas gaiši dzeltenas putas un olu masa apmēram četrkāršojusies apjomā (5-8 min). Pievieno vaniļu, iemaisa. Iesijā miltus, kukurūzas cieti un sāli. Ar putojamo slotiņu rūpīgi iemaisa olu masā.
- Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru, ietauko. Mīklu lej pannā un izlīdzina. Pannu liek līdz 180° C uzkarsētā cepeškrāsnī režīmā augša un apakša. Cep 12-14 minūtes vai līdz biskvītā iedurts koka irbulis iznāk sauss.
- Biskvītu pēc izņemšanas no krāsns padzesē 5 minūtes, bet ne ilgāk. Uzmanīgi atdala biskvītu no pannas malām un ar visu cepamo papīru sarullē. Sarullētu biskvītu atdzesē pilnībā līdz istabas temperatūrai.
- Lobītus lazdu riekstus uzber uz sausas pannas un vidēji karstā temperatūrā apgrauzdē. Kad rieksti padzisuši, tos ber uz dēlīša un ar nazi smalki sakapā. Sakapātos riekstus ber atpakaļ uz sausas pannas, uzber pūdercukuru un, nemitīgi maisot, karamelizē, līdz pūdercukurs ir pilnībā izkusis un apklājis riekstus. Tas prasīs ap 5 minūtēm. Riekstus atdzesē.
- Kad biskvīts atdzisis, gatavo pildījumu. Aukstu saldo krējumu saputo ar pūdercukuru un vaniļas pastu stingrās putās. Pievieno pusi no brūkleņu-ābolu ievārījuma un iemaisa. Ievārījuma un cukura daudzumu var mainīt pēc garšas.
- Pārējo ievārījuma daudzumu samaisa ar 6 ēd.k. auksta ūdens.
- Biskvītu atrullē un noņem cepamo papīru. Uz biskvīta izsmērē ar ūdeni sajaukto ievārījumu, ar ēdamkaroti viegli piespiežot, lai mitrums iesūcas biskvītā. To dara, lai biskvīts samitrinātos un nebūtu sauss.
- Uz samitrinātā biskvīta smērē ¾ no krēma. Biskvītu uzmanīgi sarullē.
- Ruleti apsmērē ar atlikušo krēmu. Ar rokām visapkārt uzber lazdu riekstus un viegli piespiež, lai tie pieliptu.
- Ruletei ļauj ievilkties 4-12h. Rulete būs garda arī nākamajā dienā.
Padomi gatavošanai:
- Kādu brūkleņu ievārījumu izmantot? Šajā receptē var izmantot jebkādu brūkleņu ievārījumu, kas garšo. Mēs to gatavojam pašas – 500g brūkleņu un 500g nomizotu, iztīrītu ābolu liek katliņā, nedaudz pievieno ūdeni. Vāra, līdz brūklenes ir sasprāgušas un āboli gandrīz izšķīduši (apmēram 15-20 minūtes atkarībā no ābolu šķirnes), pievieno 1 paciņu (330 g) dansuker 3:1 marmelādes cukura vai 300g parastā cukura. Vāra vēl 5 minūtes. Beigās pievieno mazu šķipsniņu kanēļa, pavāra 1 minūti. Gatavs!
- Kādēļ jārullē karsts biskvīts? Biskvīts tiek rullēts, lai tas ruletes pildīšanas un rullēšanas procesā nesalūztu. Karsts biskvīts ir elastīgs un viegli rullējams. Kad tas atdziest, biskvīts kļūst trauslāks un rullējot var salūzt. Ja ļauj biskvītam atdzist sarullētam, tas saglabā formu un pēc pildīšanas ir krietni vieglāk sarullējams.
Seko mums arī sociālajos tīklos: